Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Retrovelamentozny hematom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    V stredu mi na pohotovosti zistili retrovelamentozny hematom v rozmeroch 3x0.7 cm. Nikto mi vsak nepovedal o aky presne hematom ide, kde sa nachadza, aka je sanca ze sa vstrebe/ vyplavi. Vedeli by ste mi prosim tento druh hematomu specifikovat? Mam nariadeny kludovy rezim do 19.5., a teda poctivo lezim v posteli. Je to moje prve tehotenstvo a dost sa bojim. Taktiez mi predpisali liek progestanelle 1-0-1. Som v 14+2tt a aktualne spinim -ide zo mna tmavo hneda krv. Na vlozke vsak nemam, skor na toaletnom papieri.
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o hematóm nachádzajúci sa za plodovými obalmi. Do 16. týždňa, kedy sa ešte nejedná o placentu, ale o chorión, je špinenie spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a týmto choriónom. Štandardne sa môže krv vyplavovať cez pošvu von v podobe tmavej krvi, čo žena vníma ako špinenie, najčastejšie po utretí sa, alebo daná krv neodtečie, nahromadí sa a vytvorí hematóm. Zbytočne sa neznervózňujte, nepomôže to ničomu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.