Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Svrbenie

    , Autor: Katka777

    Dobrý deň rada by som sa vás opýtala dieťa mi v noci nespi a stále sa skriabe na hrudi a zátylku. A žiadne vyrážky nemá ani nič podobné. . Neviem prísť na príčinu prečo to robí a už som z toho zúfalá lebo nespime kvôli malej.. Volala som doktorke ta vravela ze dávať fenistil kvapky ale stále nemôžme byť na nich. Vedeli by ste mi nejako poradiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste mi ako je dieťatko staré.
    Určite to môže byť zo spotenia, treba ho správne obliekať, všetko má mať bavlnené a nemalo by sa spotiť, ak sa spotí / niektoré detičky sa potia viac/ treba ho prezliecť.
    Treba ho každý večer vykúpať / len v čistej vode!/a po kúpaní natrieť vhodným krémom, bez vône a pridaných látok, bez obsahu harmančeka. Určite nie olejom. Ja používam pre deti 1% kyselinu mliečnu v masťovom základe. Možno vám spravia v lekárni aj bez predpisu.

Podobné otázky

  • Nevyrieseny problem

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p doktorka ,moja 3,5 roč dcéra mala problém so synechiou,konečne jej to rozrusili v narkoze,len problém je to ze svrbenie cikulky neprestalo, trvá už pil roka,genekologicka spravila aj stery a všetky vyšli negatívne, to svrbenie neprestalo a mam pocit ze ju ešte viac svrbí cikulka,vsetkybopatrenia som doma spravila, žehliť,perem v detskom prášku,bio gaiu uziva,ja už neviem xo ďalej koho ešte navštíviť,dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či ste vyšetrili stolicu na parazity. Môže mať mrle. Ak by ste ich aj nevideli a nedoriešili ani odberom, ja by som mrle preliečila.

  • pank.elastaza

    , Autor: Zuza24

    dobry den, skoro 6rocna dcera je sledovana na alergologii a gastro. ma HIT, bez nejakych vacsich priznakov, ked tak svrbenie tela, ma aj atopicky ekzem,v ramci kontrolyy pri odbere krvi robene aj testy na alergiu na mlieko, zltok atd vsetko negativne, akurat HIT , DAO kvantita 5,19 /ma dokonca vyssie ako pri predchadzajucich vysetreniach, vysledky zo stolice- na kvasinky,parazit,bakterie, koproantigen na lamblie a H. pylori vsetko negat, kalprotektin mala 42,11 /v norme, doteraz vsak mala max. 1,4 ug/g,/ a pankreaticka elastaza 197,69 ug/g /norma je nad 200 p. doktorka nam v zavere uviedla ze vsetky vysledky su v norme. je aj tato pank. elastaza ok ked je trochu pod normou, doteraz mala hodnoty 300 a pri druhom vysetreni 429, teraz skok a ma nizku. z akeho dovodu to moze byt,? kontrolu mame az o rok. takisto kalprotektin mala doteraz nizky a zrazu 42 . testy na celiakiu ,tiez negativne, akurat sa pytala ci nema bolesti bruska, trosku mala nafuknute brusko, dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem sa len podľa výsledkov vyjadriť. Ak nemá ťažkosti netreba držať prísnu diétu, histamionovú resistenciu máme skoro všetci, to netreba riešiť. Treba sledovať, ktoré jedlá jej nerobia dobre, tie nech nekonzumuje.
    O rok ju chcú skontrolovať, lebo podľa výsedkov je potrebné myslieť na určité ochorenie, ale zatiaľ nie je dôkaz, že by ho mohla mať. Takže kontrola o rok určite stačí ale keby mala bolesti bruška, nafúknuté bruško, nepriberalal by, prípadne chudla, bola neprimerane unavená, bledá, prípadne až chudokrvná, treba vyšetrenie zopakovať skôr

  • Svrbenie konecnika

    , Autor:

    Dobry den. Mam 23m synceka a priblizne od obdobia odplienkovania cca v polovici januara sa velmi skrabe v oblasti konecnika. Pediater si myslel ze su to paraxity, no ani po uziti sirupu Zentel sa nic nezmenilo (vysledky stolice boli negativne). Kozna dr. nam predpisala ichtamolovu pastu s lokoid pastou v pomere 1:1 no ani to nezabralo. Nefrolog nam pivedal aby sme nepouzivali ziafnu mast len cisty bezfarebny castelan...uzivali sme ho viac ako mesiac no stale nic. Sme uz s manzelom bezradni. Syncek sa skrabe niekedy tak silno az do krvi kym stihneme pribehnut aby sme mu dali ruky prec. Inac pekne papa, prespi celu noc, stolicu ma tiez ok.
    Prosim poradte.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No hlavne by som musela vidieť ten konečník. Kde bývate? Kastelán sa teda naozaj už nepoužíva.
    Ja by som skúsila repíkové kúpele sedacie denne dvakrát a potom aplikovať mastičku rectovenal na okolie konečníka.
    Mohla by pomôcť aj dvakrát denne mastička imazol krémpasta, pretože sú tam pravdepodobne kvasinky a je dôležité používať cca mesiac probiotika, ideálne probiofix.

  • Escherichia coli

    , Autor: radpp

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom dcérky 4.5r. Dcérka mala zápal horných A dolných dýchacích ciest. Brala Cefzil. Brala aj probiotika s 6hod.odstupom. Po liečbe sa začala sťažovať na svrbenie V okolí pošvy. Nastal kolotoč až som ju objednala K detskej gynekológ.zobrala ster. Vysledok je Escherichia coli A streptokok viridans. Podľa nej bežná flóra. To naozaj? Vôbec sa mi to nezdá A nepáči svrbenie pretrváva dieťa až plače. Mrle nemá tiež sme dali urobiť ster.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to naozaj bežná flóra, ale dieťamôže mať ťažkosti po antibiotickej liečbe.
    Odporúčam dlhodobo užívať, teda piť probiotiká, najmenej mesiac. Týždeň kúpeľ v repíku, prípadne po kúpeli aplikovať lokálne ophtalmoframykoin.

  • Escherichia coli, klebseila pneumonie

    , Autor: evitka

    Dobrý deň. Od septembra máme zdravotný problém na vulve sa nám robí škvrna ako ekzém takže po dlhodobom natierani krémov od pediatra som nastojila na vyšetrenie u koznej doktorky po dvojmesačnej neustálej návšteve koznej doktorky nám žiaden ekzém nepotvrdila keďže tá škvrna ktorá svrbí sa objavuje stále na jednom a tom istom mieste aj veľkosťou stále rovnaké,ale kožná dala na rozbor moč a výter z pošvy a tu bol nález escherichia coli a klebseila pneumonie v oboch prípadoch. Kožná nás s výsledkom poslala späť k pediatricke tá predpísala atb unasyn. Liečba prešla týždeň po liečbe sa problém vrátil v takom istom rozsahu tak sme išli na opätovné vyšetrenie moču aj steru. Rozbor dopadol úplne rovnako nález aj v moči aj v steroch. Pediatricka nebola presvedčená o ďalších atb,ale teda k výsledkom boli priložené citlivosť na atb tak predpisala ďalšie amoxiklav atb ďalšia liečba prešla po 10 dňoch sa opäť problém vrátil. Opäť sa opakovalo vyšetrenie moču a steru výsledok bol rovnaký baktérie sa opäť nachádzali v moči no pani doktorka pediatricka povedala že to už na atb nieje žiadne vysvetlenie nič iba že keď bude mať horúčky máme prísť no problém na koži stále pretrváva dieťa sa neustále sťažuje na svrbenie tak som 3.r dcérku objednala detskej gynekologičke tá vyšetrila a doporučila liečbu framikoin+ fungicifin po dvoch týždňoch problém pretrváva. Už neviem na koho,alebo akého ďalšieho odborníka sa obrátiť keďže pediatricka sa tvári že je všetko v poriadku. Dcérka je veselé šťastné dieťa no neustále svrbenie nám obťažuje život vo dne aj v noci. Zabudla som pripomenúť, že po druhých atb sa ta škvrna či ekzém alebo ako to nazvať prestala robiť no na svrbenie sa sťažuje naďalej. Mykologia a kultivacie na gardnerella vaginalis boli negatívne. Dopĺňam, že od dvoch rokov cez deň bez plienky od dva a pol roka úplne odplienkavana. Hygienu dodrziavame aj utieranie s predu do zadu. Nepocikava sa akurát vždy dve kvapky na nohavičky až potom sa vycika. Vopred ďakujeme za odpoveď nechceme nič zanedbať.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospvedlňujem sa, že odpoveď mešká, mala som osobné problémy.
    Na diaľku je však ťažké problém riešiť.
    Určite by som sa zamerala na vyšetrenie parazitov v stolici / ster a stolica na prazity/, určite by som vyšetrila hladinu cukru v krvi.
    Antibiotika podľa mňa boli oba razy zbytočné, obe baktérie sú bežný nález v zažívacom takte a preniesli sa aj na vulvu. Lokálne tak ako dala lieky gynekologička by som postupovala rovnako.
    Odporúčam dlhdodobo podávať probiotika.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: