Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • slintavka

    , Autor: matusko0404

    dobry den chcem sa vás spitat ,moj maly syn dvoj rocny mal pred 4 mesiacmi slintavku ,no bola u nas navsteva s rocnim dietatom a dostalo po navsteve u nas slintavku . Je mozne aby sa infikovalo u nas ked my sme to mali pred 4 mesiacmi? Ako dlho zije ten virus ? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite sa nemohlo infikovať u vás. Ak nebol nikto na toto ochorenie chorý a ani ho po návšteve do dvoch dní nedostal, tak dieťa neochorelo u vás. Je ťažké presne povedať ako dlho vírus žije, pretože sú to rôzne vírusy, čo to spôsobujú, ale prenášajú sa len od chorého človeka.

Podobné otázky

  • slintavka

    , Autor: evinae

    dobry den, chcela by som sa spytat, dcera ma 5 rokov, pani doktorka jej diagnostikovala slintavku, ale tu som citala, ze su na to antibiotika uplne neucinne, preco nam teda predpisala penbene? To ju potom v podstate uplne zbytocne krmim s antibiotikami, ktore ju napinaju a niekedy mi ich automaticky vyvrati, Teraz neviem, ci jej ich mam vysadit, co sa pri antibiotikach moc neodporuca, no neviem. Este nam predpisala k penbenu probiotika, a florsamin na dezinfekciu a stale umyvat zubky, co je podla mna pre malu dost bolestive.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V prvom rade lekár sa rohodol podľa vyšetrenia a nálezu, súčaťou slintavky by teoreticky mohla byť aj streptokoková angína, neiem posúdiť, dieťa som nevidela. Na slintavku ako takú, ktorá je vírusového pôvodu antibiotiká nie sú potrebné, nezvyknem ani vytierať ústa, podávam lieky na riešenie teploty, tekutiny po lyžičkách a lokálne kvapnúť do pusinky cebion multi 2x 4 až 5 kvapiek, hlavne ak sa dá priamo na afty.

  • Afty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka chcela by som sa spytat mam 15 mesacn dceru a mala 3 dni vysoke horucky nad 39 a po 3 dni sa mi vysypala na nozickch a ma aj zapalene hrdielko a afty v nom cize mi nechce papat a ani pit :( no dnes sa vysypala este viac je to vraj dake virusove ochorenie mohli by ste mi povedat o aku chorobu ide a kolko to bude asi trvat? Som uz z toho vycerpana dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyčerpané je pravdepodobne hlavne dieťa.Máme teraz virózy, ktoré trvajú s tepôotami celý týždeň a po odoznení teploty je ešte týždeň rekonvalescenciea, ked dieťatko stále menej papá a aj viac spinká, nie je vhodná žiadna záťaž / kolektív, cestovanie a podobne/. Pri aftoznej stomatitide, zápale dutiny ústnej, niekedy nazývanej aj slintavka je pravidlom, že vysoké teploty trvajú najmenej 5 dní. Výsyp je buˇd súčasťou virusového ochorenia, ale môže byť aj reakciou na lieky alebo príznakom inej, bakteriálnej infekcie /šarlach/, ktorá je však v tomto veku málo pravdepodbná.

  • Slintavka

    , Autor: evamag

    Dobry den pani doktorka,
    Dcerka (15 mesiacov) ma uz 5dni horucky. Nasa lekarka nam hned na druhy den spravila CRP(menej ako 8) a podla zacervenanych dasien stanovila diagnozu - virusovej slintavky, poucila ako zrazat teploty a predpisala isoprinosine. Malej sa naozaj na dalsi den porobili afty.
    Chcela by som sa spytat ako dlho mozu pretrvavat horucky - nad 38.5 - 39 a viac- pri tomto ochoreni. Taktiez sa jej vytvorili na ustach z vonkajsej strany. Ako osetrit tieto, kedze si ich neustale chyta? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Slintavka je také ľudové pomenovanie, je to valstne virusová angina. Býva v tomto období a v tmto veku veľmi častá. Liečba spočíva v zrážaní teploty a podávaní tekutín / aj cez lyžičku či stirekačku/ jedlo dieťa odmieta / potom to zase dobehne/ . Ja odporúčam podávať priamo do sút dieťaťka cebion multi kvapky 2x 3až4 kvapky. Vysadíme v tom čase Vigantol / je v cebione/. Neopdprúčam ničím afty potierať, zbytočne sa strhne hojaci sa kryt. ochorenie trvá aj vysokýmu teplotami 5až 7 dní, je náročné pre mamičku aj dieťa, ale všetko dobre skončí. Hlavne nespanikáriť a nedávať neopodtatnenen antibiotiká!

  • infekcia v ústach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den pani doktorka,máme problém s dcérkou má 19mesiacov a minulý týžden v pondelok dostala teplotu,teplota začala večer 38,3 a v noci už bola cez 39,tak som ráno zašla k lekárke pre istotu,tá ju prezrela a nič jej nenašla,a stredu ráno sa dcérka zobudila velikánskym plačom a dávala si prsty do úst,zisili sme,že ju asi bolí ide jej dolný očný zubček,tak sme si mysleli,že ju to bolí,ale večer som si všimla,že má hnisavé pupáčiky v ústokách pre ktoré odmietala jedlo a čajík pila velmi opatrne a hlavne s plačom,je velmi mrzutá a v noci iba plače a velmi zle spí chce sa iba na rukách nosiť,slinky jej stále tečú,museli sme často podbradníky meniť,tak sme zašli k lekárke ešte vo štvrtok,nakolko jej teploty pretrvávali stále okolo 39,a skonštatovala,že má infekciu v ústach,a predpísala nám neakú zarábanú tinktúru a Bkomplex,vraj na toto sú není antibiotiká účinné čo som aj rada,ale dnes je už nedela a tepltky má tak iba max do 37,6 a v pusinke má stále pupíky,ale ich má už menšie a poobede ked sa zobudila,tak jej tiakly krvavé slinky trošku s pusinky,ako máme dalej postupať prosím vás,môže byť malá s toho taká velmi mrzutá,lebo ona bola také hravé dieťa a teraz sa len mna drží,v noci musí spať somnou,stále sa budí a mrnčí,poradte mi prosím ako dalej,dakujem vám velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ju tá pusinka naozaj veľmi bolí. hovoríme tomu gingivostomatitida, ale mamičky aj slintavka. Je to vírusové ochorenie, naozaj na to antibiotika neúčinkujú, trvá to cca 5 dní, potom ešte najmenj päť dní rekonvalescencia, kedy dieťatko nepapá a je mrzuté, Je potrebné podávať dostatok tekutín, po lyžičkách, od bolesti a teploty paralen. Ja nenechávam ničím potierať ale podávam lokálne do pusinyk cebion multi, 2x4 kvapky, jednak to tiež obsahuje bvitaminy a jednak aj E a A a pôsobí to aj lokálne, je to olejový roztok. Ochorenie bez následkov odozneje ale je to veľká záťaž re deíeťa aj okolie.

  • slintavka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, našla som tu pár odpovední na otázky slintavka ... moja dcéra má 5 rokov a lekárka nám ju diagnostikovala, predpísala nám tantum verde spray, poprípade máme kúpiť orofar, bucosan, fialovú vodičku ... keď som sa pýtala na probiotiká tak že netreba, kúpila som jej však b-komplex, prvé dva dni sme mali teploty a pusa a hrdlo sa jej vysypali, nechce nič jesť, piť strašne málo a okrem toho mi druhý deň,.t.j. dnes zvracala ... strašne ju to bolí a stále plače ...
    čítala som že ste odpovedala, že na to netreba nič špeciálne, len cebion a lieky ako paralen ...
    prosím, koľko dní môže trvať takéto ochorenie ?, kúpili sme tantum verde, a fialovú vodičku, pretože tieto dve neštípu ... keďže dcéra nechce iné nič a dokonca aj s aplikáciou týchto dvoch prípravkov mám veľký problém .... som už z toho unavená a ona tiež, celé dni len plače a kričí od bolesti .. :( prosím poraďte mi ako mám postupovať pre rýchlejšie hojenie

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tak ako ste si našli v tej predchádzajúcej odpovedi. paralen pri teplote alebo bolesti, cebion multi kvapkať rovno do pusinyk dva až trikrát denne 4 kvapky, žiadnu fialovú ani inú vodičku, to čo sa zahojí, potieraním strhnete. Ponúkať tekutiny, hoc aj po lyžičkách / hlavne vodu/. Je potrebné to trpezlivo vydžať, zväčša to trvá päť dní a situácia sa upraví.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: