Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 16 tt a dnes som začala krvácať (tmavá krv, cca na jednu úplne celú vložku, len zrazu tiekla, nešlo o nejaké slabé špinenie,bez zrazenin), šla som na urgent, všetko je vraj v poriadku, dr mi povedal, že ako sa vydvihuje placenta, tak zrejme praskla nejaká cievka, vraj šlo o starú krv, ktorá bola niekde nahromadená a že mohlo kopnúť aj malé ako sa hýbe a skrátka praskla cievka. Na urgente som už postupne prestávala krvácať, dali mi injekciu dicynone a aj mi pán doktor predpísal Dicynone 500, 2x1 tbl ráno večer vraj pár dní nech ho aspoň beriem (ďalšiu poradňu u svojho gyn. mám vo štvrtok). Mám tento dicynone brať minimálne do štvrtku alebo koľko dní? Ak sa viac krvácanie neobjaví, tak ho môžem len tak vysadiť? Vo štvrtok mám zároveň aj odber na tripple testy, nemôže užívanie Dicynone nejako ovplyvniť výsledky? Je užívanie lieku bezpečné? A ešte otázka, na čo presne tento Dicynone je? Prepáčte za tak veľa otázok... Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, do 16. týždňa tehotenstva je špinenie, či krvácanie, najčastejšie tmavou starou krvou časté. Súvisí to s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Dicynone užívajte až do najbližšej plánovanej poradne u Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe nálezu zhodnotí, či je ešte potrebné Dicynone ďalej užívať alebo nie. Nemusíte sa obávať, Dicynone neovplyvní výsledok Tripple testu, ani neovplyvňuje zrážacie faktory krvi. Účinnou látkou Dicynone je Etamsylát, čo je syntetická látka, ktorá chráni a podporuje pevnosť ciev a zlepšením priľnavosti krvných doštičiek a obnovením odporu stien kapilár je schopný znížiť čas krvácania a krvné straty.

Podobné otázky

  • Krvacanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 13tt + 6 som začala krvácať tmavo-červenou krvou. Išla som na pohotovosť, kde príčinu nezistili, plod je v poriadku, placenta aj krcok tiež. Na moju žiadosť na pustili domov s tým, že pokiaľ by krvácanie neprestalo alebo sa zhoršilo, tak mam prísť rovno na hospitalizáciu. Dostala som injekciu dyclonene. Ubehli 2 dní a ja stále spinim, je to skôr také tmavo hnedé už, občas tmavo -červené. Je toho o dosť menej. Avšak, prosím Vás dokedy môžem takto špiniť po podani injekcie a kedy je už lepšie ísť do nemocnice? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie do hneda, ružový, či bordový výtok, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí to najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak bol USG, aj vaginálny nález v poriadku, odsledujte si to. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Pri silnejšom krvácaní, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, či gynekologickú pohotovosť.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa poradiť ohľadom krvacia v tehotenstve. Aktuálne som v 21.týždni tehotenstva, prvýkrát som zakrvacala asi v 10 týždni, všetko bolo v pohode. Minulý týždeň som ráno otvorila oci a vyšlo zo mna dosť veľa krvi, aj zrazenina. Pár dni ma nechali v nemocnici, všetko bolo v poriadku, akurat mam nižšie placentu. Včera som bola na kontrolu, opäť sa bábätko hýbalo, žiaden hematóm, dosť plodovej vody, no dnes ráno sa mi to opäť zopakovalo, vyšla zo mna krv aj zrazeninka. Teraz už nie je ani naznak po krvi, len akokeby praskla nejaka cievka, možno aj kvôli tomu, že mam nižšie placentu. Moj lekár však dnes neordinuje, momentalne už nie je náznak po krvi, cítim sa ok, nič ma neboli, pohyby cítim aj teraz. Neviem, prečo sa to deje, či sa mám znepokojovať. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie, či špinenie do 16. ukončeného týždňa tehotenstva najčastejšie súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka špinenia, či zakrvácania v II. trimestri, príčin môže byť viacero, od vcestnej, či nižšie uloženej placenty až po zvýšenú praskavosť cievok krčka maternice. Hematóm sa môže vytvoriť, vstrebať, odkrvácať a môže sa vytvoriť ďalší. Dá sa povedať, že je lepšie, keď sa krv dostane von, ako by sa mala hromadiť v maternici. Tmavá krv je stará krv, ktorá môže z pošvy vytiecť aj po niekoľkých dňoch od krvácania. Jasnočervená krv je čerstvá krv. Nevidel som však nález, nepoznám ani výsledky vyšetrení, či ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne, najmä pri silnom krvácaní vyhľadajte gynekologickú pohotovosť.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    som v 20 týždni tehotenstva a v piatok 15.12 som bola na pohotovosti so slabým krvácaním. V prepúšťacej správe mám napísané kolpo: ektropium, ktoré kontaktne slabšie krváca, v bránke vizualizovaná cervikalna žliazka belavej farby. Prosím, čo to znamená? Od vyšetrenia na pohotovosti mám stále špinenie, dnes aj s malou krvnou zrazeninu. Je to v poriadku, alebo je lepšie ísť znova na vyšetrenie?
    Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ektrópium na krčku maternice je pomerne bežným nálezom u žien po spontánnom pôrode, kedy dôjde k posunu hraníc slizníc povrchu krčka maternice a kanála maternice. Častým prejavom je špinenie, či zakrvácanie po styku, po vaginálnom palpačnom vyšetrení, ako aj pri realizovaní výterov z krčka, napríklad vrámci preventívnej prehliadky. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem Vám poďakovať za odpoveď k mojej otázke z pred týždňa. Zároveň by som sa chcela opýtať, tak ako som spomínala v minulom týždni som PN s krvácaním, duphastonom, užívam aj ascorutin... Jasno červenú krv som mala cca len 3 dni, no už 4 deň ide zo mňa tmavohnedá krv..niekedy ako špinenie a niekedy zo mňa jemno tečie. Ja sa chcem opýtať, čo značí táto tmavohnedá krv? Je to stará krv a teda sa cistim alebo to značí niečo zlé?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tmavohnedá krv značí, že sa jedná o starú krv, nie čerstvú. Môže sa jednať o postupné vyplavovanie hematómu, ťažko to ale takto povedať. Odsledujte si to. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, som v 3 mesiaci tehotenstva. Včera som absolvovala poradňu s tým, že od rána som začala z ničoho nič krvácať. Na poradni mi doktorka povedala, že plodu bije srdce a je veľké na svoj týždeň tak ako má. Ze nevidí žiadny hematóm, zrazeninu nič, tak nechápe z čoho môžem krvácať. Dala mi tabletky duphaston a PNku s príkazom ležať a do nemocnice ísť len keď krv sa bude vyslovene zo mňa liať. Môj stav s krvou je na hojdačke raz krvacam, potom mam hnedý výtok, potom nič.. Chcem sa opýtať, ak by tento stav pretrvával, teda že raz krvacam potom nie atď napríklad aj ďalšie dni, ísť do nemocnice alebo naozaj čakať na stav že budem len a len krvácať? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie alebo špinenie do 16. týždňa tehotenstva súvisí najčastejšie s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami, kedy dochádza k nahlodávaniu ciev medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Štandardne sa užíva progesterónový blok, čo aj máte nasadené v liečbe (Duphaston). Užívať môžete aj Ascorutin 3x1 tbl. Dodržujte kľudový režim. Je lepšie, keď krv vytečie, ako by sa mala hromadiť v maternici medzi embryom a stenou maternice a vytváral by sa hematóm, ktorý by svojim zväčšovaním mohol spôsobiť odlúčenie embrya a následný potrat. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní špinenia či krvácania Vám obvodný gynekológ môže predpísať ešte Dicynone. Pri silnejšom krvácaní je potrebné navštíviť gynekologickú pohotovosť.