Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Fontanela

    , Autor: maja9181

    Dobry den,

    Moj syn ma 4 mesiace . Narodil sa 5 tyzdnov pred terminom. Mam pocit, ze fontanela sa uzatvara a pravdepodobne sa uzatvori pred dovrsenim 6 mesiacov. Doktor mi povedal, ze sa zatial netreba obavat. Ja by som vsak rada vedela co mam ocakavat aka sa fontanela uzatvori predcasne. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Naozaj sa teraz nedá povedať, čo sa stane, fontanela sa bežne uzavrie aj okolo pol roka, hlavička dieťatka však rastie, pretože nie sú ešte celkom zrastené švy na lebke. Takže len sledovať a reagovať podľa toho, ak sa bude rast hlavičky vyvíjať.

Podobné otázky

  • Obvod hlavičky

    , Autor: bianecka

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či je v poriadku, že moja takmer 11 mesačná dcéra má obvod hlavičky 46 cm. Znepokojuje ma hlavne to, že minulý mesiac mala rovnaký obvod. Možno aj mesiac pred tým, ale tým už nie som si celkom istá, či si dobre pamatám. Výška je 79 cm a váha 9840 g. Fontanela je myslím,že ešte stale maličko otvorená. Je živá, lozí, stavia sa, len chodiť sa sama bojí.. Urobí par krokov, ale potom akoby stratila rovnováhu.
    Ešte by som sa chcela spýtať na dutý systém - ak mi teda viete odpovedať.
    V 3 mes. sme mali zápal obličky s verdiktom rozšírený dutý systém, na nefrologii o 6 týždnov na kontrole bol nález - vpravo nedilat.,vľavo nedilat, panvička do 3,5 cm. Na dalších kontrolách pre obe strany vzdy nedilat. až teraz na kontrole vľavo nedilat, vpravo panvička do 2 mm. Lekárka mi nič k tomu nepovedala. Nejde mi do hlavy prečo sa to znovu rozšírilo a dokonca na druhej strane ako sme mali po zápale. Môže to suvisieť s tým, že asi 1,5 mesiaca neberieme biseptol? moč mala po zápale už vzdy negatívny.
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja myslím, že ani vpravo tá páncička nie je dilatovaná. V každom prípade všetkým deťom, ktoré mali v novorodeneckom veku dilatovanú pánvičku alebo kedykoľvek v detskom veku prekonali infekciu obličiek radím a aj to dodržiavam venovať obličkám zvýšenú pozornosť, vždy pri teplote ale aj inom infekte vyšetriť moč. 46 cm je normálny ovod hlavičky u detí jednoročných. Aj rast hlavičky má svoje individuálne odchýlky a treba ho vždy hodnotiť komplexne s ostatnými prametrami a psychomotorickým vývojom.

  • fontanela

    , Autor: ajka1919

    dobrý deň pani doktorka,
    ja by som sa chcela opytat na fontanelu a rast hlavičky
    syn má za 2 týždne 9 mesiacov
    má 9kg a 71cm
    znepokojuje ma však rast hlavičky,má 43 cm už asi 3 mesiac
    ako rýchlo by mala rast hlavicka? do kedy sa uzatvara fontanela? nemá ju malú?
    dakujem pekne, Alexandra

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Fontanela sa uzatvára do 18 mesiaca veku dieťaťa. Do roka by mala hlavička narásť na 46 až 47 centimetrov. upozornite na svoje obavy lekárku pri prevntívnom vyšetrení a hľadajte spolu riešenie.

  • Velka fontanela

    , Autor: martinka258

    Dobry den,
    najprv zelam vsetko dobre v novom roku :-) Chcela by som sa s Vami poradit ohladom velkej fontanely nasho syna. Ma 5,5 mesiaca a velku fontanelu 5x3cm. Ked sa narodil mala 2x2cm, hlavicka rastie primerane. Pediatricka tvrdi, ze je to v poriadku a ja ani nahodou nechcem znevazovat jej nazor :-) len by som rada, este nejaky nazor,pretoze synova hlava vyzera niekedy naozaj hrozostrasne. Fontanela je obcas velmi viditelna, prepadnuta (nema to suvis s tekutinami, sledujeme to) a kedze nema vlasky, vyzera to,akoby mal v hlavicke poriadnu dieru. Kazdy sa toho laka. Obcas ju nie je vidno, len citit, koza na hlavicke je rovnomerna s ostatnou castou hlavicky. Chcem sa opytat, ci je takato velkost v jeho veku v hranici normalnosti, ci to netreba sledovat. Sama som liecena na AI ochorenie stitnej zlazy, znizena cinnost, ktora vraj moze sposobit pomalsie uzatvaranie fontanely. Synovi vsak bolo pri narodeni robene vysetrenie a stitna zlaza mu pracuje normalne. Dakujem velmi pekne za odpoved. Martina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tvar hlavy, veľkosť je naozaj značne dedičná, vykazuje rôzne variabilitu a stále je všetko v medziach normy. Každý sme iný. Pokial sa dieťatko riadne vyvíja, rast hlavičky nevykazuje oneskorenie ale ani nie je enormný, dieťa je sledované pediatrom, nieje dôvod obávať sa nejakého zanedbania vo vývine. Samozrejme dieťatko musí pravideln užívať D vitamin.

  • Fontanela..

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktorka,chcem sa opýtať,dnes som bola so svojím trojmesačným synom na poradni a doktor mi povedal,že má trochu väčšiu fontanelu na svoj vek,ako by mal..Poslal nás na neurologické vyšetrenie.Chcem sa opýtať,čo to znamená,teda to,že sa mu fontanela neuzatvára tak,ako by mala a čo to znamená do budúcna.Dakujem S pozdravom SILVIA

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem aká je fontanela ani aké sú iné okolnosti vývoja dieťaťa,takže neviem odpovedať. Fontanela má rôznu veľkosť a pri správnom vývoji pravidelnom dávkovaní vigantolu ju len sledujem.

  • vigantol a cebin multi sucasne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka,
    mam 13 mesacnu dcerku a problem s tym, ze som jej davala dlhodobo (cca 3 mesiace ) sucasne Vigantol a Cebion multi. Nikto ma neupozornil na to, ze by sa kvoli vitaminu D nemali brat oba pripravky naraz a teraz mam hrozny strach, ci som malu nepredavkovala D-ckom. Problem som si uvedomila az teraz, ked nam zastupujuca pediatricka povedala, ze dcerka ma na 13 mesiacov este dost velku velku fontanelu. Objednali sme sa preto u neurologa a jeho zaver je zhruba takyto: VF prekryta tenkou lamelou, pretrvava velkosti cca 2x2 cm, vhodne cez PPDL odber vitamin D, ALP, Ca, P, pri vyraznej elevacii konzultacia endokrinologom, inak len sledovat.

    Cize upokojil nas, ze sa fontanela uz ciastocne prekryva, ale chcem sa spytat, ci to, ze ma dcerka VF na svoj vek privelku je dostatocne upokojujuce na to, ze by vitaminom D predavkovana nemala byt? Jasne, ze ideme na odporucany odber krvi, ale chcem sa len dovtedy aspon trochu uistit, ci som ju nemohla predavkovat tym sucasnym branim obidvoch vyssie spominanych pripravkov. A ak by nahodou k predavkovaniu doslo, ukaze nam to odber krvi na vyssie spominane parametre ( vitamin D, ALP, Ca, P)? A aka je nasledna liecba? Malo by to dozivotne nasledky?

    Budem Vam velmi vdacna za odpoved na moje otazky, lebo naozaj mam velky strach.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    pokial nemal hnačku, asi ste ju nepredávkovali, ale tak ako som uviedla v predchádzajäcej odpovedi, bud jedno alebo druhéô.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: