Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nechutenstvo

    , Autor: Florencia 5

    A ešte sa chcem spýtať na jednu vec prvý trimester som mala chute jedla som všetko ako som prekročila 12 TT tak mi nich nechutí ledva čosi do seba dostanem je toto nechutenstvo normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nevoľnosti striedajúce sa z nechutenstvom, či selektívnymi chúťkami je v tehotenstve, najmä v I. trimestri pomerne časté. Je však potrebné prijímať tekutiny a stravu, ako aj dostatok vitamínov. Ak žena nebude dlhodobejšie prijímať dostatok živín, môže to mať negatívny vplyv na tehotenstvo. Odsledujte si to. V prípade pretrvávania ťažkostí, výraznejšieho hmotnostného úbytku, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalsí postup.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo 8tt

    , Autor: Lucia. K.

    Dobrý deň

    Toto je moje druhé tehotenstvo. Momentálne som v 8tt, avšak absolútne nerozumiem príznakom. To že mám problém so spánkom, nechutenstvo a bolesti pŕs to nie je nič nové. Ale mám príšerne nafúknutý a boľavý žalúdok, plynatiem a som každú chvíľu na toalete. Okrem toho v 6tt lekár ešte nepočul odozvy plodu a podbruško si zo všetkého cítim najmenej. Akoby ma vôbec nebolelo.
    Naozaj sa veľmi sledujem alebo to nebude úspešné tehotenstvo?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o neprosperujúce tehotenstvo, bez USG vyšetrenia sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení stanoví ďalší postup.

  • Druhý trimester

    , Autor: Florencia 5

    No ešte nadviazem na predchádzajúcu otázku ja už som v druhom trimestri každý hovorí že by sa mi malo polepšit ale mne je horšie som viac unavená ako v prvom a mám silné nechutenstvo jem nasilu ale chcem len vediet či je to normálne že mam nechutenstvo v druhom trimestri bolesti v podbrušku úplne odzneli a stále som unavená. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré pacientky trpia spomínanými ťažkosťami aj prakticky počas celého tehotenstva. Nepoznám však výsledky Vašich vyšetrení, minerálov, krvného obrazu, … preto sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť, či je potrebné podávať infúznu liečbu alebo nie. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Ako som už písal, v prípade pretrvávania ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nevolnost v 15tt

    , Autor: Asti

    Dobry den, pan doktor. Chcem sa spytat na nevolnosti. Aktualne som 15tt, cca od 5tt mi zacalo byvat nevolno, ale nezvracala som. musela som stale nieco jest, inak mi bolo zle. Potom sa to.zacalo ukludnovat, uz je mi iba zle z pachov pri vareni. Vcera som ale zacala mat dost nechutenstvo a vecer hlava vo wc mise, ale zase som nezvracala. Neviem uz co mam jest, nic mi nechuti. Je to podla Vas v poriadku, ze sa to takto zmeni? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenské nevoľnosti sú pomerne časté. Dôležité je, či máte občasné nevoľnosti alebo či viete prijať potravu a tekutiny. Skúsiť môžete cmúľať zázvorové cukríky, prípadne Vám Váš obvodný gynekológ môže predpísať tabletky Degan. Ak sa stav bude zhoršovať a nebudete vedieť poriadne prijímať potravu a najmä tekutiny, bude potrebná hospitalizácia za účelom infúznej liečby.

  • Chudnutie

    , Autor: Mirka1985

    Pekny deň pan doktor…… Včera som bola na kontrole u môj gyn, 28+4tt, malá mala 1226g, všetko OK, len od začiatku 1. váženia mám do včerajšieho dňa -4.5 kg….. Som obeznejsej postavy, nechuti mi jesť, žiadne diéty samozrejme nedržím len do mňa hustí známa, že musím jesť, musím priberať, skončím zle, mala tiež, skončím v nemocnici….. Jem, len menej a pokiaľ ma pustí žalúdok…… S mojim gyn som spokojná len ma zaujíma aj ini názor…… Vopred dakujem, Mirka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak trpíte nadváhou, je pochopiteľné, že nejaké to kilo ide dole. Záleží od aktuálnej hmotnosti, ale je lepšie, keď extrémne nepriberiete. Ak boli všetky výsledky vyšetrení a nálezy v norme a tehotenstvo prebieha bez problémov, nemusíte sa obávať. Metabolizmus je v tehotenstve inak nastavený. A samozrejme, tehotenské nevoľnosti a nechutenstvo tiež robí svoje. Ak netrpíte podvýživou a plod má dostatok živín, priberá a rastie proporčne a symetricky, nemusíte sa obávať.

  • Zažívacie ťažkosti v tehotenstve

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem, pán doktor. Som v 7tt. Už 5-6 dní mám zažívacie ťažkosti, po každom jedle sa cítim zle, jedlo ma nafukuje, mám stále tú istú nepríjemnú chuť v ústach po cca 10 min po jedle, nezávisle od toho, čo som práve jedla. Pogrgiavam. Menia sa mi chute, čo som jedla s obľubou včera, dnes sa na to nemôžem ani pozrieť. Viem, že by to malo byť normálne pre toto obdobie, ale kvôli horeuvedeným problémom môj denný príjem jedla spadol na menej ako polovicu pred tehotenstvom. Obávam sa, že málo jem. Čo by som mala robiť, jesť aj nasilu zdravé jedlá, alebo nechať sa riadiť aktuálnymi chuťami a keď nechutí, tak jednoducho nejesť? Ďakujem Vám za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve, najmä v prvom trimestri je nechutenstvo pomerne časté. Dôležité je to, či sa u Vás nevyskytuje časté zvracanie, ktoré by Vás mohlo dehydratovať, prípadne, či nedochádza k rapídnemu úbytku hmotnosti, čo by mohlo mať vplyv na tehotenstvo. Jesť môžete prakticky to, čo Vám chutí, samozrejme s výnimkou jedál, ktoré sa v tehotenstve veľmi neodporúčajú.