Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Jenamazol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Ďakujem za odpoveď. Ako často si môžem dávať Jenamazol ? Ak nerátam také tie jednorázové aplikácie, tak dlhodobo som si ho nedávala dlhšie. Musí tam byť nejaký rozostup ? Kebyže aj náhodou nemám mykózu, neuškodí to ?
    Od 23.5. Som si dávala Lactofeel na 8 dní. Môžem teraz zas začať s probiotikami ? Akými a ako často ? Napríklad ten Lactofeel, naposledy som aplikovala 23.5. Teraz zas môžem 8 dní ?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je veľa druhov vaginálnnych probiotík, od Gynimun, Gynophilus, Gyntima, ... môžete si ich aplikovať aj dlhodobejšie, prípadne si realizovať 10 - 12 dňovú kúru a následne si preventívne aplikovať 1x týždenne. Jenemazol nemá zmysel aplikovať dlhodobo, pár dní za sebou však môžete. Záleží od okolností, ťažkostí, ...

Podobné otázky

  • Jenamazol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Počas celého tehotenstva pociťujem diskomfort. Nie je to nič strašné. Ale akože cítim to, hlavne zvonku. Som momentálne v 25tt. Spomínala som to doktorke, robili mi kultiváciu naposledy 7.5. - rozšírenú- a aj predtým pár krát. Odvtedy som mala už dve poradne a už mu kultiváciu nechceli urobiť, že nemôžu mi ju furt robiť, že je to proste kvôli tehotenstvu a musím vydržať. Robím si aspoň preventívne Canestest. Ten vyjde podľa letáku vždy negatívne, čiže žiadna bakteriálna vaginózsa, je tam len že je to buď ok alebo prípadne je tam možnosť kvasinkovej infekcie, to test nevie spoľahlivo zachytiť. Prosím Vás tú ako spoznám ? Mśm taký nepríjemný pocit pri vchode do pošvy, akoby nejaké slabšie svrbenie? Alebo ako by som to nazvala. Nie je to neznesiteľné len citeľné. Prosím, môžem sa aj pre istotu natierať večer nejakým krémom, napríklad Jenamazolom ? Aj keď náhodou by to kvasinky neboli ? Neublíži mi to ? A ako často sa to môže brať ? Sem tam si natriem raz a potom už sa bojím a vlastne to nemá ani význam.
    Nepamatam si kedy naposledy som si davala Jenamazol dlhšie ako jednorazovo pre asi moj dobry pocit. Co mi poradite ? Poradnu som mala v utorok, spomenula som to a ze ak sa mi to javi rovnake ako od zaciatku tehotenstva ze mam vydrzat.????
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Jenemazol krém si môžete aplikovať aj počas tehotenstva. Do pošvy si aplikujte vaginálne probiotiká. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Potvrdená Candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 18tt tehotenstva pri poslednom stere na poradni mi bola zistena Candida(mykóza) doktorka mi predpisala Jenamazol krém, ale nepovedala ako si to mám aplikovať v pribalovom letaku je napisane, že vaginalny krém sa má počas tehotenstva zavádzať bez použitia aplikátora, ktoré je v baleni. Tak sa chcem spýtať ako to mám použivať a aplikovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný vaginálny krém si aplikujte do pošvy bez aplikátora, iba stlačením tuby do pošvy, prípadne si môžete kúpiť vaginálne antimykotiká ako napr. Canesten, či Candibene vaginálne tabletky, ktoré je najlepšie vkladať do pošvy večer pred spaním.

  • Výtok v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať som v 19.tt a už dlhšiu dobu mam výtok(zelenkasty) spojení s pálením a svrbenim pošvy. Na posledných testoch sa mi zistili kvasinky (tie som mala ja pred tehotenstvom). Lekár mi stále dáva jenamazol krém. Mam navštíviť gynekológa? Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samozrejme, ak je liečba nedostatočná a ťažkosti pretrvávajú, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vaginálna mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    na poslednej tehotenskej poradni som povedala gynekológovi, že ma trápi vagin. pálenie. Vyšetril ma pomocou zrkadla a usúdil, že sa jedná o kombinovanú infekciu, na ktorú mi nasadil Macmiror complex 500mg a krém Jenamazol na vonkajšie použitie. Pálenie ustupovalo ale asi v strede liečby som pocítila veľké zhoršenie, ale v liečbe som pokračovala až do konca. Keďže sa mi to vôbec nezlepšilo, musela som ísť znova k doktorovi. Na vyšetrenie nepoužil zrkadlá, ale niečo podrobnejšie (nevidela som presne, čo konkrétne) a podľa toho usúdil, že mám pleseň. Odobral mi stery. Zvláštne pre mňa je, že povedal, že to mám od partnera. Je pravda, že sme mali s manželom asi pred tromi týždňami nechránený pohlavný styk v čase, keď som sa cítila dole relatívne dobre - to bolo ešte pred prvou liečbou Macmirorom + Jenamazolom, potom sme už žiadny pohlavný styk nemali. Manžel sa po danom styku vyhádzal na žaludi. Myslíte, že tvrdenie doktora, že to mám od manžela, je správne? Ak by bol manžel len prenášač, nebol by bezpríznakový? Manžel používal vyše týždňa Canesten krém. Vyzerá, že už je to v poriadku. Myslíte, že je u ňho potrebný nejaký kontrolný ster? Myslím, si, že manžel dostal mykózu odo mňa (nie ja od neho), keď som ju ešte nemala veľmi silnú a teda príznaky, ako pálenie, boli u mňa slabé.

    Všade čítam, že mykóza je v tehotenstve častá v dôsledku hormonálnych zmien. Momentálne mám v rámci druhej liečby užívať Canesten kombi a počkáme na výsledky kultivácie.

    Prosím ešte o názor, či je možné, aby sa muž po styku vyhádzal len v dôsledku zlej hygieny, teda ak chýba umytie pred a po styku a nemusí sa jednať o infekciu, keď to po pár dňoch prejde samo.

    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvasinková infekcia je v tehotenstve, a v letných mesiacoch pomerne častá, prenášať si ju môžete navzájom. Ak liečba Canestenom u partnera zabrala a nemá žiadne prejavy, nie je potrebné u neho robiť kultivačné vyšetrenie, ak bolo kultivačné vyšetrenie robené u Vás. Je potrebné vyčkať výsledky kultivácie. Čo sa týka hygieny, imunitný systém si s bežnou infekciou miernej intenzity poradí aj sám. Je samozrejme vhodnejšie dodržiavať hygienický režim pred aj po pohlavnom styku, dá sa tým vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam. Odporúčam počas liečby, ako aj do obdržania výsledkov dodržiavať pohlavnú abstinenciu.