Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, je potrebné pri antibiotikách do pošvy brať probiotiká??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vhodné je si po doužívaní lokálnej antibiotickej liečby pošvy realizovať aspoň 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

Podobné otázky

  • Slabé špinenie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 14tt a kvôli gardnerelle som brala fluomizin a teraz vaginálne probiotiká dr. max flor femina, žiadny diskomfort v pošve nepociťujem, dnes sa mi však objavilo tmavohnedé špinenie v malom množstve. Je to nejaká staršia krv alebo môže to byť z tabliet aj takejto farby? Tablety sú ale biele. Nemám našťastie žiadne bolesti v podbrušku ani nič podobné, ale nerozumiem tomu špineniu. V 8tt som mala 3mm hematóm, ktorý sa mi vyplavil, teraz by som podľa posledného sona nemala mať už žiadny... Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie tmavohnedou krvou, do 16. týždňa súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Jedná sa o starú krv, ktorá sa vyplavuje z maternice. Hematóm nemusí byť prítomný. Odsledujte si to.

  • Zápcha v 38.týždni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 38tt. a mám teraz často zápchu, môj gynekológ mi odporučil glycerinové čípky, počas týždňa si dám asi 1-2x, môžem aj 3-4x počas týždňa si dať, nemôže to uškodiť dieťaťu? Či je to už veľa? Užívam aj probiotiká, aj vlákninu a pijem aj dosť tekutín. Doteraz som nikdy nemala podobné ťažkosti. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, tehotenstvu neuškodíte. Glycerínové čapíky pôsobia lokálne. Vlákninu, ako aj probiotiká užívať môžete. Dôležitý je aj doststočný pitný režim, v tomto teple aspoň 2 litre tekutín denne.

  • Užívanie Fluomizinu v prvom trimestri tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, je užívanie Fluomizinu v prvom trimestri tehotenstva bezpečné? Môže to mať vplyv na plod?
    Z kultivácie mi bola zistená premnožená baktéria Gardnerella vaginalis (ph v pošve 5,4), príznaky nemám zatiaľ žiadne. Prípadne existuje nejaká ,,prírodnejšia" forma liečby? Na internete som našla Lactofeel vaginálny gél, neviem ale či je možné ho považovať za liečbu, alebo je to len doplnok k liečbe.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ideálne je, ak sa počas prvého trimestra neužívajú žiadne lieky. Ak je však na druhej strane riziko vyplývajúce z infekcie vyššie ako riziko vyplývajúce z aplikacie Fluomizínu, je Fluomizin a jeho užívanie počas gravidity bezpečné. Vaginálne probiotiká si môžete tiež aplikovať. Je to aj ako doplnková liečba, ako aj liečba na bakteriálnu vaginózu, ktorú Gardnerella vaginalis spôsobuje.

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    13. júla 2024
    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že sa jednalo naozaj o drobný únik moča. Existuje niečo ako ventilový odtok plodovej vody, kedy odtečie malé množstvo plodovej vody, no následne dôjde k zaslepeniu vaku blán a plodová voda ďalej neodteká. Odsledujte si to. Ak by sa situácia opakovala, dá sa do pošvy zaviesť suchý tampón a s odstupom času ho skontrolovať Temesvariho roztokom na detekciu plodovej vody. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Jenemazol

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rozumiem, že dlhodobo aplikovať Jenemazol nemá zmysel, avšak robila som si Canestest, tam mi nevysla bakterialna infekcia ale bolo to ok. Podla letaku je tam vsak napisane, ze pripadne to moze byt mykoza. Pocitujem diskomfort, co moze byt z tehotenstva 25tt, ale vzdy mam obavu ze nieco zanedbavam. Aj ked doktorke som to hovorila avsak zaciatkom maja kultivacia negativna a uz nechcela robit dalsiu ze mam vydrzat. A preto ci pre istotu si nemam aplikovat Jenemazol. Par dni, ak by to bola mykoza. Nemusi byt. Preto sa pytam ci to neuskodi aj keby to bol diskomfort len v dosledku tehotenstva.
    A probiotika tam ked som mala kuru 23.5., mozem zas teraz ? Ci je to skoro zas zacat 8-10 dnovu kuru.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si skúsiť aplikovať Jenemazol na pár dní. Vaginálne probiotiká si môžete aplikovať aj kontinuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.