Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hlienova stolica

    , Autor: iska1

    Dobry den mame 18 mesacneho chlapceka a problem s hlienovou stolicou. Od 1roka sme na bezlaktozovom rezime. V 14 mesiaci sme prekonali infekciu campilobacter jejuni a ako komplikaciu stanovenej liecby sme mali pozit clostridiovy toxin. Od vtedy sme na probiotikach Bio-gaya. Vsetko sa celkom upravilo, obcas sa vyskytol hlien v stolici, ale rychlo sa to upravilo. Asi pred mesiacom sme skusili pridavat do stravy laktozu. Maly zacal hned zase zle spavat, stonkal a plakal, vykrucal sa ako keby mal krce, ale cez den sa to zvladnut dalo. Po tyzdni podavania mliecnych vyrobkov zacal byt apaticky, bez zivota a zacal mat hlieny v stolici. Vratila som mu bezlaktozovy rezim a po troch dnoch sa vsetko upravilo. Bola som stastna. Presiel tyzden, stale sa snazim obmedzovat laktozu a maly zacal mat hlienovu stolicu zas. Kaka 3x denne a vymysla aj s jedenim. Chcela by som sa spytat ci je mozne ze sa este cisti z podavanej laktozy, alebo to moze byt nieco ine? Vedeli by ste ma nasmerovat a poradit, co by sme si mali ziadat a dat mu vysetrit, alebo mozem robit nejaku chybu v stravovani, co by mohlo vyvolavat teke stolice? Priznam sa ze sa o neho bojim a mozno mi strach skresluje postoj k nemu a jeho problemom, no nezda sa mi prirodzene, aby malo dieta hlien v stolici, alebo hlienove stolice. Dakujem Vam za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Intolerancia laktózy ako vrodené ochorenie je veľmi vzácna, nepredpokladám, že ju máte. Neznášanlivosť laktózy bola u vás pravdepdobne získaná po závažnej infekcii. Odporúčam najmenej pol roka podávať len bezlaktózové mlieko, syry, tvaroh, mliečne výrobky by som nepodávala vôbec!pozor aj na mlieko v strave , hlavne v hotových výrobkoch, napríklad aj v pečive. Odporúčam radšej všetko piecť doma, aj chleba alebo to kontrolovať. Takmer každý chlieb obsahuje mlieko.
    Hlien v stolice môže mať rôzne príčiny, bolo by vhodné znova vyšetrenie stolice, výteru alebo aj vzorky stolice. Už v tomto veku môžu byť prítomné parazity, to by vysvetľovalo aj nechutenstvo.
    V zásade v tomto veku hlien v stolici býva, dieťa prechádza na rodinnú stravu, nie všetko dobre vstrebáva. je potrebné sledovať aj hmotnosť a rast dieťatka ako aj jeho psychomotorický vývoj.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: