Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Intolerancia laktozy

    , Autor: slavka990

    Dobry den, bola nam vykonany odber krvi u pediatra na alergiu krav.mlieka, s vysledkami nasledovnymi: iGM 21,6 ( hranicne) igA 9(negativne) a igG 47( pozitivne). Pediatticka sa vyjadrila ze je to v poriadku ze su tam len stopy krav.mlieka,co je normalne. syn pije nutrilon a ma 10mesiacov. Rada by som pocula aj Vas nazor.dakjjem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pediatrička má pravdu, dieťa podľa výsledkov alergiu na bielkovinu kavského mlieka nemá, je len dôkaz, že mlieko pije a s bielkovinou kravského mlieka sa stretol Nie je mi celkom jasné prečo sa taký odber robil.

Podobné otázky

  • Zmena umeleho mliekA

    , Autor: Zdencika

    Dobry den,

    Prosim Vas boli sme 5 dni hospitalizovany s 2.5 mesacnym babatkom v nemocnici pre slabsie prospievanie - pribrala za 3 tyzdne 3 dni 265g,t.z.pediatricka nas poslala na komplexne vysetrenia.Boli jej robene vytery,odber krvi, moc,2x stolica-bakterie,virusy, usg hlavicky,celeho bruska,ekg,kardiologicke,neurologicke vysetrenie, 2x chloridy, intolerancia laktozy, bielkovina kravskeho mlieka.Vsetko v poriadku (zlaty stafilokok v nose), podla nasej pediatricky soor nema,podla 1 lekarky v nemocnici ano, brala candibene v nemocnici.Od mala ma sunar,kt jej po case prestal vyhovovat- obrovske koliky,nepokoje,nevedela 1 flasu mlieka dopit.Zmenili sme mlieko na kendamil kozie - neskutocne jej chuti, odvtedy nemala 1x bolest brucha, avsak uz tyzden ma hnacky...moze byt dieta este alergicke na kozie mlieko???momentalne ma aftu v ustach a je silne prechladnuta -sople,kasel,bez teploty, vytery v ambul.v poriadku berieme solmucol nasivin..mozu byt hnacky aj z liekov? Dakujem..stolica je 3-5x za den vodnata

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa, ktoré je alergické na kravské mlieko je alergické aj na kozie. Kozie mlieko nemá voči kravskému žiadne výhody, ba naopak je menej kvalitné. Myslím, že by prospievala aj na kravskom kendamile.
    Ostatné čo popisujete nemá nič spoločné s mliekom, dieťa je choré, pravdepodobne má nejakú virozu. Musí ho znova skontrolovať lekár

  • Hnačka

    , Autor: slavkapp

    Dobrý deň, môj ročný syn má hnačku-kaka 3-4krat denne po podaní večerného,nočného umelého mliečka,teplotu nemá.(pred tým nemal s mliečkom žiadne problémy) . Mám mu kupiť bezlaktozove? Nechce banán ani ryžový odvar . papa iba suchý rohlík, bio chrumky,kukuričné chrumky, tyčinky, čaj,vodu, probiotiká .nedávam mu teraz žiadne mliečne výrobky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nevidím dôvod na bezlaktózové mlieko. Príčinou riedkej stolice, ktorá takto náhle vznikla nebude intolerancia laktózy. prekonáva možno nejakú virózu, tak je dobré , že ste mlieko dočasne vysadila celkom. Bio a kukuričné chrumky sú zbytočná súčasť stravy vždy, nie je to diéta. Podávajte varenú ryžu, biele pečivo, maces, vodu, slabý čierny alebo medovkový čaj/ nie ovcný!!!!!/. Problém by mal behom troch dní ustúpiť, ak by po nasadení mlieka a bežnej stravy znova mal riedku stolicu, je potrebné sa poradiť sl lekárom.

  • hlienova stolica

    , Autor: iska1

    Dobry den mame 18 mesacneho chlapceka a problem s hlienovou stolicou. Od 1roka sme na bezlaktozovom rezime. V 14 mesiaci sme prekonali infekciu campilobacter jejuni a ako komplikaciu stanovenej liecby sme mali pozit clostridiovy toxin. Od vtedy sme na probiotikach Bio-gaya. Vsetko sa celkom upravilo, obcas sa vyskytol hlien v stolici, ale rychlo sa to upravilo. Asi pred mesiacom sme skusili pridavat do stravy laktozu. Maly zacal hned zase zle spavat, stonkal a plakal, vykrucal sa ako keby mal krce, ale cez den sa to zvladnut dalo. Po tyzdni podavania mliecnych vyrobkov zacal byt apaticky, bez zivota a zacal mat hlieny v stolici. Vratila som mu bezlaktozovy rezim a po troch dnoch sa vsetko upravilo. Bola som stastna. Presiel tyzden, stale sa snazim obmedzovat laktozu a maly zacal mat hlienovu stolicu zas. Kaka 3x denne a vymysla aj s jedenim. Chcela by som sa spytat ci je mozne ze sa este cisti z podavanej laktozy, alebo to moze byt nieco ine? Vedeli by ste ma nasmerovat a poradit, co by sme si mali ziadat a dat mu vysetrit, alebo mozem robit nejaku chybu v stravovani, co by mohlo vyvolavat teke stolice? Priznam sa ze sa o neho bojim a mozno mi strach skresluje postoj k nemu a jeho problemom, no nezda sa mi prirodzene, aby malo dieta hlien v stolici, alebo hlienove stolice. Dakujem Vam za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Intolerancia laktózy ako vrodené ochorenie je veľmi vzácna, nepredpokladám, že ju máte. Neznášanlivosť laktózy bola u vás pravdepdobne získaná po závažnej infekcii. Odporúčam najmenej pol roka podávať len bezlaktózové mlieko, syry, tvaroh, mliečne výrobky by som nepodávala vôbec!pozor aj na mlieko v strave , hlavne v hotových výrobkoch, napríklad aj v pečive. Odporúčam radšej všetko piecť doma, aj chleba alebo to kontrolovať. Takmer každý chlieb obsahuje mlieko.
    Hlien v stolice môže mať rôzne príčiny, bolo by vhodné znova vyšetrenie stolice, výteru alebo aj vzorky stolice. Už v tomto veku môžu byť prítomné parazity, to by vysvetľovalo aj nechutenstvo.
    V zásade v tomto veku hlien v stolici býva, dieťa prechádza na rodinnú stravu, nie všetko dobre vstrebáva. je potrebné sledovať aj hmotnosť a rast dieťatka ako aj jeho psychomotorický vývoj.

  • stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktorka. Chcem sa poradit v takejto veci. Moj syn ma 24 mesiacov, doteraz sme pili BEBU 3, ale po dovrseni dvoch rokov som mu zacala miesat BEBU s malym mnozstvom prevareneho kupeneho plnotucneho mlieka /dala som mu dvakrat ai po 30ml/. Vzdy mal stolicu raz denne, teraz uz asi piaty den ma stolicu 3xdenne. Nie je hnackovita, ale taka ako pyre, viac poprdkava a obcas pocut, ze mu v crievkach zahuci. Teplotu ani vyrazky nema, normalne vsetko papka, pekne a hraje. Vcera som mu zacala davat Smectu a probiotika Biopron junior. Chcem sa opytat, treba s nim ist na vyter z konecnika, popripade mohlo by ist o laktazovu intoleranciu, alebo o alergiu na kravske mlieko? Tento tyzden sme jedli aj hrozno, hrusky, slivky. Ale to uz sme mali odskusane a ziadne tazkosti po tomto ovoci nemal. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedávajte mu nateraz konzumné kravské mlieko z obchodu a budete mať po probléme. Ak pil umelé mlieko, formulu a nemal ťažkosti určite to nie je intolerancia laktozy a nie sú potrebné vyšetrenia Konzumné mlieko nie je určené pre výživu malých detí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: