Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • suchý kašeľ

    , Autor: nellka

    Dobrý deň p. doktorka, mám 3,5 ročné dvojičky a jednu z nich trápi už 3. mesiac suchý dráždivý kašeľ. Začalo to mesiac po nástupe do škôlky. Pediatrička jej nasadila trifed, ale stav sa zhoršil. Nasadila suprax, calcium + pleumolysin a na noc fenistil. Po vybratí ATB to zabralo na pár dní. Nastúpila do škôlky a po 3 dňoch opäť to isté. kašeľ hlavne v noci okolo 3. a 4. hodine. Lekárka ju nechala týždeň bez akýkoľvek liekov. Kašeľ sa zhoršoval, každá jedna noc so záchvatmi kašľa, vysilená. Dávali sme jej husaciu masť na hrudník, hrnce so slanou vodou a pravidelne vetrali, majorankový a tymiánový čaj. Nič nepomáhalo a preto jej opäť nasadila Suprax a Paxeladine + Zodac kvapky. Zase to pomohlo na pár dní. Po dobratí ATB znova kašľala. Brala pastilky na cmúľanie z lišajníka islandského. Dýchanie vždy čisté a hlienov nikde. Urobila jej výter z hrdla, kde mala nejaký bacil, na ktorý vraj zaberá Suprax. Opakovaný výter bol ok. Dcéra naďalej kašľala a preto sme sa dostali k imunologičke. Tam sa alergia nepotvrdila, len znížená imunita. Nasadila jej imunoglukán a montelukast na záchvaty kašľa. Lieky zabrali na 4 dni a kašeľ sa vrátil ešte v horšom ako na začiatku liečby. Nekašľala len v noci, ale dusilo ju už aj počas celého dňa a noci. Začala nám zvracať, teplota 2 dni 38,2 večer, v noci a ráno. Predčasne sme boli nútení navštíviť imunologičku, ktorá vysadila všetky ňou predpísané lieky a nasadila jej Aerius 1xdenne, sirup Inoprinosine 3x5ml po dobu 3 mesiacov a inhalátor Seretide. Týždeň bol úplný pokoj, konečne sme si vydýchli, že to máme za sebou. Ale včera sa začal ozývať ten kašeľ opäť. Chytilo ju to okolo pol jednej v noci. Už som bezradná, keďže sme tých liekov a sirupov vybrali dosť a kašľa sa nemôžeme úplne zbaviť. V jednom kuse má zhoršený hlas, zachrípnutý. Po použití inhalátora ju niekedy ani nerozumieť, čo rozpráva. Výter z nošteka robený nemala, zápal v krvi jej nezistila imunulogička. Čo by ste mi poradila? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či dieťa bolo na ORL vyšetrení, mohlo by mať zväčšenú nosnú mandľu. Pri takýchto problémoch by som dieťa hospitalizovala na podrobné vyšetrenie / nemohla niečo vdýchnuť?, predtým než začali tie problémy?/ alebo konzultovala pľúcneho lekára, príadne za vhodné by som považovala aj liečebno diagnostický pobyt v Dolnom Smokovic v liečebni.

Podobné otázky

  • Je to kašeľ ?

    , Autor: Dušana_1

    Pani doktorka, synček má 7 týždňov a pokašlieva. Ale neviem či je to z choroby alebo mu zatekajú sliny alebo mlieko. Je to suchý kašeľ ak tak, sople nevidim a ručnou odsávačkou nič neodsajem, dýcha sa mu dobre, teplotu nemá. Takto pokašle pár krát denne, väčšinou po jedle alebo keď leží dlhšie na chrbte. Počas spánku nekašle. Sem tam počujem, že chrapká. Videla som aj dosť sliny. Čo myslíte, je to suchý kašeľ alebo je to asi zakuckávanie ? V utorok sme boli na poradni a všetko ok a pokašlievať/kuckať začal v stredu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne je to zakuckanie lebo v tomto veku sa im začne tvoriť naozaj viac sliniek,

  • Zapal priedusiek_18 m dieta

    , Autor: LuciaK.

    Dobry den pani doktorka.
    Dcerka (18 mes) mala pred 2 tyzdnami zapal priedusiek (3 dni mala vysoke horucky 38.3-39.5, vlhky dusivy kasel a sopliky) a zahnisane ocka. Lekarka jej predpisala antb sumamed (uzivala 3 dni), solmucol a ocne kvapky aquafix (uzivala 3 dni) + davali sme aj kalobu (14 dni). Po douzivani antb sme boli na kontrole, dychanie mala ciste, este 3 dni uzivala solmucol a potom sme davali uz iba vit c a de. Trochu este pokasliavala a soplila. Po necelom tyzdni, sa jej opat spustil sopel (niekedy aj zeleno zlty), opat ma hnisave karpinky v ociach a dusivy niekedy vlhky niekedy suchy kasel (najma vecer a v noci). Teplotu zatial nema. Takto to je posledne 2-3 dni.
    Este doplnim. 4rocny syn dostal tyzden po dcere horucky, mal suchy kasel a sopliky. Zo steru hrdla mu vysiel bacil hemofil parahemolitycus, takisto dostal sumamed (zacal uzivat 2 dni po tom co douzivala dcera).
    Odporucali by ste prosim opatovne vysetrenie u pediatricky alebo postaci domaca liecba? Ake lieky by ste odporucili?
    Vopred dakujem pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takto sa to teraz opakuje viacerým deťom.
    Nie vždysú potrebné antibiotiká.
    Do očka by som dávala len okuflash 4-5 x denne, imunoglukan Acute 2 x 2?5 ml aj keĎ jej až od troch rokov napísané, môžete ho dávať, presne 10 dní.
    Kašeľ ak je ho málo, tak netreba riešiť, v tom imunoglukane je aj liek na kašeľ. Ak by bol mohutnejší, tak na suchý kašeľ pridať stoptussin na vlhký kalobu

  • Kašeľ

    , Autor: Kubemat

    Dobrý deň. Ja by som sa chcela spýtať či môžem dať deťom na silný hlienový kašeľ fenistil kvapky. Tak veľmi kašlú že nevedia zaspať. Ak áno tak koľko? Prvý synček váži 43kg a má 8 rokov. Druhý synček má 22,2kg a 7 rokov. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Fenistil v žiadnom prípade nie sú kvapky na kašeľ. ALe ak je dôvodom kašľa aj možná alergická reakcia, môžete im ho dať, staršiemu 3x20 kv mladšiemu 3x15 kv. Treba však upraviť aj prostredie, zvlhčiť ho a hodne vetrať. V byte ani na balkóne nefajčiť. Na suchý kašeľ je vhodný paxeladine.

  • Kašeľ

    , Autor: Babs

    Dobrý deň,
    už vyše 2tyzdnov bojujeme so suchým kašľom. Syn má 5m,je plne kojeny. Najskôr sme dostali sinupret,ktorý mi ťažko horko vypil, ale aj z ktorého vracal. Vymenili sme to za mucosolvan a stoptusin. Dostali sme k tomu na predpis fenistil. Avšak, ani po týždni užívania,mu ten kašeľ nepresta. A dosť často vracia. Kašle(suchý kašeľ) v hlavne v noci, sem tam cez den. Používame dottera oleje a aj zvlhčovače vzduchu na noc. Chudatko,mám pocit,že má celý žalúdok rozhádzané z toho už.
    Vopred ďakujem za odpoveď.
    Prajem ešte pekný zvyšok dňa.
    Barbora

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite na takýto kašeľ nie je vhodný mucoslovan ani sinupret. Dobrý je stoptussin ale sirup 3 x 1,25 ml a fenistil. Určite žiadne voľavé oleje!!!!!!!!!!!!!!Stačí k postieľke vlhký froté ručník, aby sa vzduch zvlhčil ale nemusí byť úplne presiaknutý vlhkosťou.
    Niekedy je vhodné dať na hrudníček obklad fitobalm alebo pulmex.

  • Ovčie kiahne a kasel

    , Autor: mima1619

    Dobrý deň pani doktorka,

    rada by som sa opýtala. Dcéra (4 roky) zacala vo štvrtok ráno pokasliavat. A v sobotu sa vysypala a zistili sme, že ma ovčie kiahne. Popritom stále dost kasle. Je to prosim Vás sprievodný jav ovčích kiahni? Treba na ten kasel podávať nejaký sirup? Niekedy mi ten kasel príde ako suchý, ale častejšie skor taký hlienovitý.

    Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kašeľ nie je sprievodný jav kiahní ale ak má veľmi červené hrdileko, prípaden aj kiahňu v pusinke, čo často býva, môže ju to dráždiť na kašeľ. Na suchý kašeľ podávajte stoptussin 3x 2,5 ml na vyslovene vlhký Prospan 3 x 2,5 ml

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: