Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Mrle

    , Autor: Vladimíra_Hamráková_0121120052

    Dobrý deň, u 4 ročnej dcérky aj seba sme objavili mrle.
    Pani doktorka nám predpísala Vermox dcérka ma užívat 0,5 tabletky ráno a večer po dobu troch dní. Mne a manželovi predpísali 2 tabletky ráno a večer po dobu troch dní.
    Dnes užívame Vermox 3 deň obe sme boli na veľkú a mali sme tam stále živé mrle. Myslíte si že nám lieky nezabrali ?alebo ako dlho možeme teraz tie mrle v stolici pozorovať? Aj ďalšie nasledujúce 2 týždne kým sa podá ďalšia dávka Vermoxu na preliečenie?
    Myslela som si že po užití lieku budú vycházdať už mrtve, ale oni sa stále hýbali.
    Treba teraz volať opäť lekárke a užívať naďalej lieky ? Alebo ako máme postupovať?
    Viem že po dvoch týždňoch máme opäť zopakovať liečbu v takom istom dávkovaní, som úplne v koncoch s toho a cítim sa hrozne že sa u nás niečo také objavilo.
    Za odpoveď a radu vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi ste boli naozaj veľmi zaparazitovaní. Mrle ešte mohli byť živé.
    Ja osobne vermox nepoužívam, mrle sú na neho často rezistentné, teda nezničí ich. Ja osobne používam albendazol: Zentel. Pravdepodobne bude treba znova preliečiť.

Podobné otázky

  • Stolica

    , Autor: Nykaaaa

    Pani doktora a pokiaľ sa biele ,,nitky,, v stolici nehýbu, vyzerajú skôr ako hlien,mam to považovať že je to ok?pripadne vo vzorke stolice by mrle ukázalo?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak vo vzorke priamo mrľa nie je, tak nie. Mrle sa zisťujú vyšetrením zlepu z konečníka. Sledujte stolicu opakovane, ak tam mrle sú, znova ich uvidíte.
    Hlien v stolici môže byť a ak dieťa nemá ťažkosti, netreba to riešiť.

  • Stolica ,d-dimer

    , Autor: Nykaaaa

    Dobrý deň Pani Doktorka
    Písala som vám skôr ohľadom 11mes dcérky a napoly bielej stolice.biela stolica sa už 2 mes nezopakovala no tak ako predtým aj teraz máme občas také biele akoby nitky al bodky v stolici/vyšetrenie stolice bolo v poriadku/,je to v poroadku a moze to byt mlieko alebo to nejak riešiť?
    Ešte jedna otázka mali sme robené hemakoaugulacne testy koli hemangiomu no všetko je v poriadku akurát sú stále zvýšené d-dimery/najprv5,potm4 potom0,4 a teraz zase 1,1/hodnota do 0,5/,stále dookola nám berú krv co je u nás veľký problém lebo malo kedy sa to podarí. Treba teda tie odbery opakovať kým nebude hodnota v poriadku? A CO VLASTNE MOZU TIE D-DIMERY ZNAMENAŤ?(žiaden zapál ani nič podobne nemame)
    Veľmi pekne VAM ĎAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ddimery hodnotia stav zrážanlivosti dalo by sa povedať. Možno to kontrolujú kvôli liečbe hemangiomu. Viac sa k tomu neviem vyjadriť.
    Tie biele akoby nitky v stolice treba sledovať, nechať stolicu dlhšie v nočníku, plienke alebo záchode, či sa nehýbu. Takto vyzerajú mrle a ich výskyt u detí je veľmi častý.

  • Mrle u 8 mesačného bábätka

    , Autor: Monika.s

    Dobrý deň pani doktorka,u mojej dcéry,ktorá má 8 mesiacov sa objavili mrle,nakazila sa od staršieho súrodenca,bola som u lekárky,ktorá povedala,že sirup určený pre deti proti mrliam je na Slovenskom trhu nedostupný.Tak nám predpísala vermox 2x denne pol tablety,lenže všade čítam,že vermox nieje vhodný pre tak male bábätka. My všetci v rodine vermox už užívame,ale mám strach,či jej ten vermox neuškodí,a ci nieje ine liečivo pre tak male deti.Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Žiadne liečivo pre tak malé deti neexistuje, ani sa nestáva často, že by sa nakazili. Treba dodržiavať prísnu hygienu, mrle, ktoré už má sa snáď vytratia stolicou a ak sa nenakazí znova, bude to v poriadku. Ak je nákaza masívna, neostáva iné ako nasadiť aj takto malému dieťaťu liečbu ale nie vermox ale zentel.

  • Mrľa detská

    , Autor: MirkaŽilina

    Príjemný dobrý deň pani doktorka.
    Obraciam sa na Vás s prosbou o radu, pomoc. Starší syn už 2 roky bojuje s mrľou detskou, vracajúcou sa v pravidelných intervaloch vždy po odčervení Vermoxom. Liečba vždy identická prvé 3dni 1tbl. 2x denne. Následne po 4 týždňoch opäť 3dni 1tbl. 2x denne. Mesiac až 6 týždňov po liečbe zase mrľa v konečníku. Matka rovnako tak už 4x preliečená identicky so synom. Mladší syn nikdy nepreliečený, manžel po parazitologickom vyšetrení bez nálezu. Hygiena vysoko nastavená - všetko vyváram, žehlím, prvý týždeň liečby každý deň vyváram aj kompletne posteľné prádlo na všetkých posteliach. Je podľa vás dávkovanie dostatočné? Nie je cyklus až po 4 týždňoch veľmi dlhý na zachytenie životného cyklu mrle?
    Veľmi pekne Vám ďakujem za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U niektorých detí sa toto ochorenie opakuje.
    Odporúčam zmeniť liečbu. Mrle sú na vermox resistentné. Ja používam len albendazol, teda zentel. Zásadou je v rovnakom čase rovnakým liekom preliečiť celú rodinu!

  • Nevyrieseny problem

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p doktorka ,moja 3,5 roč dcéra mala problém so synechiou,konečne jej to rozrusili v narkoze,len problém je to ze svrbenie cikulky neprestalo, trvá už pil roka,genekologicka spravila aj stery a všetky vyšli negatívne, to svrbenie neprestalo a mam pocit ze ju ešte viac svrbí cikulka,vsetkybopatrenia som doma spravila, žehliť,perem v detskom prášku,bio gaiu uziva,ja už neviem xo ďalej koho ešte navštíviť,dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či ste vyšetrili stolicu na parazity. Môže mať mrle. Ak by ste ich aj nevideli a nedoriešili ani odberom, ja by som mrle preliečila.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: