Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tuniak

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň môžem tuniaka v konzerve v prvom trimestri? Je tento tuniak nejako upravený tepelne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvalitné rybie konzervy v tehotenstve nevadia, sú pre tehotné bezpečnou potravou. Samozrejme, s množstvom to netreba preháňať.

Podobné otázky

  • Konzumácia lososa v tehotenstve

    , Autor: chiwa

    Dobrý deň, prosím Vás, je konzumácia lososa v tehotenstve bezpečná? Čítala som o tom veľmi veľa (ortuť, listéria) a teraz mám z toho stres a výčitky, pretože posledné dni som ho mala 3krát. Išlo však o tepelne upraveného a vo veľmi malých porciách. Na druhej strane som čítala, že je to pre mozog dieťatka prospešné. Som v 4.mesiaci. Je to teda v poriadku? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, konzumovať ryby v tehotenstve je prospešné, avšak len v obmedzenom množstve. Nie je vhodné ich úplne vynechať, pretože mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách sú životne dôležité pre normálnu tvorbu detského mozgu. Odporúčam určite sa vyhnúť konzumácii žraloka a mečiara. Vhodné je konzumovať na zdravé tuky bohatého tuniaka, ale kvôli možnému obsahu ortuti treba množstvo obmedziť. Vyvarovať by sme sa mali aj častej konzumácii ostatných tučných rýb - losos, pstruh, makrela, sleď, pretože môžu obsahovať látky pochádzajúce zo znečistenia morí, najmä dioxíny a polychlórované bifenyly. Dve porcie týždenne sú však optimálne a prospešné aj pre vývoj mozgu dieťaťa. Ak nebolo mäso z pofidérneho zdroja a navyše tepelne upravené, nemusíte sa obávať.

  • Ryby z konzervy v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, môžu sa v tehotenstve jesť ryby v konzerve teda presnejšie sleďové filety v paradajkovej omáčke ? Pretože viem že by sa surové mäso v tehotenstve nemalo jesť ale neviem ako je to s takýmito rybami napríklad. Ryby mi všeobecne nechutia jedine čo si dám sú takéto ryby a aj to iba 1 až 2 krát do mesiaca. A ešte by som sa chcela spýtať keď je na grilované mäso daná marináda medovo-pivova z obchodu môžem také mäso jesť keďže tam je pivo ? Alebo sa to pri tej teplote ten alkohol teda pivo vyparí ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžu. Pre tehotné ženy a malé deti sú nebezpečné veľké a dravé ryby (tzv. modré ryby), kde mäso máva vysoký obsah ortute a iných ťažkých kovov (žralok, mečúň, tuniak červený, makrela ...). Tieto kovy môžu vo veľkom množstve poškodiť mozog, tieto ryby by sa mali konzumovať maximálne dvakrát mesačne. Biele ryby su úplne bezpečné a takisto veľmi prospešné a zdravé, napríklad sardinky, sleď, klasický tuniak, či losos. Čo sa týka marinády, u všetky alkohol obsahujúcich marinád s obsahom alkoholu dôjde k jeho odpareniu počas grilovania.

  • Tuniak

    , Autor: NIANA

    Dobrý večer, čitala som že tuniak by sa v tehotenstve nemal ale mala som strasnu chuť na tuniakovu pamazanku myslíte ze to uškodí babetku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvalitné rybie konzervy v tehotenstve nevadia, sú pre tehotné bezpečnou potravou. Samozrejme, s množstvom to netreba preháňať.

  • Strava v tehotenstve

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý večer, chcela by som sa informovať, či je vhodné počas tehotenstva konzumovať ryby, sardinky, losos. Som v 9tt, čítala som rôzne názory NATO a neviem teraz čo je správne. Taktiež rada by som vedieť všeobecne, čo sa odporúča a čomu sa vyhýbať, čo sa týka stravy. Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, konzumovať ryby v tehotenstve je prospešné, avšak len v obmedzenom množstve. Nie je vhodné ich úplne vynechať, pretože mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách sú životne dôležité pre normálnu tvorbu detského mozgu. odporúčajú určite sa vyhnúť konzumácii žraloka a mečiara. Vhodné je konzumovať na zdravé tuky bohatého tuniaka, ale kvôli možnému obsahu ortuti treba množstvo obmedziť. Bezpečné sú dva steaky z tuniaka týždenne alebo štyri stredne veľké plechovky. Vyvarovať by sme sa mali aj častej konzumácii ostatných tučných rýb - losos, pstruh, makrela, sleď, pretože môžu obsahovať látky pochádzajúce zo znečistenia morí, najmä dioxíny a polychlórované bifenyly. Dve porcie týždenne sú však optimálne a prospešné aj pre vývoj mozgu dieťaťa.

  • Zavinace

    , Autor: Simona1980

    Dobry den,
    prosim Vas, som v prebiehajucom 31 tyzdni tehotenstva a na veceru som zjedla kysleho zavinaca. Potom som sa dozvedela, ze to tehotne nesmu konzumovat. No, uz sa stalo, preto sa chcem prosim Vas opytat, co mi hrozi resp. preco sa nesmu kysle zavinace jest. Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, konzumácia rýb počas tehotenstva je pre plod prospešná. Treba však dbať a myslieť na množstvo a druh konzumovanej ryby. Vhodné je konzumovať na zdravé tuky bohatého tuniaka, ale pozor – kvôli možnému obsahu ortuti treba množstvo obmedziť. Vyvarovať by ste sa mali častej konzumácii tučných rýb – losos, pstruh, makrela, sleď, pretože môžu obsahovať látky pochádzajúce zo znečistenia morí. Neodporúča sa konzumácia žraloka a mečiara. Nemusíte sa obávať, z jedného zavináča Vám ani plodu nič nehrozí.