Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysetrenie krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,
    V ktorom týždni tehotenstva sa začína vyšetrovať zo spodu pohmatom, či sa žena neotvára.

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne je vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, ako aj palpačné gynekologické vyšetrenie realizované už od prvej tehotenskej poradne po založení tehotenského preukazu.

Podobné otázky

  • Špinenie - krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať či je v poriadku krvácanie po gynekologickom ošetrení.
    Som v 8+2tt. Mám už dva MA za sebou.
    Včera som bola na pohotovosti okrem USG zo spodu mi robila doktorka Vyšetrenie krčka. Užívam anopyrin, progesterón vaginálne a clexane. Dnes ráno som mala na toaletnom papieri celkom väčšie množstvo krvi a vlastne celý deň pozorujem svetlú krv. Pri zavádzaní progesterónu som mala na prste aj tmavšiu krv. Som po konizacia krčka (2022) a aj vo všeobecnosti mimo tehotenstva po pohlavnom styku mávam špinenie. Mám sa niečoho obávať ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia, či slabšieho krvácania môže byť u Vás viacero. Vo všeobecnosti je špinenie, najčastejšie tmavou hnedou krvou, ale aj ružovým výtokom, či svetlou krvou, do 16. týždňa tehotenstva spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Užívate a aplikujete si preparáty na riedenie krvi, čo ešte zvyšuje pravdepodobnosť zašpinenia. Odsledujte si to. Myslím si, že nie je dôvod na obavy, takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Palpačne vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    A este posledna otazka pan doktor a uz vas nebudem otravovat casto ma teraz kontroluju palpacne zo spodu kvoli infekcii čo mám ci sa neotvara krcok nemoze také casté palpacne vysetrenie uskodit a poskodit krcok? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, gynekologické palpačné vyšetrenie krčka maternice nepoškodí plod, ani krčok. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná.

  • Krvácanie v 5t+5 po cytológii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pred 3 dňami som išla ku gyn s miernym krvácaním. Som v 5t+5. Predpísala mi lieky progestanelle. Odobrala mi aj vzorku na cytológiu, kde som následne asi po pol hodinke začala silnejšie krvácať (5-7 hodin v kuse), kde sa objavovali aj také menšie zrazeninky. Teraz, po 2-3 dňoch stále krvácam, i keď to nie je také silné, ako tesne po odobratí vzorky na cytológiu. Je to normálne? P.doktorka má momentálne niekoľko dní voľno.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bolo realizované onkocytologické vyšetrenie krčka maternice vrámci preventívnej prehliadky, môže sa najčastejšie v deň vyšetrenia, ako aj deň, či dva po vyšetrení objaviť špinenie, či veľmi slabé zakrvácanie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte zastupujúceho lekára Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú ambulanciu v nemocničnom zariadení.

  • Cervix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pán doktor ,
    Som v 26tt a zatiaľ prebieha všetko v poriadku na každej poradni. Nemám žiadne ťažkosti až na občasne bolesti v podbrušku a pichanie zospodu . Je to naozaj len občasne . Čo má trošku znepokojuje je , že moj gynekológ ma nevyšetruje zospodu . Stále urobí usg (podotýkam má 3D ) ale krčok transvaginalne nekontroluje. Na poslednom morfologickom usg napísal do knihy , že dĺžka cervixu 4. Môže to vidieť aj cez transabdominálny usg? Bojím sa aby sa mi náhodou nezačal skracovať krčok . Užívam aj magnezium 2x1 ( preventívne si ho davam) …. Neviem či si mam to vyšetrenie krčka vyžiadať ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, či nie je potrebné aj vaginálne a palpačné vyšetrenie. Krčok sa dá za istých okolností pomerať aj abdominálnou sondou, je to však, hlavne v tehotenstve, nie príliš presné.

  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, prosím Vás dá sa iba podľa sona brucha určiť či sa krcok neskracuje? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nedá. Ultrazvukové vyšetrenie krčka maternice sa realizuje vaginálnou sondou.