Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hneda krv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    v pondelok tohto tyzdna som silno krvacala a ostala som na marodke. Krvacanie ale uz slabsie sa opakovalo 2dni na to bola som na pohotovosti. Mam progestanalle 200mg aj magnezium aj ascorutin. Stale mi ale pocas kazdeho jedneho dna ide hnedy vytok a niekdy dost vela. Takto sa cisti maternica? Ako dlho to budem este mat? Alebo sa pomaly zvacsuje maternica a kym vyjde krv tak uz je hneda ? Niekdy s vytokom vyjdu aj take tmavo hnede zrazeninky.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci ste to nenapísali, dedukujem, že ste tehotná. Špinenie, či slabé krvácanie, najčastejšie hnedou krvou, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hnedá krv je stará krv, ktorá sa dostáva z maternice do pošvy a následne vyteká z pošvy. Máte nasadenú všetku potrebnú liečbu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Hnedy vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , potrebujem sa iba poradit ci je potrebne navstivit doktora, som cca v 6.-7.tt , minuly tyzden som bola na vysetreni, kde mi bola potvrdena mala tehotnost, kedy este bolo vidno iba plodovy obal . Robili mi aj cytologiu a ked som sa vratila domov mala som ruzovo hnedy vytok, ktory sa zmenil na hnedy . Vtedy som to pripisovala vysetreniu . Odvtedy to vsak stale mam v roznej intenzite , niekedy uplne malinko , velmi blede ale napriklad po sexe a den po nom je to vyraznejsie, aj viackrat za den. Jasnocervenu krv nemam. Moj doktor je momentalne na dovolenke a objednana som az o 11dni , tak sa chcem spytat ci je nutne vyhladat lekara skor, alebo mam pockat do terminu . Nerada by som nieco podcenila zamedbala ale takisto nechcem panikarit. Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie hnedým výtokom, je do 16. týždňa tehotenstva pomerne časté. Jedná sa pravdepodobne o tzv. implantačné špinenie, kedy dochádza k tvorbe cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Spomínané špinenie po realizácii onkocytologického vyšetrenia je tiež pomerne časté. Hnedá krv je stará krv, ktorá sa vyplavuje z maternice a vplyvom gravitácie stečie do pošvy až na vložku, či nohavičky. Pri nahlodávaní steny ciev dochádza k ich praskaniu a tým k zakrvácaniu. Je však vždy lepšie, keď sa krv dostane z maternice von, ako by sa mala hromadiť vo forme hematómu medzi stenou maternice a embryom. Skúsiť môžete užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Ak sa nejedná o krvácanie, či špinenie jasno červenou krvou, bude postačovať aj plánované vyšetrenie.

  • Hnedá krv v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať. Som približne v ôsmom týždni tehotenstva . V pondelok som mala taký bledulinko hnedý výtok aj deň potom . No včera som sa zľakla lebo na spodnom prádle som mala taký krvavý fľak ale taká tmavšia krv začalo ma bolieť brucho ako pri ms. Dnes som bola aj na pohotovosti no doktorka mi povedala že tam nič nevidí že ani tlkot srdca . Že sa jej nezdá týždeň že asi nemôžem byť v ôsmom no mne to tak vychádza. Od rána ma zase bolí brucho ako pri ms také akoby kŕče v podbrušku a stále mám akoby špinenie tej starej krvy. Viete mi povedať čo to môže byť? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa ťažké objektívne vyjadriť. Ak nie je vidieť v 8. týždni tehotenstva akciu srdca, jedná sa pravdepodobne o zamlčaný potrat (Missed Ab) a bude potrebné realizovať čistenie dutiny maternice. Ak ste mali nepravidelnú menštruáciu a datácia tehotenstva nemusí byť správna a nezodpovedá to ani USG nálezu a tehotenstvo je žiadúce, odporúčaná je USG kontrola o týždeň. Do 16. týždňa sa hnedé špinenie môže vyskytovať. Najčastejšou príčinou je odplavovanie hematómu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hnedý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som v 5+3tt a už deň mám hnedý výtok. Deň pred tým som mala horúčky, kde som brala paralen. Chcem sa opýtať čo znamená hnedý výtok a ci mám ísť na pohotovosť? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Hnedá krv je stará krv, ktorá bola v pošve a teraz sa postupne vyplavuje vo forme výtoku. Paralen pri teplote môžete užiť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Retrovelamentozny hematom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    V stredu mi na pohotovosti zistili retrovelamentozny hematom v rozmeroch 3x0.7 cm. Nikto mi vsak nepovedal o aky presne hematom ide, kde sa nachadza, aka je sanca ze sa vstrebe/ vyplavi. Vedeli by ste mi prosim tento druh hematomu specifikovat? Mam nariadeny kludovy rezim do 19.5., a teda poctivo lezim v posteli. Je to moje prve tehotenstvo a dost sa bojim. Taktiez mi predpisali liek progestanelle 1-0-1. Som v 14+2tt a aktualne spinim -ide zo mna tmavo hneda krv. Na vlozke vsak nemam, skor na toaletnom papieri.
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o hematóm nachádzajúci sa za plodovými obalmi. Do 16. týždňa, kedy sa ešte nejedná o placentu, ale o chorión, je špinenie spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a týmto choriónom. Štandardne sa môže krv vyplavovať cez pošvu von v podobe tmavej krvi, čo žena vníma ako špinenie, najčastejšie po utretí sa, alebo daná krv neodtečie, nahromadí sa a vytvorí hematóm. Zbytočne sa neznervózňujte, nepomôže to ničomu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem Vám poďakovať za odpoveď k mojej otázke z pred týždňa. Zároveň by som sa chcela opýtať, tak ako som spomínala v minulom týždni som PN s krvácaním, duphastonom, užívam aj ascorutin... Jasno červenú krv som mala cca len 3 dni, no už 4 deň ide zo mňa tmavohnedá krv..niekedy ako špinenie a niekedy zo mňa jemno tečie. Ja sa chcem opýtať, čo značí táto tmavohnedá krv? Je to stará krv a teda sa cistim alebo to značí niečo zlé?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tmavohnedá krv značí, že sa jedná o starú krv, nie čerstvú. Môže sa jednať o postupné vyplavovanie hematómu, ťažko to ale takto povedať. Odsledujte si to. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.