Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • problem so stolicou

    , Autor: zuzi-3

    Dobry den p. doktorka, moj 5 mesacny syncek ma poslednu dobu problem s kakanim. Je plne dojceny,nedavam mu nic okrem materskeho mlieka ale niekedy mi nekaka aj 12-13 dni. Po tom 13-tom dni mu pomozem tym ze mu dam EASYLAX avsak nechcem ho ucit na nejake prehanadla.Dnes mam zasa takyto problem a moj pediater mi povedal nech mu skusim dat harmancekovy caj. Aky je vas nazor na to dat mu harmancekovy caj a do kolkych dni by som mala pockat pokym malinkemu s kakanim pomozem?(niekde som citala ze plne dojcene dieta nemusi kakat aj 15 dni.....) dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojené deti ale aj iné deti len na umelom mlieku nemusí mať stolicu niekoľko dní, extrémne som videla 28.
    Aby sme to mohli považovať za normálne a nemuseli sa znepokojovať a ani nič robiť, musia by splnené niektoré veci: dieťa nemá intenzívne bolesti brucha, nevracia, odchádzajú mu vetry, dobre pije, ciká, nemá krv v stolici ani plienke. V takom prípade nie je potrebné nijako zasahovať: ani rektálnou rúrkou a už vôbec nie liekmi, ako udávate easylax!!!!Môžete skúsiť podávať probiotika. Niekedy to pomôže upraviť stolicu.

Podobné otázky

  • Bolesti bruska

    , Autor: erika8917

    Dobrý deň pani doktorka chcela by som sa s vami poradiť. Mam neterku ktorá bude mať zajtra 9 mesiačikov. Mesiac je na umelom mlieku kendamil predtym mala nutrilon. Ma problém so stolicou keď kaka tak len také bobky tvrdé. Celý deň je nervózna aj v noci. Vystiera sa. V noci sa budi na hrozný plač. Skúšali sme dávať o jednu odmerku mlieka menej nevracia ale vôbec nechce prikrmy papať. Vyzerá to akoby jej riadne netravilo. Párkrát ju z ničoho nič natiahlo a nebolo to po jedle(aj v spánku) aj ju striaslo z ničoho nič keď sedela akokeby ju zlamala zima ale zima jej nebola. uz sa stalo v spánku ju natiahlo na vracanie ale nevracala. Papa 4x denne z toho ma 3 x mlieko o jednu odmerku menej ale ani tak nechce zjesť jeden prikrm. Keď je moc vyhladovana nemá na to trpezlivosť a vyžaduje si mlieko. Co by bolo dobre na pretravenie na podporu trávenia co sa môže dlhodobo užívať?vahovo prospieva. Úplne ma v sebe také nervy vrci pri všetkom. Teraz jej vyšiel aj zúbok no táto situácia trvá dlhšie. Boli sme aj u pediatra no nič konkrétne nepovedal len ze zúbky asi to budu. Ďakujem za odpoveď nevieme už ako by sme jej pomohli.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príznaky, ktoré popisujete naozaj nesvedčia pre žiadne ochorenie. určite by som mlieko robila presne podľa návodu a nedávala menšie množstvo sušenej zmesi do mlieka!!!!!!!Ochudobňujete dieťa o potrebné živiny. Dieťa v tomto veku má mať už len dve porcie mlieka, inak má papať kašu a hlavne bez mliečne príkrmy: zeleninu, mäso, ovocie, obilninu!!!!!!Vzhľadom na tvrdú stolicu treba, aby dieťatko nekonzumovalo varenú mrkvu a varenú ryžu ani ryžové kaše, dostávalo tekutinu: prevarenú ochladenú vodu cca 200 ml denne, nie žiadne šťavy ani čaje. Má mať najmenej jednu porciu ovcia, ideálne čerstvého alebo komerčne pripraveného vo fľaštičkách pre deti daného veku. Vzhľadom na to, že má tvrdú stolicu odporúčam podávať probiotika, ideálne probiofix.

  • Problém so stolicou

    , Autor: sima0805

    Dobrý deň pani doktorka chcela by som sa opýtať čo mám použiť keď sa mi maličký nemôže sám vykakat stale mu musím pomáhať rektalnou trubkou alebo teplomerom inak to sam neurobí ma 3týždne a 2 dni.Dávala som mu espumisan a teraz coliprev čo mu na prdiky zabera puka si pekne len ta stolica katastrofa uz mám veľký strach co mam robit?Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nič!!! Deti v tomto veku nekakú každý deň, niekedy sa jeduhjú, pučia ochkajú, mrvia sa ale nie je to choroba. Musí sa aj kakť naučiť, respektíve začať si kaknie. Čím dlhšie mu budete pomáhať nezmyselne rúrkou alebo teplomerom, tým neskôr sa to naučí. Ak nemá stolicu aj niekoľko dní nič sa nedeje. Musí však platiť, že prdká, nevracia prúdom, nemá intenzívne boleti bruška a nemá krv v plienke alebo na stolici.

  • tmavozelena stolica

    , Autor: mata-3

    Dobry den, moj syn (4 tyzdne) mal dnes tmavozelenu stolicu aj s hlienom. Hlien mava v stolici vzdy a podla mna dost. Papa len MM (ja problem so stolicou nemam).snazim sa kojit min 10-15 min z kazdeho prsnika aby mal aj zadne mlieko. Nevracia, horucku nemal. Je to v poriadku alebo by sme mali zajst na vysetrenie?
    vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to úplne v poriadku, farba stolice sa mení z rôznych dôvodov a pokiaľ dieťatko dobe papá, dostatočne močí / 5 až 8 mokrých plienok za 24 hodín/ je všetko v poriadku. Nechajte dieťatko pri každom pití piť z oboch prsníkov, ako to správne robíte, neriešte žiadne časové intervaly, kojiť 8 až 20 x denne je normálne, nechajte ho piť ako dlho chce. Predným a zadným mliekom sa nezaťažujte! Na vyšetrenie nechodťe, hlavne nie na pohotovosť, ešte by tam niečo dostal!!! Chorý nie je.

  • stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den mam pre vas otazku mam 7 mesacnu dcerku a uz asi 5 dni mame problem so stolicou .do kazdej plienky sa my vykaka nie je to hnacka ale stale tam nieco je mam to riesit navstevou u pediatra.dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zhodnoťte, či ste nezačali s podávaním nového druhu potraviny. Taktiež, ak je v okolí nejaké ochorenie, nádcha, teploty, môže sa to u dieťatka takto prejaviť. Ak bude problém pretrvávať, bolo by vhodné dieťatko prevážiť, či časté stolice neznamenajú aj úbytok na hmotnosti.

  • caste a silne tlacenie na stolicu

    , Autor: vilica

    Dobry den p. doktorka.
    velmi pekn by som Vas poprosila o radu (citala som ostatne prispeky aby som nedavala duplicitnu otazku, no odpoved som nenasla). dcera 5 mesiacov v poslednom case zacala mavat stolicu 5 x denne vodnatu, zltu s hlienmi. a pritom ked kaka velmi tlaci az ocervenie ale nie kazde tlacenie konci kakanim. dcera je plne dojcena.
    prosim poradte ci je to normalne alebo ist radsej lekarovi (zubky jej nejdu a ockovana proti rotavirusu bola)
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že je potrebné navštíviť lekára. Infekcie detí spôsobujú aj iné mikróby, nie len rotavírusy. Treba dieťatko prevážiť, skontrolovať celkový stav. Naozaj u tak malého dieťatka problém so stolicou nie je možné riešiť na diaľku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: