Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Obličky

    , Autor: lucik-2

    Chcem sa opytat p.doktorka. Dcera ma 16 mes. a ma problemy s oblickami. Presnejsie ren duplex vpravo. Hovorili mi, ze to nic nie je, vela ludi s tym zije ani o tom nevie, inak bolo vsetko v poriadku len potom 2x uz bola hospitalizovana s akutnou tubulointersticialnou nefritidou v kratkej dobe od seba (12/2016, 3/2017). Okrem toho pri beznej kontrole na nefro zapal dolnych moc.ciest. Robena cystografia-negat. V rodine nikto nema problemy s oblickami. Dostala dlhodobu liecbu, macmiror pol tabl.vecer, po mesiaci pol tabl.vecer obden. Liecba trvala 3 mesiace. Ukoncila sa pred tyzdnom. Nemate nejake skusenosti s takouto liecbou? Bojim sa, aby sa to zas v kratkej dobe malej nevratilo. Inak nepouzivame vlhcene obrusky, nekupeme v bazene, casto prebalujem a uz od 1 roka chodi pekne na nocnik. Na nefrologii bol moc cisty, no z biochemie chodia vysledky ze kontaminacia, ale povedali mi ze to nic, pokial je moc na nefrologii cisty. Co znamena ta kontaminacia? Nemoze byt aj to ten problem zapalov? Strieda sa to raz su pody sterilne, potom kontaminacia a to bola v tej liecbe macmiroru. Vdaka za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Obličky s zložitý orgán, ktorý má aj veľmi komplikovaný vývin. Preto sa čsto objavujú rôzne vrodené anomálie,. Nemusia robiť žiadne ťažkosti, býva to náhodný nález ale na druhej strane môžu byť príčinou opaovaných problémov. kým sme obličky nevyšetrovali hneď po pôrode, na mnohé problémy sa eprišlo zavčasu a malo to za následok vážne ochorenia obličiek až po ich úlné zlyhanie. našťastie dnes aktívne pátame aj po anomáliách a samozrejme sledujeme, či obličky správne pracujú. Akákoľvek anomália býva príčinou zápalu obličiek aj dolných močových ciest. Dôležité je zabániť opakovaným zápalovým ochoreniam, aby nedošlo k úplnému zničeniu obličky a vyradeniu z funkcie. Postup pri liečbe vašej céry bol jediný správny: zabrániť opakovaným infekciám. Taktiež režim u týchto detí musí zabrániť infekcii: časté prebaľoanie, umývanie, hygiena, čo sa týka aj prádla, odporúčam do desať rokov žehliť nohavičky, aj kekď už bude odplienkovaná. Kým neviete zaručiť, že sa vo vode nevyciká, nemala by sa kúpať v bazénoch, jazerách a pdobne, môže sa kpúpať v mori. Má mať dostačočný potný režim / ale zase neprelievať!/, má užívať vitamin D a mať zdravú výživu. Obmdziť solenie.
    Čo sa týka kontaminácie: znamená to, že nájdené baktérie pravdepodobne nepochádzajú z močových ciest ale z okolia ústia močovej trubice: z kože, zbytkov stolice, niekedy mohli byť aj v skavke, ak nebola sterilná alebo v sáčku ak sa moč odoberá do sáčku / čo nepovažujem za správne! - dieťa má po umytí cikať rovno do sterilnej skúmavky/. Je dôležité odlíšiť kontamináciu od nálezu baktérie v moči, pretože kontaminovaná oč nie je dôkaz bakteriálneho zápalu a je zbyočné dieťa liečiť!!!!

Podobné otázky

  • hydroneforza

    , Autor: schisha008

    Dobry den pani Doktorka,
    prosim Vas, ja sa Vas chcem spytat ci mate skusenosti co sa tyka detskych pacientov s vrodenou hydronefrozou - funkcnost lavej oblicky je len 13 percent. Nas problem je ze mame kazde tri styri mesiace opakovane mocove zapaly u osem rocneho dievcatka vlastne uz od nejakych 3rokov. Navstivili sme roznych odbornikov, momentalna situacia je taka ze dvaja odporucaju oblicku nevybrat a traja doktori vybrat. Vysledky z kultivacie vzdy ukazuju Ecoli bakteriu. Tvrdia mi vsak ze zapaly moze sposobovat aj oblicka. Co ak ale dame oblicku vybrat a zapaly budu pokracovat?Dcerka napr nikdy nemala chripku, mava cisto vzdy len tieto zapaly liecene antibiotikami.
    Moja otazka znie, mate realnu skusenost ze po vybrati oblicky v podobnom pripade sa pacientovi polepsilo?Je casta diagnoza hydronefroza?Ona to ma od narodenia, vlastne uz pocas tehotenstva videli ze tam bude nieco s tou oblickou.
    Dakujem Vam velmi pekne vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hydronefróza sa rieši hneď po narodení, ide o to, zabrániť zmene obličky na nefunkčnú a často sa môže stať, že zápaly prejdú aj na zdravú obličku. Mám deti po operácii hydronefrózy vo včasnom veku, nie odstránení obličky, a majú sa dobre.
    Myslím, že ja naozaj tento problém nerozhodnem. Závisí na tom, kde ste boli vyšetrení, aké majú lekári v danej nemocnici skúsenosti ale aj renomé. Chirurgické riešenie tohto problému je potrebné. Mám pacienta, dnes dospelého, ktorému museli odobrať obličku ako nvorodencovi kvôli hydronefróze, je dospelý, vyštudoval vysokú školu a žije normálny život.

  • Baktéria e coli

    , Autor: Zuzil

    Dobr deň,maly ako 3mesacny mi prekonal zápal obličky(včas podchytene nemá žiadne jazýčky nič na obličkách)ale od vtedy má vždy prvý moc dobrý ale v kultivácii sa nájde Male množstvo (vraj na rozhraní ) vždy rovnaké bakterie e coli nič viac.ziadnen zápal ani hnis ....už 3mesiace je to rovnaké.,pediatrička nám od dnes nasadila uroval mega brusnica a ak sa to nezlepší už sme objednaný na nefrologiu ale až na apríl...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    E.coli je pravdepodobne baktéria zo zažívacieho traktu. Záleží na tom, koľko jej tam je, či sú tam aj leukocyty v tej moči, či má dieťa príznaky ochorenia obličiek. Netreba hneď dávať antibiotiká, brusnice môže.

  • Anémia

    , Autor: 1zelenoocko2

    Dobrý večer, mala by som prosím takúto otázku . Syn 4,5 ročný má už dlhodobo problém s nedostatkom železa v krvi. Dlhodobo bral kvapky Maltofer. Spôsobovali mi bolesti brucha a aj z tohto dôvodu som hľadala nejaké prírodné riešenie. A preto už asi vyše 3 mesiacov mu dávam Spirulinu a chlorellu. Teraz som mu dala skontrolovať krvný obraz a oproti minulému má takéto hodnoty.
    Hemoglobín predtým 122 - teraz 131
    železo S predtým 15,66 - teraz 4,92
    železo CVK-S predtým 39,7 - teraz 60,41
    Hemoglobín ide hore, to som rada. Ale nerozumiem tým skratkám železa. čo znamenajú? aký je v nich rozdiel? To železo S mu kleslo o dosť veľa, je to zle? A to druhé železo CVK mu išlo zasa o dosť hore. Má už skoro hraničnú hodnotu, nie je to už priveľa? Neviem či je to zmena k lepšiemu alebo horšiemu. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S chlorellou by som bola veľmi opatrná, môže zaťažiť obličky a výťažnosť železa nie je nijak významná. Čo je spirulina neviem, ale ak je to. rastlinný produkt, tiež tam výťažnosť železa bude minimálna. Železo v krvi je S železo a je nízke, aj to čo tam bolo sa vstavalo do hemoglobínu, ktorý sa zvýšil aCVK hovorí o metablozme železa, ktorý je vysoký, železo sa vpravuje do hemoglobínu.
    Určite by som podávala železo, pretože ho treba dopniť v sére, dieťa stále anému má, len jej hovoríme latentná, teda na hemoglobíne a krvnom obraze nie je zjavná. Dávka železa je v tomto prípade nižšia, 2_3x denne 5 kvapiek. Je potrebné železo, eda maltofer srávne podávať: nie s liečnymi výrobkami, nie bezprostredne s jedlom nezapíjať čajom a už vôbec nie mliekom. Zapiť čistou vodou alebo ovocou šťavou.

  • Bolesť v slabinach.

    , Autor: lenka23

    Dobrý deň, moja 2,5 ročná dcérka sa posledné dva mesiace sťažuje na bolesť v slabinach resp. bedrových slabinach. Nie je to pravidelné ale keď už áno tak veľmi plače. Teploty nemá už dvakrát sme s tým boli u doktorky ale nič nezistila ani nás nikam neposlala. Crp bolo v poriadku. Nemáte náhodou skúsenosť čo by to mohlo byť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá poruchu chôdze, nekríva nesúvisí to s bedrovými zhybmi. Treba však vyšetriť, či nemá v slabinách zväčšené uzliny, prípadne že tam nelokalizuje bolesť odinakiaľ: obličky, brušo, dolné končatiny, podľa toho by bolo potrebné spraviť základné vyšetrenia: moč, odbery, sono bruška a atd.....Závisí od vyšetrenia.

  • uzlinky

    , Autor: tobiasko

    dobrý den pani doktorka s mojiím 6 ročním chlapčekom sme boli na usg výsledky vám popišem :pečen hladkych okrajov primeranej veľkosti a echogenity cieva kresba primerana parenchýn bez ložiskových zmien žlčník bez echoložiska žlč.cesty nedilatované pankreas dobre ohraničený primeranej veľkosti a echogenity slezina homogenna nezväčšená obličky bilat.symetrické .parenchýn orient .bpn.bez diletácie kps.m.mechúr hladkých okrajov plný mesenter.LU max do 6-8 mm nezväčšené tie uzlinky ma vystrašili je to v poriadku ? boli sme aj na gastroenterologickej ambulancie krv bola v poriadku myslite že nie je dôvod obávať sa tých uzliniek

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
    Určite nie, lymfatické uzliny sú na mnohých miestach, sú súčasťou imunitného systému. Neviem však, prečo ste boli na sono dutiny brušnej ani na gastroenterológii.

    dobrý večer pani doktorka na sone sme boli na vlastnú žiadosť kôli boleniu bruška to som ešte nevedela že malý mal reflux a preto ho bolievalo bruško tak kôli tomu sme boli na gastroenteorologii ,,,,strašne som vystrašená s tých uzliniek malý je alergik a býval často chorý tie uzlinky ma do 8mm som s toho strašne vystrašená krv ma v poriadku je podla vás nutne ešte nejaké vyšetrenie kôli tým uzlinkám naša pediatrička povedala že je to v poriadku le som stoho dosť vystresovaná za odpoved dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo ste dané vyšetrenia podstúpili ale výsledky, ktoré popisujete sú úplne v poriadku. Lymfatické uzliny sú v celom zažívacom trakte, je ich tam dokonca najciac, pokial nie sú zv)čšené, nie je v nich zápal je všetko v poriadku. Je proste napísané, že tam sú.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: