Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dokrmovanie

    , Autor: kamca43

    Dobry den p.doktorka, chcem sa spytat. Mam 14 mesacnu dcerku stale je kojena ale poslednej dobe ma malo mliecka v noci nakojim ju a ona stale s pusinkou pyta papat. Tak sa chcem spytat ci nemozem jej pred kupanim dat vypit naskor obycajne kravske mlieko prevarene 1,5% a potom po kupani dokojit aby mala dost? Lebo ked bola mensia tak mali sme kupene aj 2 druhy umelych mliek a ani jedno nechcela. Dakujem za radu a odpoved. S pozdravom Hajasova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bežné konzumné mlieko do troch rokov neodporúčam. Al nie z vlastnej vôle ale preto, že vieme, že nie je vhodné ako výživa pre deti v tomto veku. Kravská bielkovina, neupravená môže spôsobiť mnohé problémy, sú na to štúdie, alergiami počínajúc a cukrovkou končiac. Kojené deti spočiatku neradi prijímajú umelé mlieko, ak ho však správne vyberiete / za jedno najchutnejších považujem Sunar alebo francúzske mlieko, majú typickú, mliečnu chuť/, tak sa ho postupne naučí piť. Ak by aj nechcela, sú deti , ktoré mlieko vôbec nepijú, ak majú správnu výživu a aj dostatok mliečnych výrobkov, mlieko ako také nepotrebujú.

Podobné otázky

  • Kŕmenie

    , Autor: shyrley

    Dobrý deň
    Mám 13 dňového synčeka. Snažím sa kojiť, no mliečka mám málo a synček sa nechce prisať. Mali sme ťažký pôrod a išiel von tvárovou polohou. Tým pádom má trošku posunutú sánku. Dokrmujem ho umelým mliekom. Doteraz vypil 60 ml na jedno kŕmenie, no dnes už len 30 ml a po určitom času opäť 30 ml. Mám sa báť, že mi na jedno kŕmenie nevypije celú dávku? Mám kontaktovať detského doktora?
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď. Katarína

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každá mamička má po príchode z pôrodnice málo mlieka, obzvlášť keď príchod dieťatka na svet bol komplikovaný a prežila ste viac stresových situácií v starosti o dieťatko. teraz ste už doma, vo svojom prostredí, v okruhu svojich blízkych a to je prvý predpoklad k tomu, aby sa posltupne tvorba mlieka zvyšovala a mali ste ho dosť pre svoje dieťatko. Najlepším radcom vo veci kojenia by mal byť detský lekár. Neviem, či prišiel na novorodenckú návštevu, na tej by mal skontrolovať ako sa dieťa prisáva a kde robíte chybu.
    Ja odporúčam kojiť dieťatko na požiadanie, nevenujte sa žiadnym časovým intervalom okrem jedného: prvé dva až tri týždne nesmie byť dieťatko bez kŕmenia viac ako 4 hdoiny, keby spinkalo, je potrebné ho zobudiť. Usaďte sa do pohodlnej, relaxovanej polohy a dieťatko si prložte k sebe tak, aby vám ležalo na predlaktí a brúškom a nožičkami bolo otočené smerom k vám a do pusinky zobralo takmer celý dvorec, nie len bradavku. Kojiť 8 až 20 x denne je v rpvých týždňoch normálne. Nepodávajte žiadnu vodu ani čaj. Počas jedného kojenia priložte dieťatko k obom prsníkom, niekedy ich aj viac krát vystriedajte počas jedného kojenia. Keď odmieta prsník, pil dostatočne dlho ale napriek tomu hľadá a je hladný, dokrmte umelým mlieko, zapisujte si koľko vypil. Ak to nie je viac ako 30 ml pravdepodobne dokrmovanie nepotrebuje. Aj teraz vypil menej preto, že sa dostatočne napil materského mlieka. opostupne by ste mohli umelé mlieko a teda dokrmovanie úplne vylúčiť. Nikdy nepodívajte umelé mlieko ako samostanú porciu, bez predchádzajúceho kojeni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pri každom hlásení sa o jedlo / aj 20 minút po predchádzajúcom kojení, vždy najprv kojíme, až potom dokrmujeme. Sledujte počet mokrých plienok, malo by ich byť 5 až 8 za 24 hodín.

  • KOlika?

    , Autor: gigi033

    dobrý deň, mám šesťýždňového synčeka, ktorého výlučne dojčím.snažím sa dávať si pozor na stravu. uz dva č i tri týždne máme dobré a zlé dni. malý pekne priberá, kaká a prdká po takmer každom dojčení, vo väčšine bud heď po alebo do nejakej hodinky. najčastejšie však hneď po.papá zhruba každé dve hodiny aa v noci každé tri.samozrejme, že ak si zapýta skor, tak mu dávam.naším problémov je to, ze sa mi na prsníku začal odťahovať.zo žačiatku pekne pije, potom sa začne odťahovať a znovu sa peisávať.myslela som si, že už mi vytiahol mielko, no keď som prsník stlačila, mlieko išlo.toto mi robi po ka ždom pití a posledné dni už i plače, upokojí sa až ke´d ho nosíme a po dlhšej dobe na hodinku zaspí.myslela som si, že mám málo mlieka, ale malý, ked pil a plakal ponukla som mu aj druhý prsník, potom sa pozvracal(ale nie vždy)už som to konzultovala aj s laktačnou, ci náhodou nemáme malo mlieka ale pekne kaká a ciká.tento problém vsak nemáme v noci.tam s apekne napije a zaspí.neviem, či už ide o koliku, kedže on nemá problém s prdíkmi a kakaním resp vykaká a vyprdí sa prebalím ho a nadojčím a vtedy to začne.toto trvá tak dva tri dni na ten ďalší je pokoj,prosím pomôžte.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne sa jedná o štrajk kojenia, aj keď zväčša prichádza neskôr, ale teraz môže súvisieť aj s horúčavami. Taktiež to môže súvisieť s prechodným nedostakom materského mlieka, ktorý ale nie je dôvodom na dokrmovanie!!!!!!!!v žiadnom prípade, len je potrebné dieťatko kojiť často, prikladať k obom prsníkom. Taktiež tento problém býva vtedy, keď mamička dostane menses znova ustúpi do po prekonaní mnses.
    V každom prípade je potrebné dieťatko kojiť podľa jeho želania, kojiť v polohe, ktorá vyhovuje vám aj dieťatku, kojiť v kľude: Je dobré, aby ste kojili v miestnosti, kde je ticho, prítmie, s nikým sa nerozprávajte, to prítmie je dôležité preto, aby ho nevyrušovalo a nezaujalo niečo z okolie, prečo potom púšťa prsník.

  • umelé mlieka

    , Autor: lucia87

    Dobry den p. doktorka. potrebovala by som od Vas poradit. Dcerka ma mesiac aj 2 tyzdne, je kojena, no bohuzial som nutena zacat popri kojení aj dokrmovat,nakolko sa mi bohuzial netvori dostatok mlieka. Preto by som sa chcela spytat, aké umelé mlieko by ste mi pre nu odporucili,nakolko mame aj problemy s nafukovanim bruska,obcas aj s vyprazdnovanim. existuje nejaké mlieko na tieto problemy? alebo si tym musime jednoducho prejst ? a este by ma zaujimal Vas nazor na počiatočne mlieko z dm drogerie...vela mamiciek ho chvali,vraj im prave pri takychto problemoch pomohlo. Mate skusenost ? Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som sa určite neponáhľala s umelým mliekom. V tomto veku býva prvá laktačná kríza / niekedy vtedy aj mamička prvý raz dostane menses/. Takže odporúčam pokojový režim, venovať sa len bábätku, kojiť ho kedy si zapýta / kojiť 8 až 20 x denne je normálne/. Spraviť si posteľový deň: celý deň sa mojkať s bábätkom, môžete si ho priložiť telo na telo, holí obidvaja a nech si aj samo nájde prsník, prisaje sa. Laktácia nie je stále rovnaká, niekedy jej treba pomôcť.
    Čo sa týka druhu mlieka, nepreferujem žiadne. Faktom je, že dobre deti znášajú sunar, vo vašom prípade ešte počiatočné mlieko. Ak si však chcete kojenie udržať, nikdy nevynechajte kojenie a nenahraďte ho umelým mliekom. Pri každom papní najprv nakojte z oboch prsníkov a len keď je dieťatko nespokojné, ponúknite umelé mliekol Uvidíte koľko vypije, ak je to cca 30 ml dieťa nie je hladné a dokrmovanie nepotrebuje. predtým ho na prsníku držte tak dlho, koľko si praje.

  • Papanie

    , Autor: bianecka

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa spýtať či je v poriadku, že moja dvojmesačná dcérka nikdy nevypije plnú dávku sunaru tak ako je napísané na krabici. Podľa návodu by mala vypiť 150 ml, ale vypije iba 90 ml. Niekedy sa mi podarí ju ešte trochu nakojiť, no keď je ešte nespokojná, tak jej tiež zarobím sunar a vtedy vypije tak 30-60 ml. V noci jej stačí iba ak ju nakojím. Nie je to málo čo vypije?
    Tiež sa chcem spýtať či je v poriadku, že takmer celý den prespí. Za celý deň je možno hore dokopy 3-4 hodinky, keď to počítam asi tak od piatej rána do ôsmej večer. Hore vydrží byť tak 0,5 - 1 hod. Nie je to tiež málo? Keď je hore a rozpravame sa s nou tak sa smeje, trepe nožičkami, atď...
    A ešte keď je hore tak si jednou rúčkou vzadu chytá hlavičku, neviem či to môže byť nejaký problém... neplače pri tom ani nič, nemá tam žiadnu vyrážku.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Rúčkou si našla hlavičku, tak ju ´dalej objavuje, nemyslím si, že tým rieši nejaký problém.
    neviem prečo dostáva aj sunar, keď máte mlieko a kojíte. Ak si chcete kojenie udržať a dokonca ho zvýšiť, musíte ju kojiť pri každom prihlásení sa o jedlo, niekedy to býva 8 až 20 krát denne. pri každom kojení kojiť z oboch prsníkov, niekedy ich môžete prestriedať aj dvakrát, potom ak si myslíte, že jedieťa ešte hladné podajte sunar, ale ak vypije cca 30 ml tak hladné nebolo. Počítajte mokré plienky, má ich byť 5 až 8 za 24 hodín.Ak ich bude toľko aj pri samotnom kojení, dieťa je spokojné, tak dokrmovanie nie je potrebné. Ak však budete krmiť tak, že kojenie vynecháte a dáte sunar, nikdy sa produkcia mlieka nezvýši,. Čo sa týka množstva vypitého sunaru, nie je potrebné dieťa nútiť, vypije koľko vypije, iste jej viac chutí vaše mlieko.
    Spinkanie v tomto veku býva tak okolo 16 hdoín denne. Jedno medzikojenie už môže bdieť. Ale zase sú aj spavejšie bábätká. Ak sa vyvíja, smeje sa džavoce komunikje / ako to aj popisujete/ tak je všetko v poriadku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: