Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
10,864 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • horúčka

    , Autor: odbornik2

    dobrý deň.
    Moja 5 a pol ročná dcéra má už 4dni vysoké horúčky stále okolo 39.najhoršie je že sa mi to ani nedarí nejako zraziř ani paralenom ani nurofenom.zaberie jej zhruba len na hodinku dve a to jej klesne len o trošku.berieme 2 dni antib.Penbene.nemá soplík ani nejako nekašle,len má strašne velké mandle a má na nich také biele flaky ako malé vajíčka alebo ako by som to opísala.až teraz na 4 deň povedala že ju trošku bolí v krku keď hltá.zo škůlky sa nesie že možno to bude šarlach.lebo to má viac detí.ale nemá ani červené líčka ani vyražku ani nič také.som už zúfalá s tej horúčky,lekár mi povedal že musím len čakať a mať pevné nervy!!!prosím napíšte mi čo si o tom myslíte vy.tá teplota jej stále kolíše,troška klesne na 38,3 a za pol hodiny už má 39,2.Vopred ďakujem za odpoveď Sylvia.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Šarlach sa nemusí prejaviť vždy vyrážkou, niekedy je to šarlachová angína, čo bude asi aj váš prípad. V takom prípade po penbene ssa stav upravuje behom dvoch až troch dní najneskôr. Podstatné je, či jej dávate dostatočnú dávku paralenu, je potrebné 15 mg na kilo váhy.
    Ak teploty neusptúia do tých cca 48 hdoínpozačatí antibiotka, môže sa jednať aj o infekčnú mononukleosu, je potrebné znova vyhľadať lekár.a

Podobné otázky

  • Zapáchajúci moč

    , Autor:

    Dobrý deň, plne dojčený 9-týždňový syn má posledné dva týždne výrazne zapáchajúci moč (niekedy je ho cítiť menej, inokedy viac). Okrem zápachu pripomínajúceho amoniak sa neprejavil žiadny iný problém - zafarbenie moču, krv v moči, horúčka, atď. Pediater nám odporučil podávať synovi čistú vodu, no vo viacerých článkoch sa voda takýmto malým dojčatám neodporúča. Mohli by ste nám, prosím, poradiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vodu, pokiaľ dieťa dobre pije a má viac ako 5 mokrých pleinok za 24 hodín nevidím dôvod podávať. Moč samozrejme obsahuje amoniak, respektíve sa tak rozkladá, takže zápach takýto môže byť ak dieťa dlhšie neprebalíte. Sledujte celkový stav dieťatka a ak by ste si neboli istí, že všetko je v poriadku treba odobrať moč do skúmavky / cikať priamo do skúmavky/ a vyšetriť.

  • Nízka teplota po horúčka

    , Autor: Anita88

    Dobrý deň,
    moja dcéra má 6 a pol mesiaca, teraz jej vyšli spodne zúbky a to naraz. Od piatka večera mala horúčku hodnoty od 38,5 až 39,2 merané v konečníku po odrátavaní pol stupňa. Mala aj hnačku a občas aj vracala, keď mala vysoke teploty. Pondelok som bola za našou lekarkou, ktorá sa pre istotu pozrela na krv a povedala, že mà nizky zápal v krvi, čo môže spôsobiť aj prerezavanie zúbkov alebo vírusove ochorenie a aby som jej nasadila diétu. Nemyslim si, že nà vìrusove ochorenie, papà normàlne, od pondelkoveho predpoludnia nevracala, ani stolicu nemala. Večer mala este teplotu 38, tak som jej dala sirup na znízenie teploty. V noci stàvala s plačou, mala studenú tvaričku aj ruky, zmerala som jej teplotu v konecníku, 34,9. Dala som jej teple mlieko, zakrila. Po pol hodinke 35,3 a zaspala.
    Teraz Vâm píšem v noci, takže cakàm na ďalšie meranie.
    Je to normàlne, alebo to móže byť znakom ochorenia? Màm radšej îsť na ďalšie vysetrenie?Niekde som čítala, že takàto nízka teplota môže byť po horúčkach a je to spôsobenè stým, ze imunitný system sa normalizuje. No neviem
    Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teplota ako ju popisujete môže byť reakcia na predtým vysokú teplotu a niekdy je to aj prejav ale súčasť rekonvalescencie.

