Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výsledky z kultivácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 35+5, hrozí mi predčasný pôrod pre veľkosť bábätka. Z kultivácie mi boli zistené nasledovné baktérie:
    Streptococcus viridans a Staphylococcus epiderminis
    E.coli ojedinele

    Je to nebezpečné ? Mám predpísaný fluomizín.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste na hranici predčasnosti pôrodu. Všetky spomínané baktérie sa v pošve vyskytujú bežne. Ak E.coli je prítomné z kultivácie iba ojedinele, Fluomizín bude postačovať. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Zvýšené CRP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať som v 17+6tt dnes som voala za vysledky z kultivacie a crp co mi brali v pondelok. Z kultivacie mi vyslo enterococcus ktoreho som uz preliecovala antibitikmi pred dvomi mesiacmi a podarilo sa ho znicit beriem ze sa to moze lahko dostat do posvy. Ale co ma zaujima mam CRP 8 moj doktor vraví ze to je v podstate negatívne a nejde to riešiť ale nakolko som v novembri v 18+1tt prisla o babo kvoli zapalu kde bolo CRP 51 tak mam strach ci sa zas nezopakuje to iste. Aky mate na to nazor vy je podla vas v pohode CRP 8 v tehotenstve alebo to mam riešiť ze ci sa nahodou nieco nedeje. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota zápalového parametra je prakticky negatívna. Pri CRP 8 mg/l sa môže jednať o akúsi slabšiu infekciu, ktorá si ešte nevyžaduje liečbu antibiotikami. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká, zvýšte príjem vitamínov, dodržujte pitný režim, aspoň 1,5 l/deň. Čo sa týka predchádzajúceho tehotenstva, je dôležité rozlíšiť, o aký zápal sa jednalo vtedy, aká bola príčina a pôvod zápalu. CRP 51 mg/l už predstavuje infekciu, ktorú treba liečiť. Odsledujte si prípadné klinické prejavy, ťažkosti, výtok, pálenie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • DOXYHEXAL v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    keďže mám Ureaplazmy v tehotenstve (prebiehajúci 26tt), lekárka mne aj manželovi predpísala Doxyhexal (1xtabletu denne na 10 dní). Prosím myslíte, že je to bezpečné? V príbalovom letáku je uvedené, že sa to v tehotenstve nemá užívať. Liečbu zvolila lebo SUNMED v minulosti nezabral.
    Okrem toho som dostala Utrogestan na tvrdnuce bruško, ale tam je v letaku vyslovene v 2. a 3. trimestri nebrať, tak som zmatena.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, liečba Doxyhexalom v tehotenstve nie je úplne štandardná, pretože môže mať vplyv na zuby, kosti a pečeň plodu, ale už som sa s touto liečbou stretol. Nevidel som Vaše výsledky z kultivácie, preto sa k tomu neviem bližšie vyjadrit. Ureaplazma sa dá liečiť aj Erytromycinom a aj Summamedom, ktoré počas tehotenstva užívať možete. Utrogestan sa nemusíte báť užívať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.