Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohyby plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    momentálne som v 22+1 týždni tehotenstva. Som prvorodička a približne týždeň dozadu som začala cítit v podbrušku také bublanie, žblnkanie. Cítim to každý deň pár krát, ale neviem že presne koľko krát by som to mala cítiť? Je to normálne ak cítim len pár krát?
    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v týždni tehotenstva, kedy ešte ako prvorodička nemusíte jednoznačne cítiť pohyby plodu. Spomínané bublanie, či žblnkanie predstavuje počínajúce vnímanie pohybov plodu. Nemusíte ich cítiť často. Je to individuálne u každej prvorodičky. Záleží od viacerých okolností, napríklad aj od lokalizácie placenty. Priemerne začínajú prvorodičky cítiť pohyby plodu okolo 24. týždňa tehotenstva. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa báť. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • pohyby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den som 26tt moje druhe tehotenstvo, prve bolo bezproblemové aj toto druhe :) na váhe som 2kg hore nebolo mi zle vsetko super ozaj no desi ma jedna vec :/ prvorodeny v tomto tyždni bol uz dost aktivný no mala sa hybe ale velmi malo a trosku skoro ani necitit a to citim od 18tt pohyby do 20tt to bolo pekne citit teraz uplne maličko ani večer ked lezim sem tam sa pohne a koniec :/ je to ok podla vas? dr stale tvrdi ze je ale v poriadku vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží tiež od toho, kde je lokalizovaná placenta. Ak ju máte na prednej stene maternice, môže vytvárať akýsi vankúš a žena preto cíti pohyby plodu menej intenzívne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • pohyby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor.. druhe tehonestvo všetko v poriadku ale chcem sa spytat kedy mozem citit pohyby.? som 15tt dcerka podla sona je o tyzden vačšia a vzdy na večer pocitujem uz nieco :) chcem sa spytat či je to mozne? a či je možne ze porodim skor nakolko mala je stale velka? mam uz druhy tp dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u viacrodičiek je vnímanie pohybov plodu prítomné v skoršom týždni tehotenstva, ako u prvorodičiek, ktoré začínajú cítiť pohyby plodu neskôr. Viacrodička môže cítiť pohyby plodu aj v 18. týždni tehotenstva, je to naozaj individuálne a záleží od viacerých okolností. Odsledujte si to.

  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Dnes mám podobné tonizácie opäť.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz?
    Je potrebná skoršia poradňa ako je naplánovaná (o 2 týždne- posledná bola pred 2 týždňami)?

    Ďakujem Vám.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 1,5 cm krčok je v 35. týždni tehotenstva pomerne bežným nálezom. Dôležité sú aj ďalšie parametre a okolnosti. V užívaní magnézia môžete pokračovať. V prípade opakujúcich sa pravidelných tonizácii bude vhodnejšie navštíviť tehotenskú pohotovosť, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde určia ďalší postup, aj v zmysle podávania infúzii s magnéziom. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupuje podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • A ešte jedna otázka pohyby bábätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Včera sa celý deň bábätko hýbalo cítila som kopance a aj také zvláštne hybanie na brušku dnes necítim nič. Je dôvod na obavy alebo je normálne že jeden deň nič. Viem že som len 20 tt alebo podľa sona je bábätko o týždeň a pol väčšie. Tak sa len pýtam ci je dôvod na paniku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plod v maternici má vlastný režim. Nevie či je deň alebo noc. Kým Vy spíte, plod môže byť aktívny a opačne. Pohyby plodu nemusíte cítiť každý deň rovnakou intenzitou, či frekvenciou. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Búchanie po brušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor začala som cítiť pohyby bábätka. Včera do dnes som ich necítila tak som si trošku postlacala a pobuchala po bruchu nič silné len tak aby sa zobudila už som aj cítila ale doma má strašili že si nesmiem búchať po bruchu že si narušim placentu. Pri Tom veď bábätko je dobre chránené nemyslím si že búchaním po brušku by som mu nejako ublížila ale radšej sa spýtam. Je búchanie po bruchu v 19+1 tt nebezpečné pre bábätko a môže narušiť placentu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neublížili ste si, ale nevidím dôvod pobuchávať po brušku. Plod sa takto nebudí, navyše ste ešte v týždni tehotenstva, kedy pohyby plodu iba začínate cítiť, takže nemusíte panikáriť.