  • Krvný obraz

    , Autor: angel8734

    Dobry deň, znepokojujú má výsledky syna 7 rokov. Syn mal príznaky chrípky. Mierny výtok z nosa. O dva dni neskôr silná bolesť ucha (zubov) (piatok v noci) na druhý deň mierna bolesť s horúčkou 39. (sobota). Nedeľa pretrváva mierna bolesť ucha, má dotyk bez reakcie. Horúčka stále vystupuje 6 hodín po podaní nurofenu. Všimla som si, že má mierne sfarbené očné bielka do žltá. V pondelok návšteva lekára. Horúčka stála. V utorok sme mali priniesť moč kvôli tomu sfarbeniu. Moč na bilirubin neg. Ale pozitivni na krv. Odber krvi, moč na laboratórne vyšetrenie. Výsledky krv S - bilirubin 37,94 (ref.h7-22), S bilirubin kongjuvany 5,97 (0-5), S-gmt 0,38 (0-0,31) lekárka vravela, že nakoľko sú pečeňové testy v poriadku môže to byť následkom prekonanej infekcie, choroby alebo zaťaženia organizmu. Moč: u sed leukocyt 21,4 (0-13)u sed erytrocit 68.1 (0-13,6) glomuralne (dysmorphic) u sed hlienove vlákna 14.5, (0-5) u sed epitelie ploche 6,8 (0-5.2) ostatné sú v poriadku. Dnes berieme moč na kultiváciu. Lekárka vravela, že môže mať porušenu predkožky a z toho ta krv v moči, ale po kultivacii budú výsledky presnejšie. No mňa tieto výsledky znepokojujú veľmi. Teplota stúpa do 38,3. Lieky sme zatiaľ nedostali. Syn sa cíti v pohode, jedine v cez víkend spal veľa. nesťažuje sa na nič, žiadna bolesť. Močí pravidelne a bez bolesti. môžem byť naozaj kľudná alebo by som mala trvať na ďalších vyšetreniach a liečbe? Ďakujem za vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    A neviem aký má krvný obraz, to je dôležité a tiež, či je ešte žltý.
    Inak sa naozaj neviem k stavu vyjadriť. Chrípka je vážne ochorenie a môže všeličo spôsobiť. Treba všetko vyšetriť a dieť sledovať.

  • Zvlastna otazka - hygiena

    , Autor: ivana

    Dobry vecer p.doktorka. budem mat velmi zvlastmu otazku ale prosim vas o jej zodpovedanie z medicinskeho hladiska. Zijem v zahranici, v meste kde je hygiena poslabsia. Jednu noc k nam k synovi 5 rokov prisla zachranka, kvoli vysokym.horuckam a brali mu aj crp. Pouziva sa na to jednorazova lanceta alebo je ju mozne pouzot viackrat. Ak by sa pouzila viackrat, je tu sanca nakazy napr.hiv? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Lanceta sa samozrjeme musí použiť pre každého pacienta vždy nová, ono je to aspom u nás tak, že tie lancety, keď sú zatvorené, idp k prvému použitiu tak ostrý oniec je skrytý a vysunie sa len po odstránení krytu a zalačení o prstík. Neviem ako to bolo pri vašom vyšetrení. Samozrejem, že ak by to nebolo jednorázové použitie, je možné pri opakovanom použití preniesť z pacienta na pacienta všetky ochorenie,ktoré sa prenášajú krvou, teda ajHiv.

  • E.coli v hrdle a zlaty stafylokok v nose

    , Autor: Lucia33

    Dobry den, potrebovala by som Vasu radu ohladom liecby nasej stvormesacnej dcerky, ktora ma uz od druheho mesiaca opakujuce sa hlieny v hrdle, pokasliava a je vidiet, ze sa jej tazko prehlta. Hlavne rano je vzdy cela "zahuhnana". Hned sme isli k lekarke a najprv sme dostali morsku sol do nosa, ktoru jej davam do dnes. Zlepsilo sa to. Po dvoch tyzdnoch znova zhorsenie, tak opat lekarke a dostali sme do nosa Pamycon, zasa zlepsenie, ale opat sa nam to vratilo. Tentokrat lekarka urobila crp, co vyslo negativne a vytery, ktore odhalili e.coli v hrdle a zlateho stafylokoka v nose :((. Ked som volala o vysledky, tak mi lekarka nevedela povedat ako sa jej dostala e.coli do hrdla a mame prist na opakovane stery a mame si urobit stery aj my s manzelom. Boli sme na steroch a predpisala malej Biseptol 120, pol tabletky dvakrat za den, ale nebola s tym uplne stotoznena, skor to bolo dost vahave, ze toto by mohlo zabrat a ja mam teraz obavy to malej davat. Malicka ma nostek cisty, obcas nieco odsajem, ale fakt male mnozstvo. Pravidelne ju vazim a pribera, ma 6900g a 65cm. Teplotu nema. Vysledky z druhych sterov este nemame. Prosim Vas, poradte mi, co by bolo pre nu najlepsie. Velmi pekne dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som neordinovala v tomto prípade antibiotiká. Aj stafylokok aj e.coli sú baktérie, ktoré žijú v organizme loveka bez toho, aby robili ochorenie. V niektorých prípadoch samozrejme ochorenia spôsobuú, ale to má aj iné príznaky / horúčka, vysoké crp atd/. Vo vašom prípade to tak nie je.
    E. coli žije v zažívacom trakte človeka. Do krku dieťaťa sa dostalo tak, že dieťa asi bežne leží alebo sa pevaľuje v posteli rodičov, kde táto baktéria samozrejme je a dostane sa do úst dieťatka. Nereba z toho robiť problém.
    Noštek je potrebné peplachovať morskou vodou, tak ako to robíte / alebo libenaom/ pri manipulácii s dieťaťom si umývať často ruky a samozrejem podľa možnosti ho nenechať sa povaľovať v posteli na plachte rodičov ale dať pod neho podložku, hlavne keď je na brušku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: