Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vírusová angína

    , Autor: bee

    Dobrý deň pani doktorka, tak ešte pokračujem,predsa horúčka aj v nedeľu poobede vystúpila nad 39 st, ale zo správania sa malého bolo zrejmé, že ho veľmi bolí hrdlo, nic nechcel piť, jest... Len boli boli a ukazoval do pusy .. V pondelok ráno bez iných vyšetrení sme dostali ATB.. Hrdlo nebolo pozrete podotýkam,vytery ani crp nič.. sirup unasyn... No a dnes, utorok , mam pocit, že ma reakciu na tie atb, začal sa vyhadzovať za ušami, pred ušami, pri uhle sánky, krk, sem tam aj čelo líčka a trochu predlaktie aj nožičky, večer už pozorujem aj sem tam bodka bruško a chrbatik... Nie je to, že by bol veľmi vyhadzany, nie je celý posiaty, ale je to zreteľné... Po konzultácii s lekárom.. mi povedal ze nemáme prerušiť liečbu, ale dať fenistil dva dni a ze potom sa uvidí... Chcem Vás poprosiť o Vás názor, či je vhodné s atb pokračovať aj pri reakcií na ne? Nemoze mu to uškodiť? A keď fenistil vysadime, reakcia sa nevráti? Už sme užívali penicilinove atb a boli sme ok. Vlastne ani neviem, ako dlho ma tie ATB užívať :-( budem rada ak mi odpoviete na obe otázky, aj tu staršiu, budem mať poučenie do budúcna, žiaľ naozaj niektoré mamky sú nútené obrátiť sa takto na Vašu vzdialenu pomoc, ďakujem krásne a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, že som neodpovedala hneď ale bola som zaneprázdnená a dokonca som mala službu. Je to presne tak, ako sa to stáva, pravdepodobne sa jednalo o vírusové angínu, ktorej príčinou bol vírus, ktorý spôsobil infekčnú mononuukleózu / ale nie vždy to musí byť on/ a pri nevhodnej kombinácií vírusu a liečby / unasyn/ došlo k výsypu. Unasyn, ampicilin, augmentin amoksiklav sa na angínu nemá dávať!!!!práve kvôli možnosti presne takého priebehu ako popisujete. Ale neobávajte sa, všetko sa upraví a dieťatko sa uzdraví. Dúfam, že ste boli na kontrole, unasyn sa vysadil, vyšetrili sa príslušné parametre a dieťatko sa po rekonvalescencii znova vráti k svojim činnostiam a bude aj dobre papať.

Podobné otázky

  • Vírusová angína horúčka

    , Autor: bee

    Ďakujem za odpoveď. No atb boli po 3 dňoch vysadené. Iné ani neboli nasadené. Iné vyšetrenie nebolo, nakoľko malý sa zdal byť úplne fit bez akéhokoľvek klin obrazu... Inf mononukleozu vylúčili, pretože nemal vôbec zväčšené lymfatické uzliny. Dnes sme chorí znova. Prv dutiny, teraz opäť horúčka okolo 39.5...začína kašeľ, crp nízke, výter negatívny... Hoci má žltú sekréciu z nosa, veľmi upchate dutiny a dokonca už má dnes chytené aj oči... Ja už neviem... Chcem sa prosím ešte opýtať, ten nurofen 7mg/kg môže byť každých 6 abo len každých 8 hodín?? Na krabicke je ze 3-4x denne... Mame takú skúsenosť, že nám nezaberá paralen takmer vôbec...nurofen lepšie.. Takže keď ma po 3 hodinách znovu okolo 39,treba to zrazat? Nie je lepšie počkať na nurofen po 6 hodinách? Alebo fyzikálne? Zábaly, kúpeľ? Keď sa ešte vrátim k tej alergii na atb... Predsa som si spomenula, že pár vyrážok mal aj predtým z amoksiklavu...ale naozaj málo... Ďakujem opäť za rady, pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nurofen v uvedenj dávake môžete podať už po šiestich hodinách. Ak je teplota nad 39 st. C, treba spraviť aj zábaly alebo potieranei telíčka vlažným, chladným uterákom, žinkou, plienkou. Určite treba dieťatko sledovať a pri pretrvávaní teploty znova navštíviť lekára.

  • virusova angina?

    , Autor: jajuska13

    obry den dcerka 2.5r mala styri dni horucky.prvy den 39.4 potom aj druhu noc a dalsie dni 38.8-po sirupoch klesla na pol dna a k veceru a v noci zas..stvrty den mala uz len do 37,5 ine nemala nic boli sne treti den teplot na pohotovosti a pozrela hrdlo ze je ciste aj dychanie..ze vraj virus..dnes dom bola pre istotu u dr (dnes uz je bez teploty len 37.2) a ta ked jej pozrela do hrdla tak ma jo trochu cervene a na mandli biely povlak.crp bolo pod 8. Pislala nas na url tam mi povedala ze to vyzera ako odznievajuca angina..na pohotovosti mi pre istotu ptedpisala augmentin ale som ho nedala kedze teplota ustupila a hrdlo nemala zapalene podla tdj dr.ja sa tetaz bojim ci som to nezanedbala aj ked som citala ze virusova sa nelieci atb a trva 5xni a bakt. je zas nebezpecna ked sa nevylieci...ale sko sa da na 100%xzistit aka to bola?tym crp?ci vyterom?a preco ma ten biely povlak na mandli ked pri virusovej to nebyva a neboli ju vobec hrdlo pri prehltani lebo normalne cely cas pila aj jedla??prosim o radu velmi surne dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bohužiaľ bola som odcestovaná tak až teraz: nebojte sa, spravili ste správne, že ste jej antibiotika nedali / nehovoriac o tom, že augmentin nie je vôbec liek vhodný na angínu!!!/. Pravdepodobne to bola vírusová angína podľa crp aj podľa toho, že teraz máme epidémiu vírusových angína okrem toho, deti v tomto veku mávajú častejšie vírusové než bakteriálne angíny. Tie môžu a nemusia mať bolesti hrdielka, môžu anemusia mať povlaky a zväčša sa dieťa pri nich aj vysype.

  • Zápal močových ciest ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, prosím Vás o radu. Môj 3,5 ročný synček má dva problémy, ktoré neviem riešiť: v utorok dostal teplotu 39,5 stupňov. dodnes večera = po 2 dňoch mu klesla, žiaden iný príznak choroby nemal. Včera ráno mi ukázal na miesto, kde leží močový mechúr, že ho tam bolí. Keď som sa ho pýtala neskôr, povedal že nebolí. ale sťažoval sa, že ho bolí pipík. Pred dvomi mesiacmi mu odlepovali predkožku od žaluďa, odvtedy sa vždy tak čudne tvári, keď ciká a nechce si ju nechať preťahovať. dnes som mu ju pomaličky ako vždy pretiahla a rozplakal sa, že mu to nemám robiť, že ho to bolí. Zdalo sa mi, že ústie močovej trubice je akosi červenšie. Okrem toho dlhodobo zadržuje moč aj stolicu. Môže ísť o zápal močových ciest? teplotu však už nemá, len mi už dva dni nechce jedávať - možno aj po tej teplote. Vycikal sa do skleného pohára, moč má peknú farbu. A druhá vec, ktorá možno súvisí a možno nie: na mandliach má už minimálne mesiac-dva biele povlaky, výter na kvasinky bol negatívny, teplotu okrem tej poslednej nemal. Poprosím Vás o Váš názor na uvedené problémy.
    Ďakujem Vám veľmi pekne za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Problém s cikaním a kakaním môže súvisieť, čo ma prvé napdlo, v tomto veku výukov na dodržiavanie hygieny. Teda, odstavenie od plienok. Býva to časté, trebapostupovať veľmi trpezlivo, niekedy naozaj nechať na dieťati, kedy prde ten správny čas a samé začne hygienu dodržiavať.
    Teplota mohla súvisieť s pomerne častými víruovými ochoreniami toto leto, ak by sa jednalo o zápal močových ciest alebo obličiek, pravdepodobne by spontánne neustúpila. Istotu však budete mať len v prípade, že navštívite lekára, ten vyšetrí dieťa, moč a prípadne aj Creaktívny proteín, či sa nejedná o bakteriálny zápal. Povláčiky na mandliach môžu tiež súvisieť s prekonaným horúčnatým ochorením, ja vírusová angina sa prejaví niekdy povláčikmi. V každom prípade ak sa vám dieťatko nezdá byť zdravé, vo svojej koži a trvá to už ako počítam viac ako 5 dní, je dôvod navštíviť lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: