Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,700 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cervix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pán doktor ,
    Som v 26tt a zatiaľ prebieha všetko v poriadku na každej poradni. Nemám žiadne ťažkosti až na občasne bolesti v podbrušku a pichanie zospodu . Je to naozaj len občasne . Čo má trošku znepokojuje je , že moj gynekológ ma nevyšetruje zospodu . Stále urobí usg (podotýkam má 3D ) ale krčok transvaginalne nekontroluje. Na poslednom morfologickom usg napísal do knihy , že dĺžka cervixu 4. Môže to vidieť aj cez transabdominálny usg? Bojím sa aby sa mi náhodou nezačal skracovať krčok . Užívam aj magnezium 2x1 ( preventívne si ho davam) …. Neviem či si mam to vyšetrenie krčka vyžiadať ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, či nie je potrebné aj vaginálne a palpačné vyšetrenie. Krčok sa dá za istých okolností pomerať aj abdominálnou sondou, je to však, hlavne v tehotenstve, nie príliš presné.

Podobné otázky

  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Dnes mám podobné tonizácie opäť.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz?
    Je potrebná skoršia poradňa ako je naplánovaná (o 2 týždne- posledná bola pred 2 týždňami)?

    Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1,5 cm krčok je v 35. týždni tehotenstva pomerne bežným nálezom. Dôležité sú aj ďalšie parametre a okolnosti. V užívaní magnézia môžete pokračovať. V prípade opakujúcich sa pravidelných tonizácii bude vhodnejšie navštíviť tehotenskú pohotovosť, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde určia ďalší postup, aj v zmysle podávania infúzii s magnéziom. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupuje podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Skrátenie krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím o radu. Toto je moje druhé tehotenstvo.
    Momentálne som 30tt. A na kontrole mi doktorka namerala Cervix 37mm.
    Keď ma vyšetrovala na pohmat mi povedala že mám krcok otvorený a zvnútra je to ok a že to je dôležité a že pri druhom trhu. je to ok.
    Nepovedala mi že mám dodržiavať nejaký kludovy režim ani nič podobné tak sa chcem poradiť.
    Lebo cítim dolu tlaky aj roztahovanie a tlak na rodidla.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dĺžka krčka 37 mm je v poriadku. Iba na základe opisu sa Vám však neviem viac bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.

  • Skracovanie krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    som v 16/3 tt. a moja lekárka mi namerala cervix 28mm. Bola z toho zhrozená, veľmi ma tým nastrašila. Povedala, že mám mať len kludovy režim a na noc si vkladať do posvy Progestanalle. Je to až tak veľmi zle? Chcem sa teda opýtať, či sa da kludovym režimom dosiahnuť nejaké predĺženie krčka ? Alebo je to už nezvratne a jedine čo môžem urobiť je dodržiavať kludovy režim, aby sa to nezhoršilo ? Pripadne nejaké rady čo robiť/nerobit? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu a poznania všetkých nalezov, výsledkov vyšetrení, okolností a informácií sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa nález bude zhoršovať, určite Vás musí Váš obvodný gynekológ odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia, kde určia ďalší postup. Nie je vylúčené, že bude u Vás potrebné realizovať cerclage. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Funneling

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    bola som na poradni a lekarka mi napisala do spravy TSV- cervix 45mm, funneling , FRD 32mm, hrdlo je zachovalé, makksie, uzavreté, klenby prázdne. Vedeli by sme mi prosim vas povedat, je to v poriadku alebo nie? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte celkovú dĺžku krčka maternice 45 mm, je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie sa, ale funkčná dĺžka krčka je 32 mm. Nepoznám však žiadne ďalšie potrebné informácie, nálezy ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • skracovanie krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.