Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,989 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Serklaž a skracovanie krčka

    , Autor: Macusik 2756

    Dobrý deň chcela by som sa Vás opýtať na váš názor. Som po dvoch potratoch prvý bol v 24. týždni s prognózou abrupcia placenty. A druhý v neukončenom 20. týždni, začala som krvácať a uvoľnila sa mi hlienova zátka a prirodzene som porodila. Vak blán bol už vyklenuty takže ani serklaž nebola možná.
    Teraz som tehotná 21+5, beriem Fraxiparin 0,4 ml, Anopyrin a brala som utrogestan. Mala som robenu preventívnu serklaž v 17 týždni. Zatiaľ bolo všetko v poriadku. Ďalšia kontrola v 21 týždni zistený skrátený krčok na 20 mm. Bábätko sa vyvíja v poriadku a má 450 g. Okamžitá hospitalizácia a nasadený utrogestan 200 ráno a večer po jednej tabletke, magnézium 2 krát denne, guaracuran tiež ráno a večer. Doktori vraveli, že sa steh neprerezava, len bábätko bolo pri príjme otočené hlavičkou na krčok a tlačilo na steh.
    Mám kľudovy režim len posteľ, záchod a sprcha.
    Myslíte, že je možné donosit do schopného týždňa aby mi serklaž vydržala?
    A môže po utrogestane byť ťahavy biely výtok ?
    Ďakujem Vám za radu už som z toho zúfalá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je možné aj za daných okolností donosiť plod. Áno, spomínaný biely výtok môže byť spôsobený aj Utrogestanom. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky nálezy, výsledky vyšetrení, informácie aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.