Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • virusova angina?

    , Autor: jajuska13

    obry den dcerka 2.5r mala styri dni horucky.prvy den 39.4 potom aj druhu noc a dalsie dni 38.8-po sirupoch klesla na pol dna a k veceru a v noci zas..stvrty den mala uz len do 37,5 ine nemala nic boli sne treti den teplot na pohotovosti a pozrela hrdlo ze je ciste aj dychanie..ze vraj virus..dnes dom bola pre istotu u dr (dnes uz je bez teploty len 37.2) a ta ked jej pozrela do hrdla tak ma jo trochu cervene a na mandli biely povlak.crp bolo pod 8. Pislala nas na url tam mi povedala ze to vyzera ako odznievajuca angina..na pohotovosti mi pre istotu ptedpisala augmentin ale som ho nedala kedze teplota ustupila a hrdlo nemala zapalene podla tdj dr.ja sa tetaz bojim ci som to nezanedbala aj ked som citala ze virusova sa nelieci atb a trva 5xni a bakt. je zas nebezpecna ked sa nevylieci...ale sko sa da na 100%xzistit aka to bola?tym crp?ci vyterom?a preco ma ten biely povlak na mandli ked pri virusovej to nebyva a neboli ju vobec hrdlo pri prehltani lebo normalne cely cas pila aj jedla??prosim o radu velmi surne dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bohužiaľ bola som odcestovaná tak až teraz: nebojte sa, spravili ste správne, že ste jej antibiotika nedali / nehovoriac o tom, že augmentin nie je vôbec liek vhodný na angínu!!!/. Pravdepodobne to bola vírusová angína podľa crp aj podľa toho, že teraz máme epidémiu vírusových angína okrem toho, deti v tomto veku mávajú častejšie vírusové než bakteriálne angíny. Tie môžu a nemusia mať bolesti hrdielka, môžu anemusia mať povlaky a zväčša sa dieťa pri nich aj vysype.

Podobné otázky

  • Vírusová angína?

    , Autor: bee

    Dobrý deň pani doktorka. Chcem Vás poprosiť o radu. Naš 27 mes. syn začal zo štvrtka na piatok v noci horuckovat (dnes je nedeľa), v piatok sme boli u Dr, ten skonštatoval, že je tam mierne chytené hrdlo a pravdepodobne začínajúca angína. S CRP menej ako 8..tak ze skúsime bez ATB.. Štvrtkova noc, cely piatok, noc, sobota mal vysokú teplotu, okolo 39,5...striedali sme po 3.5 hod panadol capik s nurofen sirupom, teplota sa nám ale podarila zraziť len do výšky 39 st, niekedy ani to nie, tak sme dali zábal, tak asi o pol st sa to podarilo zraziť a do pol hodiny to stúpalo znovu...cize dve noci a dva dni mal takto vysokú teplotu, s tým, že už potom prestal aj jest, je vidno, že ho boli hrdielko, aj horúce ho ma.. Aj povie, že boli krk... Dnes nastala konečne zmena, že teplota klesla na cca 37.5, a po nurofene začala stúpať až po piatich hodinách na 38.0...asi pôjde zase hore.. ..co predtým bolo oveľa vyššie... Chcela by som sa teda opýtať na základe Vašich skúseností a odbornej znalosti, ak ide o vírusovu angínu, koľko dní môžu byť teploty a aké vysoké? Bo nás Dr tvrdil ze ak sa to dva tri dni nemeni, treba ATB, ale keďže je víkend, atb doma nemám... ak teploty klesnú po určitom čase, pravdepodobne atb nie sú nutné? Nemôže tam byt bakteriálna infekcia aj pri zníženej teplote? Netreba nejaký výter alebo znovu crp?? Už sa mi to totiž stalo, že po dvoch dňoch vysokých teplôt nám boli predpísané atb aj napriek tomu, že crp na začiatku bolo nizke. Veľmi ma zaujíma, či crp nemôže byť v začiatku ochorenia nízke a za jeden až dva dni prudko stúpať? Bojím sa ze keď aj teploty klesnú, aby tam nebol nejaký streptokok, bo známy tak mali a majú z toho teraz komplikácie :-( alebo naopak nedať atb pri horúčke a niečo zanedbať...trochu zdĺhave a početné otázky, ale budem Vám veľmi vďačná za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Angína býva oveľa častejšie vírusová než bakteriálna! Hlavne u detí v tomto veku. Tá virusové´á má aj ťažší priebeh, horúčky môžu trvať 5 až 7 dní, samozrejjme dieťa treba opakovane vyšetriť, niekedy je potrebné aj spraviť odbery na vlúčenie infekčnej mononukleózy, zistiť príčinu ochorenia. CRP je pomocný marker, vyšetrenie, niekedy ani pri vyššom antibiotika nedávam. Na druhej strane treba vedieť, že sa pomerne rýchlo mení, do 24 hodín od začiatku ochorenia nebýva vyššie ani pri bakteriálnej infekcii. Zvážte či podávate dostatočnú dávku liekov od teploty: paralen 15 mg na kilo a dávku a nurofen 7 mg na kilo a dávku.

  • virusova angina?

    , Autor: jajuska13

    Dakujem za odpoved.pre istotu som dala dcere hned na druhy den urobit vyter z hrdla aj krvne testy na mononukleozu ktorou ma pani doktorka trosku vystrasila..krv v predbeznych vysl.mala v norme ale z hrdla jej vysiel streptokok.blizsie neviem presne ktory nepytala som sa dr ta malej nasadila atb penbene na 10dni 3x5ml..inak malej od tych teplot uz nic nie je..myslite si ze nakoniec to bola bakterialna angina ktoru dcera za tych 5dni sama prekonala?alebo z kade ten streptokok??

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    AK TO BOL PYOGéNNY STREPTOKOK JE NAMIESTE LIEčBA PENICLíNOM TAK AKO VáM JU LEKáRKA NAVRHLA, PRíSNE 10 DNí UžíVAť, PO ASI Ďalších PIATICH DŇOCH Skontrolovať VýTER A MOč.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: