Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor chcela by som sa Vás opýtať. Mám veľmi rozhádzany cyklus, dĺžka minulého cyklu bola 43 dní. Napokon som krvácanie dostala a trvalo 7 dní. Styk mám vždy len chránený, no cítim sa zvláštne. Od poslednej menštruácie som styk nemala. Nemôže sa stať že som tehotná a menštruácia mi aj tak prišla? Aj keď som si robila test deň pred tým ako mi napokon prišla a test vyšiel negatívny.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Príčin nepravidelného menštruačného cyklu môže byť viacero. Príčinou nie je vždy tehotenstvo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Skákanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ospravedlňujem sa vopred za možno hlúpu otázku, ale zaujíma ma, či ak človek má fyzickú aktivitu vrátane nejakého miernena skákania (ako zumba, kde sa aj občas len mierne doslova skacká na mieste) tak môže to mať negatívny vplyv na bábätko v druhom trimestri alebo na tehotenstvo? Neuvedomila som si, že sa to nesmie a teraz som úplne vystresovaná...
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte rizikové tehotenstvo a všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy sú v poriadku, nebude to mať na tehotenstvo negatívny vplyv. Nemusíte byť vystresovaná. Sú ženy, ktoré pravidelne navštevujú fitness centrum až prakticky do termínu, kedy samozrejme cvičia s nižšími váhami, dodržiavajú isté obmedzenia, nepresilujú sa a všetko je v poriadku.

  • Mozne tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, 12.8. Som dobrala poslednu tabletu HAK, s manželom sme sa rozhodli o baby ale až od budúceho mesiaca, kým sa telo da do normálu.. dnes som dľa kalendára mala dostať cyklus, (počas HAK, cyklus presný ako hodinky), zatiaľ však ani len náznak. Počas mesiaca sme najprv mali prerušovaný vstyk, hlavne počas plodných dní (viem kedy boli, keďže som mala počas ovulácie špinenie), po plodných dňoch sme išli plnou parou. Teraz však menštruácia neprichádza, môžem byť tehotná? Myslím si, že najskôr asi nie, keďže ovulácia bola presne na 14DC a pozor sme si nedávali už 16DC čo bolo po ovulácii. Môžu to byť len hormóny z vysadenej Hak?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nedostavenia menštruácie môže byť viacero. Ak ste mali pred užívaním hormonálnej antikoncepcie nepravidelný menštruačný cyklus, po vysadení antikoncepcie sa mohol cyklus opäť znepravidelniť. Treba tiež povedať, že prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia, takže za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si môžete realizovať tehotenský test, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hematom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať,som 16deň po vklade a začala som krvácať , bola som v centre a na ultrazvuku zistili, ze mam hematóm vo velkosti 14mm a nad ním je plodový vačok o priemere 4mm . Zvýšili mi davku progesterónu. Chcem sa opýtať v tomto stadiu je normalne že je tam len plodový vačok? A je dostatočnej velkosti? Ako moze hematóm ohroziť embryo? Zvyknú sa hematomy vstrebať? Alebo uz tam bude cele tehotenstvo? Na 14 den som mala hcg vyse 2000 je to dobra hodnota? Dakujeem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. implantačné špinenie, či krvácanie, ktoré je pomerne časté. Aj prítomnosť hematómu je častá a súvisí s tým. Záleží však od toho, kde sa hematóm nachádza. Za istých okolností môže ohrozovať embryo. V tomto dni tehotenstva je normálne vidieť iba gestačný váčok. Zárodok ešte nie je voľným okom vidieť. Musí vyrásť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde ste sledovaná a riešená.

  • Mravcenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, od začiatku tehotenstva pociťujem hlavne večer mravcenie v boku. Rano keď sa zobudím, si niekedy necitim ľavé stehno. Môže to ma nejaký vplyv na tehotenstvo? Som v 20tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne si myslím, že sa jedná o problém chrbtice, kde niečo tlačí na nerv, ktorý zabezpečuje citlivosť vonkajšieho stehna. Na tehotenstvo to nemá žiadny vplyv. Vhodné je skonzultovať neurológa. Ja sa Vám k tomu neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tehotenstvo 8tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Toto je moje druhé tehotenstvo. Momentálne som v 8tt, avšak absolútne nerozumiem príznakom. To že mám problém so spánkom, nechutenstvo a bolesti pŕs to nie je nič nové. Ale mám príšerne nafúknutý a boľavý žalúdok, plynatiem a som každú chvíľu na toalete. Okrem toho v 6tt lekár ešte nepočul odozvy plodu a podbruško si zo všetkého cítim najmenej. Akoby ma vôbec nebolelo.
    Naozaj sa veľmi sledujem alebo to nebude úspešné tehotenstvo?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o neprosperujúce tehotenstvo, bez USG vyšetrenia sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení stanoví ďalší postup.