Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Escherichia coli, klebseila pneumonie

    , Autor: evitka

    Dobrý deň. Od septembra máme zdravotný problém na vulve sa nám robí škvrna ako ekzém takže po dlhodobom natierani krémov od pediatra som nastojila na vyšetrenie u koznej doktorky po dvojmesačnej neustálej návšteve koznej doktorky nám žiaden ekzém nepotvrdila keďže tá škvrna ktorá svrbí sa objavuje stále na jednom a tom istom mieste aj veľkosťou stále rovnaké,ale kožná dala na rozbor moč a výter z pošvy a tu bol nález escherichia coli a klebseila pneumonie v oboch prípadoch. Kožná nás s výsledkom poslala späť k pediatricke tá predpísala atb unasyn. Liečba prešla týždeň po liečbe sa problém vrátil v takom istom rozsahu tak sme išli na opätovné vyšetrenie moču aj steru. Rozbor dopadol úplne rovnako nález aj v moči aj v steroch. Pediatricka nebola presvedčená o ďalších atb,ale teda k výsledkom boli priložené citlivosť na atb tak predpisala ďalšie amoxiklav atb ďalšia liečba prešla po 10 dňoch sa opäť problém vrátil. Opäť sa opakovalo vyšetrenie moču a steru výsledok bol rovnaký baktérie sa opäť nachádzali v moči no pani doktorka pediatricka povedala že to už na atb nieje žiadne vysvetlenie nič iba že keď bude mať horúčky máme prísť no problém na koži stále pretrváva dieťa sa neustále sťažuje na svrbenie tak som 3.r dcérku objednala detskej gynekologičke tá vyšetrila a doporučila liečbu framikoin+ fungicifin po dvoch týždňoch problém pretrváva. Už neviem na koho,alebo akého ďalšieho odborníka sa obrátiť keďže pediatricka sa tvári že je všetko v poriadku. Dcérka je veselé šťastné dieťa no neustále svrbenie nám obťažuje život vo dne aj v noci. Zabudla som pripomenúť, že po druhých atb sa ta škvrna či ekzém alebo ako to nazvať prestala robiť no na svrbenie sa sťažuje naďalej. Mykologia a kultivacie na gardnerella vaginalis boli negatívne. Dopĺňam, že od dvoch rokov cez deň bez plienky od dva a pol roka úplne odplienkavana. Hygienu dodrziavame aj utieranie s predu do zadu. Nepocikava sa akurát vždy dve kvapky na nohavičky až potom sa vycika. Vopred ďakujeme za odpoveď nechceme nič zanedbať.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospvedlňujem sa, že odpoveď mešká, mala som osobné problémy.
    Na diaľku je však ťažké problém riešiť.
    Určite by som sa zamerala na vyšetrenie parazitov v stolici / ster a stolica na prazity/, určite by som vyšetrila hladinu cukru v krvi.
    Antibiotika podľa mňa boli oba razy zbytočné, obe baktérie sú bežný nález v zažívacom takte a preniesli sa aj na vulvu. Lokálne tak ako dala lieky gynekologička by som postupovala rovnako.
    Odporúčam dlhdodobo podávať probiotika.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: