Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,719 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Utrogestan

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    Prosim vas o názor, do akého týždňa sa ma brat utrogestan, pokial som ho brala od 22.tt z dôvodu skráteného krčku (27mm-33mm). Dr mi kázala vysadiť ho ku koncu 34.tt. Na druhej strane sa bojim, aby som sa nezačala hned otvárať. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, progesterónový blok sa štandardne užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva (34+0). Podľa nálezu a okolností sa dá užívať až do ukončeného 36. týždňa tehotenstva (36+0). Nemá to však už veľký význam. Na základe Vášho opisu mi nie sú známe všetky okolnosti, aký máte nález, či je prítomný funneling (vnútorné otváranie), … preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. 30 mm krčok v 34. týždni tehotenstva je normálny nález. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 34tt a mám žltý vytok, nezapácha, nesvrbí. Doteraz som užívala ráno-večer utrogestan, teraz už užívam len večer, preto som si to všimla. 4 dni dozadu mi dr robil aj ph z posvy a to bolo v poriadku.
    Je tento výtok v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každý výtok je patologický. V tehotenstve, najmä v III. trimestri je prítomnosť výtoku častá. Môže sa jednať o fyziologický fluór. Odsledujte si to. V tomto týždni tehotenstva sa aj tak realizuje kultivačné vyšetrenie pošvy na vyšetrenie Streptococcus agalactiae, takže v prípade, že by niečo vo výtere vyšlo Vám bude predpísaná potrebná liečba. Ak však nemáte žiadne ťažkosti a všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy sú v poriadku, nie je potrebná žiadna liečba. Nemusíte sa obávať.

  • Krvacanie v 6. týždni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcem sa opýtať ohľadom môjho stavu, som v 6. týždni tehotenstva a už 5. Den špinim, bola som u svojho gynekológa dal mi Utrogestan a povedal mi kľúdovy režim aby som mala. Všetko dodržujem a aj tak mam krvavú vložku, aj keď tá krv je do hneda... objednaná som 1.10 k nemu...mám dovtedy čakať? Veď to vôbec nezabera, nevidím zlepšenie...???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie do 16. týždňa, najmä tmavou krvou je pomerne časté. Súvisí to s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme tomu implantačné špinenie. Tmavá krv je stará krv, ktorá vyteká z maternice, hromadí sa v pošve a vplyvom gravitácie sa dostane von z pošvy na vložku. Je lepšie, keď sa krv vyplavuje z maternice, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hematómu. Môžete užívať aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne na podporu ciev. Mohlo by to zmierniť špinenie. Odsledujte si to. Pokračujte v nasadenej liečbe a postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hroziaci potrat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Som v 7tt, (už som sem písala a veľmi ste ma ukľudnili, zě je to v poriadku do 16tt)od piatku som mala slabý občasný hnedo ružový výtok, ale len na papiery po utretí. V nedeľu na pohotovosti všetko v poriadku. Ale v pondelok už trochu aj červený krvavý. V utorok u gynekológa všetko v poriadku na sone, dal mi utrogestan (ráno, večer). Každým dňom je však výtok viac krvavý (krvavý hlien, stále však nevyteká, len po utretí na papiery alebo možno kvapka na toalete), teraz hlavne po čípku zo mňa vypadne väčšia kvapka (kúsok) krvy. Nič ma nebolí. Na kontrolu idem budúci utorok.
    Môže to byť tak pomalý rozbeh potratu? Alebo je aj krvavý hlien resp. krvavý výtok v poriadku v tomto období?
    Ďakujem vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nenapíšem Vám nič nové ako som už písal. Do 16. týždňa tehotenstva je to úplne normálne. Podľa opisu však ani nekrvácate, občasný krvavý výtok, ako aj tekutá krv po utreti na toalete sa môže vyskytovať. Netreba hneď panikáriť. Za daných okolností, navyše ak boli všetky vyšetrenia v poriadku, sa o potrat nejedná. Odsledujte si to. Užívať môžete okrem Utrogestanu aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne.

  • Kŕčové žily

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás momentálne som 29+3 tt a na vonkajších rodidlach mám hrozné kŕčové žily. Ľavu stranu mám asi 3 krát väčšiu ako pravú. Beriem utrogestan a magnézium. Všade čítam že detralex sa môže aj v tehotenstve, no môj gynekológ povedal že musím len vydržať a že mi nič nemôže odporučiť. Ako je to teda. Prosím vás ak by sa ten detralex mohol užívať viete mi odporučiť nejaké dávkovanie. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Detralex sa môže užívať aj počas tehotenstva, ak je na to dôvod. Väčšinou sa užívajú 2 tabletky denne, či už naraz alebo rozdelené do dvoch dávok.

  • progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecny liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zásadný rozdiel je v účinnej látke a v dávke. Osobne mám radšej Progestanelle, aj keď viem, že je drahší. Nemusíte sa obávať, pre plod je bezpečné. štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Oblička, ako taká sa pri hydronefróze nemusí zväčšovať, zväčšuje sa obličková panvička, teda štruktúry vnútri obličky. Nie, po vysadení po ukončenom 34. týždni tehotenstva sa nespustí pôrod, nemusíte sa obávať. Maltofer sa používa ako feropreparát v tehotenstve pomerne často. Ak však budete kľudnejšia, môžete užívať Sideral Forte v dávke 2x1 tabletka. Nízky hemoglobín, teda anémia u ženy môže spôsobiť komplikácie v tehotenstve a počas pôrodu najmä pre matku. Keďže pôrod je spojený s krvnou stratou, je potrebné mať hodnoty hemoglobínu aspoň nad 110 g/l. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.