Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zelezo

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,pan doktor. Som v 34 tyzdni a uzivam od lekara 3xdenne zelezo Maltofer Fol s kyselinou listovou. Dnes sa mi omylom vecer podarilo vypit namiesto 1 tablety,tablety dve lebo som zabudla,ze som uz pila. Cize za dnesny den som vypila 4 tablety. Nemoze byt z toho nejaky problem? A este sa chcem spytat,ci liek moze sposobovat tmave sfarbenie stolice? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie jednej dávky navyše nepredstavuje pre tehotenstvo problém. Nemusíte sa obávať. Áno, vyššie dávky železa (2-3 krát denne) spôsobujú tmavé až čierne sfarbenie stolice, ktorá môže byť tuhšia. Ženy mnohokrát trpia zápchami.

Podobné otázky

  • železo

    , Autor: vesssa

    dobry den,

    nadviazem na predchadzajucu otazku ohladom zeleza Maltofer, je teda lepsi pripravok (siberal forte) ja sa do zlozenia nevyznam len som videla ze v pripade Maltofer je latka ktora je na nete v clankovh diskutovana.

    ale viem ze ten Maltofer berie kopu tehotnych zien asi viac ako siberal forte.

    ja sa sama ako laik neviem rozhodnut co je a bude lepsie. co by ste vy predpisali pacientke maltofer?

    A v pripade toho progestenalle je mozno ho teda uzivat aj takto preventivne?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Maltofer môžete užívať, je lacnejších pretože je na predpis. Sideral Forte je voľnopredajný, takže Vás to výjde drahšie. Oba preparáty sú však vhodné v tehotenstve. Progestanelle môžete užívať podľa odporúčaní do 34. týždňa tehotenstva.

  • progesteron

    , Autor: vesssa

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecny liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zásadný rozdiel je v účinnej látke a v dávke. Osobne mám radšej Progestanelle, aj keď viem, že je drahší. Nemusíte sa obávať, pre plod je bezpečné. štandardne sa progesterónový blok užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Oblička, ako taká sa pri hydronefróze nemusí zväčšovať, zväčšuje sa obličková panvička, teda štruktúry vnútri obličky. Nie, po vysadení po ukončenom 34. týždni tehotenstva sa nespustí pôrod, nemusíte sa obávať. Maltofer sa používa ako feropreparát v tehotenstve pomerne často. Ak však budete kľudnejšia, môžete užívať Sideral Forte v dávke 2x1 tabletka. Nízky hemoglobín, teda anémia u ženy môže spôsobiť komplikácie v tehotenstve a počas pôrodu najmä pre matku. Keďže pôrod je spojený s krvnou stratou, je potrebné mať hodnoty hemoglobínu aspoň nad 110 g/l. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Johnya

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie. Dnes po mesiaci je krvacanie cely deň akonáhle sa postavím a idem na WC (vychádzajú dosť veľké zrazeniny, ale aj čerstvá krv) a nejako to nechce ustúpiť. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne aj napriek tomu, že mi kazali pohybovať sa normalne. Momentálne som 30+2 prosím vás čo by ste urobili inak alebo čo robiť inak, aby sa to zastavilo. Nemám problém odležať si do konca tehotenstva, ale to krvacanie má veľmi trápi. Beriem železo pre nízky hemoglobín

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, pri tejto diagnóze je špinenie, či slabé krvácanie pomerne časté. Liečba proti krvácaniu a substitúcia železa je základnou štandardnou a prakticky mnohokrát jedinou liečbou. Samozrejme, ak nie sú pridružené aj iné ťažkosti, infekcia, prípadne sa nezaháji kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti plodu. Kľudový režim je určite vhodný, nie vždy však účinný. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení a ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Vitamíny a železo v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, dnes som 32+4 týždeň tehotenstva a bolo mi zistené že mám málo železa tak mi doktorka predpísala (maltofer fol dávkovanie 1-0-1) na krabičke som si však všimla že to obsahuje železo 100mg a aj kyselinu listovú 0,35mg. Ja tiež beriem aj femibion 2 a to každý druhý deň, preto by ma zaujímalo či to nevadí keďže aj v týchto vitamínoch je železo a kyselina listová ako keby som si dávala viac krát toľko, nie je to problém že beriem aj to aj to ? A prosím vás do 34+0 sa ma brať utrogestan a potom už nie alebo dokedy ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, nebude to problém, môžete pokojne užívať Maltofer aj Femibion 2. Progesterónový blok sa štandardne užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Nepoznám však žiadny konkrétny nález, ani bližšie okolnosti, či informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Podootazka

    , Autor: Florencia 5

    Prepáčte ešte sa spýtam na ten femibion 2 a magnézium lebo sa píše že tam treba aspoň dvojhodinový odstup kvôli tomu že femibion ma železo a nejaké vitaminy a spolu a femibionom sa vylučuju ? Preto sa pýtam či nevadí že som to vzala naraz spolu dve tabletky magnézia a femibion ? Lebo ráno som mala už dve tabletky magnézia ráno o šiestej potom ráno o desiatej dve a teraz na obed som dala femibion a až o druhej dávam magnézium lenže tak som mala bolesti že som to užila naraz?vždy dávam dvojhodinový odstup ale len preto sa pýtam že či nemôžem ublížiť bábätku že som užila aj magnézium naraz aj ten femibion dokopy? Či to nevadí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, správne dodržujte dvojhodinový odstup. Nedodržanie dvojhodinovému odstupu však nemá vplyv na tehotenstvo, nepoškodí plod, iba môže dôjsť k zníženému vstrebaniu tabliet. Nemusíte sa obávať.