Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Bolesti bruska

    , Autor: erika8917

    Dobrý deň pani doktorka chcela by som sa s vami poradiť. Mam neterku ktorá bude mať zajtra 9 mesiačikov. Mesiac je na umelom mlieku kendamil predtym mala nutrilon. Ma problém so stolicou keď kaka tak len také bobky tvrdé. Celý deň je nervózna aj v noci. Vystiera sa. V noci sa budi na hrozný plač. Skúšali sme dávať o jednu odmerku mlieka menej nevracia ale vôbec nechce prikrmy papať. Vyzerá to akoby jej riadne netravilo. Párkrát ju z ničoho nič natiahlo a nebolo to po jedle(aj v spánku) aj ju striaslo z ničoho nič keď sedela akokeby ju zlamala zima ale zima jej nebola. uz sa stalo v spánku ju natiahlo na vracanie ale nevracala. Papa 4x denne z toho ma 3 x mlieko o jednu odmerku menej ale ani tak nechce zjesť jeden prikrm. Keď je moc vyhladovana nemá na to trpezlivosť a vyžaduje si mlieko. Co by bolo dobre na pretravenie na podporu trávenia co sa môže dlhodobo užívať?vahovo prospieva. Úplne ma v sebe také nervy vrci pri všetkom. Teraz jej vyšiel aj zúbok no táto situácia trvá dlhšie. Boli sme aj u pediatra no nič konkrétne nepovedal len ze zúbky asi to budu. Ďakujem za odpoveď nevieme už ako by sme jej pomohli.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Príznaky, ktoré popisujete naozaj nesvedčia pre žiadne ochorenie. určite by som mlieko robila presne podľa návodu a nedávala menšie množstvo sušenej zmesi do mlieka!!!!!!!Ochudobňujete dieťa o potrebné živiny. Dieťa v tomto veku má mať už len dve porcie mlieka, inak má papať kašu a hlavne bez mliečne príkrmy: zeleninu, mäso, ovocie, obilninu!!!!!!Vzhľadom na tvrdú stolicu treba, aby dieťatko nekonzumovalo varenú mrkvu a varenú ryžu ani ryžové kaše, dostávalo tekutinu: prevarenú ochladenú vodu cca 200 ml denne, nie žiadne šťavy ani čaje. Má mať najmenej jednu porciu ovcia, ideálne čerstvého alebo komerčne pripraveného vo fľaštičkách pre deti daného veku. Vzhľadom na to, že má tvrdú stolicu odporúčam podávať probiotika, ideálne probiofix.

Podobné otázky

  • Plač zo spánku

    , Autor: Daduu

    Dobrý deň, moja štvormesačná dcéra sa zhruba posledné tri týždne nad ránom veľmi často budí silným plačom (neprisudzujem to očkovaniu ale začalo to v tom období). Nezobudí sa úplne, očká zavreté a plače. Niekedy pomôže ju len otočiť na bok, inokedy nie, mysleli sme si, že je to bruškom, občas jej odídu pri tom plači vetry ale keď sme masírovali bruško alebo použili rúrku, tak to nepomohlo (predtým sa budila kvôli bolestiam a rúrka pomohla ale aj plač bol iný). Dovtedy spala v postieľke, teraz spí pri nás aby som vedela rýchlo reagovať, pritúliť ju ale sama som z toho nedostatku spánku úplne vyčerpaná. Dcéra je dojčená, nepoužívame žiadne kvapky (babycalm, sabsimplex) mala som pocit, že je to s nimi ešte horšie, pije čisto iba materské mlieko a večer má fľašu umelého, tak fungujeme od narodenia pretože večer jej iba moje nestačí. Je teraz v období, kedy potrebuje všetko strčiť do pusy a žužlať. Tak sa na vás obraciam, čo by mohlo byť príčinou? Mohlo by to byť spôsobené vývojom?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som jej hlavne nedávala večer umelé mlieko. Radšej si odpoludnia ľahnite s ňou, oddýchnite si, určite sa množstvo mlieka večer upraví. Alebo ju nakojte viackrát pred spaním, vždy z oboch prsníkov.
    Neviem v tomto veku príčinu tohoto stavu inú, ako že nad ránom má bolesti bruška z iného mlieka.

  • Mlieko

    , Autor: Miška1251

    Dobrý deň pani doktorka. Mám doma 16 dnoveho novorodenca. Papame 75ml Nutrilon Profutura cesar Biotik. Máme taký problém že zo začiatku mala kašovitu stolicu, po pár dňoch mala doslova zápchu a teraz má vodnatu stolicu. Samozrejme sa puči a bolesti bruška....je to v poriadku po Nutrilone..?.a ďalšia vec ktorá ma trápi je že to dieťa mi je večné hladné ...nedokáže vydržať 2 hodiny...mne sa zdá Nutrilon strašne slabý...akoby nezasytil...už sme nasadili aj probiotiká ale vidím že nič nepomáha nielen na stolicu ale aj na výdrž po Nutrilone...zvažujem výmenu mlieka buď za Sunar alebo HiPP...
    Lebo je neúnosné aby som ju kŕmila každé 2hodiny po 75 ml mlieka....darmo zvyšim dávku aj tak ju nevypije..ostatok vylievam ...poraďte mi čo robiť ...alebo aké mlieko nasadiť aby bol kľudnejsi či deň alebo noc.....

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dávajte jej primerané množtvo mlieka, teda pravdepodobne 60 ml na dávku a niekedy aj každé dve hodiny, každú 1,5 hodinu. Kojené dieťatko papá aj 20 denne, má malú kapacitu žalúdka, takže nevypije veľa naraz, ale potrebuje piť často, pretože žalúdok sa vyprádzni, mliečko natrávi a treba krmiť často.
    solica dieťatka v tomto veku sa mení, nie je veľmi podstatné ako vyzerá. Má byť pravidelne, spočiatku aj po každom papí, neksôr niekoľkokrát denne, ale neskôr aj niekoľko dní stolicu nemá, pretože všetko z mliečka využije a nemá zbytky.

  • Stolica

    , Autor: Lucy166

    Dobrý deň,
    Moja dcéra má 2 mesiace a už 10 dní nekakala. Papa len materske mlieko, vetry má a vyzerá byť spokojná, nepuci sa. Ako tomu dopomôcť aby sa vyprázdnila? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Netreba nič riešiť. Pokiaľ nevracia prúdom, nemá enormné bolesti bruška, nemal krv na stolici alebo v plienke, vetry riadne odchádzajú, papá ciká nie je potrebné riešiť odchod stolice. Po 10tich až 14 tich dňoch stolica odíde. je to preto, lebo z materského mlieka nemá dosť zbytkov, aby sa vykakala. Nie je chorá.

  • Rektálna tyčinka

    , Autor: Dofi

    Dobrý deň, mám 3 týždňové bábätko. Doteraz som ho dojčila a občas použila na do kŕmenie Bebu (v nemocnici a doma kým sa mi vytvorilo mliečko). Je to veľký papkáč za necelé 2 týždne pribral 700gramov. Boli sme na poradni u pani doktorky a pýtala som sa jej na bolesti bruška, po papani sa mi zvyja, nevie sa sám vyprdkať a kaka tak raz za 12 hodín, najhoršie je to večer a v noci. Pani doktorka nám odporučila len masáž, ta však nezaberá. Chcem sa opýtať ci by bolo správne použiť rektalnu tyčinku poprípade čo odporúčate? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite nie! Môťete mu dať espumisan, sabsimplex alebo coliprev, uložiť na bruško na preehlenú mierne teplú plienku, bruško masírovať.
    Sú to normálne prejavy bábatka, nie je choré, netreba žiadne rektálne rúrky, Bábatká majú niekedy stolicu do každej plienky, niekedy aj niekoľko dní, hlavne keď sú už trocha staršie nemajú. Všetko sú to normálne javy, nič netreba riešiť.

  • Kojenie

    , Autor: Denisa93

    Dobry deň chcela by som sa opytat mam 7 tyždnove dvojičky jeden z nich pije hypoalergene mliečko a to druhe kojim po každom kojeni zvracia bolesti bruška aj keď si davam pozor na stravu dokrmujem ju nutrilonom pri čom aj pri dokrmovani sa to opakuje aj keď davame probiotika ,espumisan a skusili kadečo mohli by ste mi prosím vás poradiť.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem bez vyšetrenia dieťatka poradiť. Fktom je, že deti bežne v tomto veku po jedle vracajú, mávajú bolesti bruška. Treba to riešiť v súvislosti s tým, či napriek týmto problémom dobre priberajú, problémy sa objavia raz dvakrát denne ale inak je dieťatko opokojné, spinká, dostatočne močí. Samozrejme môže mať reflux, netreba ho po jedle natrissať, hojdať, hajkať. Nechať odgrgnúť a potom uložiť do postieľky do zvýšenej polohy, podložiť predné nohy postieľky, aby bola hlavička vyššie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: