Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa spýtať deväť dní po menzese mám tlak v podbrušku. Môže to byť ovulácia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, jednou z príčin tlakov v podbrušku môže byť aj ovulácia, ku ktorej štandardne dochádza na 14. až 16. deň cyklu, ale môže aj skôr. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Overenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor ,
    Chcem sa spýtať som v 17+3 tt do teraz cca po 14tt mi odišli nevoľnosti zvracanie..môžu sa mi objaviť teraz v tomto týždni? Čakala som.ze to pominie nie ze sa vráti..včera nedalo jablko ,dnes zatiaľ nič i keď náznak bol ale nič, môže to byť ovplyvnené dakymi hormónmy zvýšenými, tlakom na organy,alebo aj stresom poslednú dobu mame rodinné hekticke obdobie ci aj to nejako s tým súvisí ze sa mi to vrátilo?
    A ešte sa chcem spýtať bruško mi rastie aj keď neviem ako konkrétne ma vyzerať na tento týždeň ale ale váha mi kolíše ze pribrala som dokopy za celé tehotenstvo asi ani 3kg nie ...jest som jedla normlane myslím žiadne obmedzovanie ani diéty ale ani som.to neprehanala ..až na tieto 2 dni mi nejak nejde veľmi jedlo dole krkom ale snažím sa zjesť aspoň to malo ..myslite si ze je to dáky problém s tou váhou?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s nevoľnosťami v tehotenstve je to veľmi individuálne u každej ženy, dokonca je to individuálne u tej istej ženy počas každého tehotenstva. Sú ženy, ktoré majú nevoľnosti iba počas prvého trimestra, niektoré počas celého tehotenstva a sú ženy, ktoré nemajú nevoľnosti vôbec. Nie je ničím výnimočným, že sa u Vás vyskytujú nevoľnosti aj počas II. trimestra. Samozrejme nevylučujem vplyv stresu na zhoršenie prejavov nevoľností, nemusí to však byť iba tým. Čo sa týka Vašej hmotnosti, nie je to až tak podstatné, dôležité je, či priberá a rastie plod a či je dobre vyživovaný. Za dva dni sa toho veľa nezmení, čo sa týka zníženého príjmu potravy. Samozrejme, ak by bol aj naďalej problém v príjme potrava a najmä tekutín, je potrebné kontaktovať, či navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý zhodnotí stav a určí ďalší postup. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Kľudový režim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, ešte som sa chcela spýtať (písala som ohľadom krvácania v dôsledku prasknutej cievky v 16tt cez víkend, beriem dicynone), pán lekár na urgente mi povedal, nech dodržiavam kľudový režim. Zabudla som sa bližšie spýtať, znamená to, že mám len ležať/sedieť a veľa nechodiť? Mám aj dovolenku,ale dva dni aj homeoffice a chcem sa spýtať, či môžem napr. aj normálne sedieť v sede s nevystretymi nohami a tak robit z domu z pc, alebo radšej len ležať a pracovať by som nemala? Kľudový režim je z dôvodu aby nepraskla nejaká ďalšia cievka vplyvom námahy?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kľudový režim znamená, že môžete sedieť alebo ležať, ako aj pracovať za PC, ale snažte sa nepremáhať, nevykonávať žiadne nie bežné činnosti (zdvíhanie ťažkých vecí, upratovanie, umývanie okien, kosenie trávy, vešanie závesov, ...) Aj keď je špinenie do 16. týždňa pomerne časté, ak sa nebudete namáhať a nebude tlak na malú panvu, zníži sa pravdepodobnosť zašpinenia. Užívať môžete aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Skrátený krčok v 34tt na 24mm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor som v 34tt+3 nedávno mi robili cervikometriu s nálezom 24mm a naznačeným lievikom. Hlavička nalieha na spod. Beriem progestrenalle 200mg a magnerot 3x1. Chcela by som sa opýtať ako to je s tým kludovym režimom ako veľmi sa pri tomto náleze musím šetriť ? Mám doma 16 mesačnú dcéru tak musím variť a aj doma porobiť aspoň základné domáce práce plus teda ísť do obchodu chodím na aute ale po obchode chodiť musím. Dcéru nedviham už dlhšiu dobu. Keď cítim tlak od spodu ležím, ale ten tlak je tam furt či menší či väčší. Myslíte, že je možné pri takomto “kľudovom režime” podržať aspoň do 37 týždňa ? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v 35. týždni tehotenstva. 2,5 cm krčok nie je žiadna katastrofa, najmä ak nie je prítomné, iba naznačené, vnútorné otváranie. Nemyslím si, že je nevyhnutné iba ležať, základné práce robiť podľa mňa robiť môžete. Áno, je možné donosiť dieťa až do termínu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, USG, vaginálny nález ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hlienová zátka, Hemoroidy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mám taký problém včera ráno mi pravdepodobne odtieklo trochu plodovej vody, potom už netiekla. Bola som u svojho lekára a ten mi po vyšetrení CTG povedal že je všetko v poriadku a poslal ma domov. Ale od večera mám divný hnedkastý hlienovitý výtok. Môže to značiť že onedlho nastane deň D? Termín pôrodu mám až 19.9. bolesti nejako v pravidelných intervaloch nemám len občas mám také ako keby “menštruačné” bolesti ktoré netrvajú viac ako minútu.
    Bojím sa, ale nechcem ísť zasa k doktorovi, lebo ma budú zasa len preháňať ako včera.
    Ďalší z mojich problémov sú vonkajšie hemoroidy, dnes som si kúpila mastičku Procto-Glyvenol to mi poradili v lekárni. Ak náhodou nastane deň pôrodu a nebudem mať vyriešený problém s hemoroidami nebude to mať nejaké následky?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa skôr jedná o vylučovanie hlienovej zátky. Pri podozrení na odtok plodovej vody sa realizuje Temesvariho test, ktorý potvrdí alebo vylúči odtok plodovej vody. Proctoglyvenol si aplikovať môžete. Hemoroidy má veľa tehotných žien, sú spôsobené tlakovými zmenami na cievy malej panvy a dolných končatín. Ak nie sú hemoroidy závažné a nie ste po operácii hemoroidov, nie je to indikácia na sekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pravidelnej kontrakčnej činnosti, odtoku plodovej vody, krvácaní, či nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Hroziaci potrat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som približne v 7tt (potvrdené maternicové tehotenstvo).
    Sú to tri dni čo mi začal hnedý a ružový výtok, párkrát za deň. Bola som na pohotovosti povedali, že je dieťa v poriadku a pokiaľ nemám silné červené krvácanie tak to problém nie je.
    Dnes už mám aj občasne červenú krv, ale len keď sa utieram(a tiež medzi tým hnedý výtok). Bolesť žiadna, len mám nízky tlak, vysoký tep a pocit, že dostanem menštruáciu.
    Je to prosím začínajúci potrat? Mám zasa navštíviť lekára?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým až hnedým vytokom, najmä po utretí, do 16. týždňa tehotenstva je úplne normálny a častý. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Jedná sa o starú krv, stará krv je tmavá krv. Je lepšie, keď vytečie z maternice von do pošvy, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hemstómu. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasntosich navštívte Vášho obvodného gynekológa.