Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • RTG na zaciatku tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa informovat, mozno trochu ukludnit, ak je to mozné, momentalne som v 7tt. tehotenstva, dva dni pred meškajucou menštruaciou som podstupila rontgen dutin (ziadna ochranna vesta, kedze som este nevedela o teh.), nakolko dr. mala podozrenie na zapal. Lieky som nakoniec nepotrebovala brat ziadne. Chcela by som sa opytať, ci taketo ziarenie mohlo mat vplyv na vyvijajuci sa plod a jeho nasledne poskodenie. Moja gynekologicka sa k tomu vyjadrila tak, ze mohlo to nieco sposobit ale aj nemuselo, v neskorsom tyzdni na lepsom ultrazvuku je mozne zistit pripadne postihnutie. Dost ma to znervoznilo a stale nady tym rozmyslam. Chcela by som aj nazor ineho lekara, dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol robený RTG snímok hrudníka alebo iba hlavy, aj v jednom aj v druhom prípade by nemalo žiarenie priamo pôsobiť na oblasť malej panvy, takže na tehotenstvo by to nemalo mať vplyv. Odporúčam však absolvovať PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. až 14. týždni tehotenstva. V tomto týždni platí praktická zásada "všetko alebo nič". To znamená, že ak je zárodok silný, nebude to mať na neho vplyv a tehotenstvo bude neporušené a naopak, ak by mal byť poškodený, dôjde k zástave vývoja a odumretiu, teda k potratu. Odsledujte si to. Osobne si však myslím, že ak nebola ožiarená malá panva, na tehotenstvo to vplyv mať nebude.