Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ešte doplnenie k predchadzajúcej otázke, ak by bola ovulácia skor ako 11. menil by sa aj termín pôrodu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termín pôrodu sa stanovuje podľa poslednej menštruácie, teda prvého dňa poslednej menštruácie alebo najpresnejšie podľa prvotrimestrálneho screeningu, ktorý sa realizuje medzi 11. až 14. týždňom tehotenstva. na základe neho sa dá najobjektívnejšie datovať tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Mozne tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, 12.8. Som dobrala poslednu tabletu HAK, s manželom sme sa rozhodli o baby ale až od budúceho mesiaca, kým sa telo da do normálu.. dnes som dľa kalendára mala dostať cyklus, (počas HAK, cyklus presný ako hodinky), zatiaľ však ani len náznak. Počas mesiaca sme najprv mali prerušovaný vstyk, hlavne počas plodných dní (viem kedy boli, keďže som mala počas ovulácie špinenie), po plodných dňoch sme išli plnou parou. Teraz však menštruácia neprichádza, môžem byť tehotná? Myslím si, že najskôr asi nie, keďže ovulácia bola presne na 14DC a pozor sme si nedávali už 16DC čo bolo po ovulácii. Môžu to byť len hormóny z vysadenej Hak?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nedostavenia menštruácie môže byť viacero. Ak ste mali pred užívaním hormonálnej antikoncepcie nepravidelný menštruačný cyklus, po vysadení antikoncepcie sa mohol cyklus opäť znepravidelniť. Treba tiež povedať, že prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia, takže za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri meškaní menštruácie najmenej 14 dní si môžete realizovať tehotenský test, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať 28.03 som mala poslednú MS, následne som otehotnela a termín pôrodu bol určený na 02.01.2025. Počas pravidelných kontrol už nebol termín pôrodu menený, je možné určiť kedy nastala ovulácia? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa týchto k termínov ste ovulovali a otehotneli 11.04.2024.

  • Plod je o pár dní menší

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať, na kontrole som bola podľa MS 11tt + 5 , doktorka nespomínala žiadne odchýlky, ale doma som si prečítala zápis, že gestačný vek plodu zodpovedá 11tt +1. Neviem kedy presne som mala ovuláciu, ale v priemere mávam 27 dňový cyklus. Poslednú MS som dostala v deň príletu na dovolenku, mohlo sa stať, že bola ovulácia posunutá? Alebo čím môže byť spôsobená táto párdňová odchylka. Termín pôrodu upravený nebol. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, je to úplne normálna a bežná odchýlka. 4 dni nič neznamená. Rozdiel termínov pôrodu 4 dni je v norme. Áno, pravdepodobne ste mali posunutú ovuláciu. Štandardne sa termín pôrodu určuje podľa dátumu prvého dňa poslednej menštruácie a podľa prvotrimestrálneho screeningu. Ak je rozdiel termínov pôrodu menej ako 7 dní a menštruačný cyklus bol pravidelný, dá sa tehotenstvo datovať podľa poslednej menštruácie.

  • Tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa spýtať deväť dní po menzese mám tlak v podbrušku. Môže to byť ovulácia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, jednou z príčin tlakov v podbrušku môže byť aj ovulácia, ku ktorej štandardne dochádza na 14. až 16. deň cyklu, ale môže aj skôr. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vysadenie HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim, 12.8. Som ukončila uživanie Daylette vybratým celým blistrom, menštruácia bola v poriadku, no keďže sme sa s manželom rozhodli pre bábätko, ďalšie tablety som už nebrala. Dnes 16deň cyklu (14 bez tabliet) prišlo špinenie, prirovnané slabšej menštruácii. Môže to byť ovulácia? Je to normálne? Nikdy som uprostred cyklu počas ovulácie nešpinila. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pravdepodobne sa jedná o ovulačné špinenie. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie to nie je nič výnimočné. Odsledujte si to.