Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Baktérie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, odkedy som tehotna, mám strach z listeriózy a snažím sa dávať si väčší pozor, predovšetkým pri práci so surovým mäsom. Poriadne umývam ruky, používam osobitnú utierku a podobne. Minule som si však uvedomila, že dosku, na ktorej krajam surové mäso, pripadne taniere a misy, na ktorých sa surové mäso nachádzalo, dávam do umývačky riadu. Myslíte, že je to v poriadku? Nemôžem si tak prípadnú baktériu zaniesť aj na ostatný riad v umývačke? Dosť ma táto predstava desí, keďže tam sú aj príbory, poháre... Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností Vám infekcia listeriózou nehrozí. Nemusíte sa obávať. Dodržujte aj naďalej zásady hygieny.

Podobné otázky

  • Výsledky z kultivácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 35+5, hrozí mi predčasný pôrod pre veľkosť bábätka. Z kultivácie mi boli zistené nasledovné baktérie:
    Streptococcus viridans a Staphylococcus epiderminis
    E.coli ojedinele

    Je to nebezpečné ? Mám predpísaný fluomizín.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste na hranici predčasnosti pôrodu. Všetky spomínané baktérie sa v pošve vyskytujú bežne. Ak E.coli je prítomné z kultivácie iba ojedinele, Fluomizín bude postačovať. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Gynexid vag.čapíky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, či užívanie vaginálnych cipkov Gynexid sú vhodné, resp. bezpečné v tehotenstve (28.tt) , či neohrozujú plod.
    Opakovane pozit kultivácie (Klebsiella) predpísané lekárom.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne spomínaný preparát nepoznám. Výrobca vaginálnych čapíkov Ginexid neuvádza údaje o bezpečnosti ich podávania u tehotných žien. Prítomnosť tejto baktérie v pošve nevyžaduje za každých okolností liečbu, niekedy nie je nutná žiadna liečba, pripadne lokálna liečba vaginálnymi antibiotikami, napríklad Macmiror. Nemusíte sa znepokojovať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte alebo kontaktujte.

  • Vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som v 23tt a mávam trocha výtok je skôr mliečny. Doktorka mi vzala aj výter a bolo všetko v poriadku. Je to normálne mať taký výtok v tehotenstve? Som prvorodička.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže to byť v poriadku. Nie každý výtok je patologický. Ak sa jedná o mliečny výtok s mierne kyslastým zápachom, jedná sa pravdepodobne o “premnožené” laktobacily, čo sú dobré baktérie v pošve. Ak bol výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie negatívny, nemusíte sa obávať. Môžete si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, čím zmiernite daný výtok. Odsledujte si to.

  • Liečba- enterococus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor, som v 35.t. tehotenstva, a keď som bola po výsledok z vyteru po poslednej poradni, tak mi vyšiel enterococus, vraj som ho mala v žalúdku a ukazal sa aj v pošve. Dostala som lieky Macmiror 500, a napadlo mi, či som si toho bacila nemohla uz preliecit antibiotikami. Lebo v deň, keď som bola na vyter, tak som začala brat antibiotiká (Amoksiklav) predpísané vseobecnou lekárkou na kašeľ. Moja gynekologička o tom nevie, nemohla som sa jej na to opýtať. Na vytere bola iná p. doktorka. Tak sa chcem uistiť, či nebudem brat zbytočne ďalšie lieky. Ďakujem veľmi pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od citlivosti vykultivovanej baktérie - enterococa - na antibiotiká. Osobne si myslím, že užívanie Amoksiklavu postačuje a do pošvy už nie je potrebné aplikovať si Macmiror, ale skôr vaginálne probiotiká na úpravu pošvovej mikroflóry, najlepšie večer pred spaním na noc.

  • Baktérie a otváranie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Aktuálne som v 26 týždni tehotenstva, už mesiac otvorená na 3cm s funelingom krčka. V pôvodných steroch mi zistili streptokoka, ktorého vyliečili antibiotikami. Nález je po mesiaci nezmenený (stále 3cm). Opakovane mi však v steroch vychádza baktéria enterococcus faecalis, ktorú liečili macmirorom a potom ampicilinom no neúspešne. Nemám však žiadne ťažkosti v súvislosti s touto baktériou. Zaujímalo by ma, či môže táto baktéria spôsobovať ďalšie otváranie a zhoršovanie nálezu. Ďakujem veľmi pekne. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus je baktérie bežne sa vyskytujúca sa v čreve a do pošvy sa dostane najčastejšie zanesením pri styku, toalete alebo nesprávnej hygiene. Ak ste otvorená na 3 cm, o funnelingu, teda vnútornom otváraní sa nedá hovoriť, keďže ste už podľa opisu otvorená. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčin predčasného otvárania sa v takomto pomerne nízkom týždni tehotenstva môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky všetkých vyšetrení, či okolnosti, preto sa Vám takto, iba na základe nálezu neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie bližšie vyjadriť.