Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,497 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 3. tehotenstvo

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    s manzelom planujeme tretie dieta po 30tke. Mame uz dve deti do 4 rokov. Doteraz bezproblemove tehotenstva aj porody. Je mozne ze po 30tke uz mozu nastat nejake komplikacie napriek tomu ze predosle tehotenstva boli v poriadku? Mame uzivat nejake vyzivove doplnky este pred otehotnenim? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na treťorodičku ste stále mladá, takže sa nemusíte obávať. Rizikový vek sa považuje vek 35 rokov a viac. Úplne postačí užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne 2 mesiace pred plánovaním tehotenstva a 3 mesiace tehotenstva, prípadne môžete začať užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj kyselinu listovú, napríklad Femibion 1.

Podobné otázky

  • Opakovaný potrat

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň. Bola som 3x tehotná.
    1. Tehotenstvo- anembryomola,
    2. Tehotenstvo - úspešne donosená, zdravá dcérka,
    3. Tehotenstvo -zamlknuty potrat, prestalo byť srdiečko v 9tt.

    Majú podľa Vás potraty spolu nejaký súvis, aj keď som medzitým mala úspešne tehotenstvo?

    Je možné, že su potraty spôsobené pohlavím dieťatka, že napríklad moje telo nie je schopné výnosiť chlapca, pripadne, že manželove spermie mužského rodu nie sú schopné sa udržať/vyvinúť.

    Môže srdiečko prestať bit kvôli orgazmu? Teda sťahu maternice.

    Ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak už máte jedno zdravé dieťa s rovnakým partnerom, čo sa týka prvého tehotenstva, anembryomola bola pravdepodobne náhodnou kombináciou génov a nevytvorením zárodku. Stať sa to môže ktorémukoľvek páru. Druhé tehotenstvo bolo úspešné a tretie tehotenstvo ukončené v 9. týždni mohlo mať viacero príčin. Nedával by som to ihneď do súvislosti s neschopnosťou donosiť plod mužského pohlavia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť neviem. Orgazmus nemá vplyv na zastavenie vývinu embrya. Realizovať si môžete genetické vyšetrenie, aj keď si nemyslím, že to bude mať jednoznačný prínos.

  • Kyselina listova 10 mg

    , Autor: mamakk

    Dobry den,
    Som tehotna v 9 tyzdni teh. Je to moje 3. tehotenstvo. Prve tehotenstvo prebehlo bez problemov, pocas neho som v 10. tyzdni mierne spinila, na zaklade coho som uzivala 1 davku Duphaston + Guajacuran.
    Druhe tehotenstvo bolo ukoncene v 9. tyzdni kyretazou z dovodu missed abortion. Momentalne, vzhladom k predchadzajucemu priebehu tehotenstiev a vzhladom na moj vek (40) mi lekar predpisal Duphaston do ukoncenia 1. trimestra a 3x denne 10 mg kyseliny listovej. Znepokojuje ma mnozstvo kyseliny listovej, nakolko bezne vyzivove doplnky pre tehotne obsahuju 400-800 mikrogramov kyseliny listovej. Nemoze davka 30 mg ublizit plodu, alebo mne? Preco mozem mat predpisanu tak vysoku davku?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň
    bežne sa doporučuje užívať 10 mg denne, čiže 1X1 tbl, nevime prčo vám váš lekár predpísal toto vyššie dávkovanie, vitamín je však vo vode rozpustný a vylučuje sa močom, čiže žiadne predávkovanie nie je možné.Dávka by teda nemala ublížiť vám ani plodu, domnievam sa , že váš lekár sa stretoil v rámci praxe s nejakým zahraničným doporučením , preto vám takto vyššiu dávku predpísal, avšak ak máte nejasnosti ,radšej by som vaše obavy skonzultovala s ním ,aby ste vedela presne
    s pozdravom