Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,692 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Akcia srdca

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, som v 6 +4dni týždni tehotenstva a bolo mi povedané že nevidno akciu srdca..dokedy čakať alebo ako najneskôr môže začať biť srdce?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 7. týždni tehotenstva je už vidieť akcia srdca. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a Vy nemáte žiadne ťažkosti, dá sa USG vyšetrenie realizovať napríklad o týždeň. Ak ani vtedy nebude vidieť akciu srdca, ako aj nedôjde k progresii rastu zárodku, jedná sa zamlčaný potrat (Missed Abortion) a bude potrebné maternicu vyčistiť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Štítna žľaza a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, uz dlhsie sa liecim na stitnu zlazu, beriem lieky L thyroxin. Teraz v 8tt som bola na krv u endokrinologa, kde mi z vysledkov vysla hodnota TSH 3,8 takze doterajsia liecba bola slaba a nasadil mi vyssiu davku L thyroxinu. Chcem sa opytat ci takato doterajsia hladina hormonu v zaciatkoch tehotenstva mohla mat vplyv na vyvoj plodu. Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, ak je po tehotenskej stránke všetko v poriadku, akcia srdca je prítomná a zárodok sa vyvíja, je to v poriadku. Užívajte odporúčanú navýšenú dávku L-Thyroxínu a absolvujte pravidelné endokrinologické vyšetrenia podľa odporúčaní endokrinológa.

  • Oplodnenie a maly plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Čakám druhé dieťa, už 5mesiacov nedojčím, poslednú menštruáciu som mala 26.9. K nechranenému styku došlo iba raz a to 16.10. Ovulacia vychádzala podľa mojej kalkulačky na 19.10. Pred týždňom keď som prišla ku gyn pre potvrdenie tehotenstva a ten mi podľa veľkosti plodu nameral 6t a 1den , dnes to bude teda 7t a 1den. Mne to vôbec nevychádza. Myslite žeby mohol byt nejaký problém s plodom? Podľa mojich výpočtov by som mala byt 10t1den. V inom dni nedošlo k styku.
    Za odpoved vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k oplodneniu 16.10.2023, dnes by ste mali byť 8+2 týždeň tehotenstva. V tomto týždni tehotenstva je to všetko alebo nič. Ak je na USG všetko v poriadku, akcia srdca je prítomná, nemusíte sa obávať. Spomínaná odchýlka mi nie je celkom jasná. V tomto týždni sa však nemôže jednať o zaostávanie rastu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hematóm v 6tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, práve som v 6+0 týždni tehotenstva a gynekológ mi oznámil, že mám plošný hematóm nad plodovým vakom. Akcia srdca aj všetko ostatne bolo v poriadku. Od začiatku tehotenstva mám nariadené si dávať 2x denne progestenale na vklad kvôli tomu, že som vo 4 týždni trochu splnila ružovým výrokom. Teraz ho mám užívať stále do konca prvého trimestra. Mám nariadený kludovy režim. Neviem vôbec ci mám len ležať alebo môžem bežne fungovať. Mám aj 2rocnu dcéru, tak preto sa pýtam. Snažím sa ju vôbec nedvihat. Hematom mi zistil na kontrole, nespinila som ani nekrvacala zatiaľ. Je podľa vás hematóm veľmi rizikový pre tehotenstvo ? Musím len ležať ?
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým výtokom, či hnedým špinením. je do 16. týždňa pomerne časté. Príčinou je tvorba cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom (teda budúcou placentou). Iba na základe opisu mi nie sú úplne jasné všetky okolnosti. Nepoznám ani nález, či ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemyslím si však, že je nevyhnutné iba ležať. Najobjektívnejšie sa Vám k tomu však vie vyjadriť Váš obvodný gynekológ.

  • menší plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, pan doktor v utorok (16.5.) som bola na usg v ten deň som mala byť presne 8+0. Naposledy predtým som bola na usg keď som bola 6+2 kedy doktor videl aj akciu srdiečka. No na kontrole toho 16.2. mi doktor oznámil, že mi nemôže potvrdiť akciu srdiečka a že to stále vyzerá na 6.týždeň. Ukazol mi aj prietoky ale netušim čo to znamená, či je to dobré alebo zlé. Poslal ma počas vŠetrenia aj na malú potrebu pretože mu niečo vraj tienilo a nevidel dobre. Objednal ma opäť na budúci piatok s tým, že ak tam nič nebude dohodneme si ďalši postup (predpokladam že myslela čistenie). Moja otázka znie či je vôbec nejaká šanca, že plod len nebolo dobre vidieť…nerozumiem tomu, prečo ma objednal až na budúci piatok a prečo ma rovno neposlal na čistenie. Dokonca mi kázal aj naďalej užívať utrogestan. Bola som v takom šoku že mi nenapadli ani žiadne otázky a až teraz sa zamýšlam nad tým celým čo mi vlastne povedal. Vopred vďaka zabodpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola v 6+2 týždni tehotenstva vidieť akcia srdca a následne už v 8+0 nie a navyše embryo zodpovedalo veľkosťou stále 6+2, jedná sa o Missed Ab, teda zamlčaný potrat a bude potrebné dutinu maternice vyšetriť. Predpokladám, že sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, preto Vám dal obvodný gynekológ kontrolu USG, aj keď si na základe opisu myslím, že diagnóza je viac menej jasná. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , prosím vss chcem sa opýtať , som 3x tehotná . 1teh missed v 7tt druhé s komplikáciou toxoplazmózy donosene dcéra je v poriadku a zdravá. Musela som si hneď pichat injekcie clexane a sledovaná na endokrinológii . Teraz 3 tehotenstvo mi vyšla 1 kontrola cez sviatky kde sa nerobilo potom celý týždeň dovolenka vzala ma až 2.1.2023 kde 8w2d bola akcia srdca a všetko Ok . Na hematologii som bola až dnes 11.01.23 kde mi dala injekcie aj železo. Povedala že už tam je problém so zrážanlivostou môžem vyť nejaký 9tt a 4 deň ak som sa na hematologiu dostala tak neskoro aka vysoká šanca je že sa mihlo niečo stať ? Berie aj Duphaston kvôli tomu že som v 6w2d bola na pohotovosti pre ružový výtok .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. V tomto týždni tehotenstva platí zásada “všetko alebo nič”, embryo sa buď uchytí alebo nie. Ak ste začali s aplikáciou nizkomolekulárneho heparínu podľa odporúčaní hematológa a na gynekologickej kontrole bude všetko v poriadku, nemusíte sa obávať.