Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,358 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zlomenina nohy v 8mes. a clexane 0.6ml

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Zlomila som si nohu v členku na začiatku 8.mes. Ako prevenciu mi lekár predpísal Clexane injekcie 0,6ml. Môžu sa brať do konca tehotenstva? Verím, že môj prípad to nebude, ale taká laická otázka, môžu tieto injekcia nejako skomplikovať pôrod, keďže ich účelom je riedenie krvi? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, injekcie nizkomolekulárneho heparínu si môžete aplikovať do pôrodu, ako aj pokračovať v ich aplikácii aj počas šestonedelia. Pri pôrode nerobia prakticky problém, jedinou kontraindikáciou je podanie epidurálnej analgézie do ôsmich hodín od aplikácie nizkomolekulárneho heparínu. Vo všeobecnosti sa tehotným ženám užívajúcich nízkomolekulárny heparín odporúča neaplikovať si injekciu nizkomolekulárneho heparínu pri pocitoch rozbiehajúcej sa pôrodnej činnosti, či odtoku plodovej vody najmä pre prípad žiadosti podania epidurálnej analgézie.