Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • horúčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň.
    Moja 5 a pol ročná dcéra má už 4dni vysoké horúčky stále okolo 39.najhoršie je že sa mi to ani nedarí nejako zraziř ani paralenom ani nurofenom.zaberie jej zhruba len na hodinku dve a to jej klesne len o trošku.berieme 2 dni antib.Penbene.nemá soplík ani nejako nekašle,len má strašne velké mandle a má na nich také biele flaky ako malé vajíčka alebo ako by som to opísala.až teraz na 4 deň povedala že ju trošku bolí v krku keď hltá.zo škůlky sa nesie že možno to bude šarlach.lebo to má viac detí.ale nemá ani červené líčka ani vyražku ani nič také.som už zúfalá s tej horúčky,lekár mi povedal že musím len čakať a mať pevné nervy!!!prosím napíšte mi čo si o tom myslíte vy.tá teplota jej stále kolíše,troška klesne na 38,3 a za pol hodiny už má 39,2.Vopred ďakujem za odpoveď Sylvia.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Šarlach sa nemusí prejaviť vždy vyrážkou, niekedy je to šarlachová angína, čo bude asi aj váš prípad. V takom prípade po penbene ssa stav upravuje behom dvoch až troch dní najneskôr. Podstatné je, či jej dávate dostatočnú dávku paralenu, je potrebné 15 mg na kilo váhy.
    Ak teploty neusptúia do tých cca 48 hdoínpozačatí antibiotka, môže sa jednať aj o infekčnú mononukleosu, je potrebné znova vyhľadať lekár.a

Podobné otázky

  • Ovčie kiahne

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý večer.obraciam sa s prosbou o radu.moj syn 3roky vo štvrtok doobeda bol v skolke ale pred spaním mi volala učiteľka aby som prišla pre neho lebo ma 38,5 horucku okrem toho ho boleli nohy inak nebolo nič.na druhý deň v piatok už mal nadchu horúčku stále a už navečer sa vyhadzal hneď som vedela ze sú to kiahne.ta horúčka je ale po podani liekov horucka ustupi stale ma zelene sopliky,boli ho hrdlo je taky unavený.davam mu panadol,sinupret na sopliky okrem toho sprej do nosa nasivin a este morskú vodu do nosa.na hrdlo som mu kúpila junior-angin.odkedy je v skolke tak je viac chory ako je v škôlke. papat mi malo papa a piť niekedy viac niekedy menej.vysev není ešte taký zlý na tvaricke a hlave ma na krku chrbte a par na brušku a nohe.chcem sa opýtať ci jeho stav je normálny teraz aky ma a ci ta horúčka od štvrtka je normálna dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekedy už pred výsevom kiahní má dieťa teplotu. Vzhľadom na to, že je vysoká chorobnosť, tak zároveň dostal aj nádchu a kašeľ.
    Teplota býva pri kiahňach 3-5 dní. Ak by bola dlhšie, zhoršujú sa prejavy ochorenia dýchacích ciest , treba vyhľadať lekára. Dieťa môže mať naraz kiahne aj zápal pľúc.

  • Syndróm periodických horúčok

    , Autor: KlaudiaG

    Môj 2 ročný syn má veľmi často vysoké horúčky bez iných príznakov. Približne raz za 3-4 týždne mu horúčka vyskočí na 39 stupňov, drží sa tak 3 dni a potom opäť všetko v poriadku.
    Čo má dnes ale zarazilo - od rána mal nechuť do jedla, bol ospalý a mrzutý. Zmerala som mu teplotu a na čele ukazoval teplomer 38,5 stupňov.
    Keď som mu ale zmerala teplotu rektalne, teplotu mal 37 stupňov.
    Meranie som zopakovala cca po pol hodine.
    Hlavičku mal horúcu, merala som na viacerých miestach, teplomer ukazoval 38-39stupnov
    Rektalne 37
    Teplotu som si zmerala na čele aj v podpazuší aj ja, aby som skontrolovala ci fungujú dobre a mne teplotu neukázal ani jeden--čiže chyba v teplomeroch nie je.
    Syn je rozpálený a hneď zaspinkal.
    Je možné že má horúčku aj keď rektalne teplomer ukázal teplotu v norme?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemá horúčku, mal len teplú kožu na čele, možno z rozohriatia pod čiapkou alebo telesnou aktivitou. Bezdotykový teplomer je veľmi orienačný prístroj na meranie teploty.
    Uvedené opakovanie horúčok musí mať aj iné príznaky, aby sa dalo považovať za diagnózu periodických horúčok. Treba pri horúčke vyhľadať lekára, povedať, že sa opakujú a ako.

  • Dohodobo zvysena teplota

    , Autor: Barcika

    Dobry den p.dr. Na zaciatku mesiaca moja skoro 5 rocna dcera prekonala virusovu anginu s horuckami okolo 40• Momentalne ked ide do skolkx alebo je niekde vonku v momente ma vecer teplotu zvysenu do 37,8. Nevie comu to pripisat dva dni ke dobre pozom znovu. Sme z toho zufali. Nas pediater jej nedal ziadne antb mala cro 43 a vlastne dcerka od narodenia nemala ziadne. Len ma znepokojuje ta teplota. Viete mi poradit ake dalsie krokybpodniknut ? na pohotovost by som nerada isla nakolko som v 7. mes tehotenstva

    dakujem velmi oekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ani nie je dôvod ísť na pohotovosť.
    Zvýšená teplota môže niekedy byť v rámci rekonvalescencie. otázka je aj správne meranie teploty. Určite nie bezdotykovým teplomerom - treba merať u menších detí v ritke, vo veku vašej dcéry pod pazuchou, z nameranej teploty nič neodpočítame. Skontrolovala by som vyšetriť moč a pravdepodobne aj CRP. Nebolo vysoké, ja by som asi tiež antibiotika nedala, ale kontrola len uistí lekára / a aj vás/ že v tele neprebieha žiadne ochorenie, kvôli ktorému je teploty zvýšená.

  • Stolica

    , Autor: Michaela123

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať prečo moja dcérka má tmavozelenu stolicu hlienistu a silno zapáchajúcu . Sama sa mi nevie vikakat už mesiac a pol len pomocou rektalnej ruský všimla som si že jej hnisa očko aj v pusinke má veľa hlieny ktoré prehĺta neviem jej ich s odsavackou vôbec vytiahnuť . Občas ju boli brusko a má ho dosť tvrdé

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa ale nemôžem odpovedať. Neviem ako je dieťatko staré ani akú má výživu.
    V každom prípade zelená stolica, ani iná jednorázová zmena farby stolice, ak je dieťatko bez známok ochorenie/ horúčka, vracanie, bolesť, odmietanie jedla nepriberanie/ nie je známkou ochorenia. Stolica sa mení z rôznych vplyvov.
    Hlieny z pusinky netreba odsávať odsávačkou a zväčša ani z nošteka nie a už vôbec nie takou cez vysavač.
    Deti v určitom vekunekakjú aj niekoľko dní, netreba im vyvolávať stolicu rektálnou rúrkou.
    Hnisavé očko treba riešiť s lekárom, zväčša je to infekcia

  • Soplíky

    , Autor: Silvi77

    Dobrý deň, dcérka (5m) má už 8 dní soplíky. Začali jej v noci, mala aj horúčku (38st), takže sme jej dali paralen čípky. Horúčka po 24hod ustúpila, avšak soplík jej zostal. Soplík jej netečie, ale stále je počuť ako chrní a chrapká. Každý deň jej ho odsávame, ale odsajeme minimum (mám pocit že odsajeme len morskú vodu, ktorú predtým striekame) a stále počuť ako chrnká a zatekajú jej soplíky. Najhoršie je to v noci, stále sa na to budí. Je možné, že má tak dlho nádchu? Treba ísť radšej k pediatričke? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nádcha to v pravom zmysle slova asi nie je. V horúčavách si organizmus chráni sliznice a produkuje viac hlienu. Ten keď vyschne tak prúdením vzduchu vznikne aj chrčavý zvuk. Ideálne zvlhčite noštek dieťaťatka sterimarom alebo libenaom a aj prostredie v okolí dieťatka, ideálne v blízkosti postieľky rozprestrieť vlhký froté ručník alebo plachtu. Dieťa nie je choré, netreba pri týchto príznakoch vyhľadať lekára

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: