Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,320 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pomalý rast

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Mám na vás otázku či moja gynekologicka postupuje dobre. Mám predpísaný magnosolv ktorý musím brať 2 krát denne a železo kvôli slabemu krvnému obrazu. Keď som bola pri nej povedala som jej že mi trvdne brucho aj cez tie vysoké dávky magnézia, krčok ani nemerala, povedala že je to ešte dobré, dieťa je malé má len 600 gramov a to som na konci 25 týždňa. Sú tie výsledky v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že užívate magnézium neznamená, že sa Vám nebude maternica zväčšovať, ani že nebudete pociťovať občasné tvrdnutie podbruška. V 25. týždni tehotenstva plod váži cca 600 až 700 gramov, takže je to v poriadku. Pokračujte v predpísanej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Pomaly rastie HCG, špinenie, krv

    , Autor: Lussya

    Dobrý deň pán doktor, prosím Vás o radu, vraj mi pomaly stúpa HCG, v nedeľu 3.12.2023 som mala hodnotu 239 (môj 38 deň cyklu) mávam 28 dňové cykly (vraj môžem byť tak na začiatku 5tt), bola som na pohotovosti, nakoľko sa objavilo krvácanie na toaletnom papieri vždy po utretí, lekár sa vyjadril, že sliznica je vysoko, ale nevidí tam nič (len sivú “výplň maternice” na sone?) vraj možno sa už embrio vyplavilo - možno išlo o biochemické tehotenstvo alebo abort, nakoľko takého hodnoty mávajú ženy už po kyretáži a už by hcg malo len klesať a dostaviť sa menštruácia. V pondelok som ísľa podľa pokynu lekára z pohotovosti do repro centra kam chodím, keďže som po PPS, čiže dňa 4.12.2023 (39 deň cyklu) mi zmerali HCG hodnota 337, urobili mi sono so záverom, že sliznica je vysoko a nevidieť zatiaľ nič, mám prísť na hcg zajtra 8.12.2023, ale včera večer som si utrela krv a dnes ráno som mala krvavú vložku 3/4, aj dnes ešte utieram hnedočervenú-ružovú? (akoby starú?) krv, ale už slabo, na vložke len kúsok otlačené. Telefonivala som do centra nakoľko užívam len progestanelle každý večer a nepredpísali mi ani duphastan ani ascorutin, lebo vraj nemáme ešte 100% potvrdené tehotenstvo, musíme čakať a sledovať hcg, je to podľa Vás správne? Aj to krvácanie? Ešte môžem dúfať v tehotenstvo? Som už po jednom MA (február 2023). Dnes som mala bazálnu teplotu 37 (stále sa drží hore 36,87, 36,93 a pod), mám silné tehotenské testy. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu ste tehotná, ale zatiaľ nie je na USG tehotenstvo vidieť. Zárodok musí vyrásť, aby ho bolo vidieť. Čo sa týka hnedého alebo ružového špinenia, to je do 16. týždňa tehotenstva veľmi časté. Jedná sa pravdepodobne o tzv. implantačné špinenie, ktoré je spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hematóm a malý plod

    , Autor: Rurutia

    Dobrý deň,

    som po ivf a momentálne som 8+0.Včera som bola na kontrolnom sone a veľkosť plodu bola 11,5mm. Minulý týždeň v utorok bolo CRL len 2,9mm (vtedy nebola potvrdená akcia srdca). Zdá sa mi, že nejako pomaly rastie, lebo na minulej kontrole túto nedeľu to bolo 9mm a odvtedy podrástlo ani nie o 3mm. Avšak včera srdiečko krásne bilo, dokonca som si ho aj vypočula, takže ma to trochu upokojilo. Od minulého týždňa špiním a našli mi aj hematóm pod plodom, ktorý sa časom aj zväčšil. Užívam amelgen, estrofem, dicynone a ascorutine a dodržiavať kľudový režim. Úprimne sa bojím, že potratím, bábätko je menšie ako tabuľková norma a ešte k tomu ten hematóm. Môj gynekológ sa mi k tomu moc nevyjadril, iba povedal, že mám prísť ďalší týždeň na kontrolu. Aká veľká komplikácia je hematóm v tehotenstve? Je veľkosť plodu dostačujúca?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, meranie veľkosti embrya takejto veľkosti, v závislosti aj od typu USG prístroja, či daného lekára nemusí byť úplne presná. Keďže ste po IVF, kedy je datácia tehotenstva úplne presná a známa, dá sa porovnávať s aktuálnym meraním dĺžky plodu. Čo sa týka špinenia, do 16. týždňa tehotenstva je špinenie pomerne časté, súvisí s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Špinením sa nahromadená krv dostáva von z maternice. Neodtečená krv sa v maternici hromadí a vytvára hematóm. Je menej rizikové, ak je hematóm pod embryom, napríklad nad vnútornou bránkou, a nie medzi embryom a stenou maternice. Ak boli výsledky vyšetrenia v poriadku, nemusíte sa obávať. Užívajte spomínané lieky podľa odporúčania. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.