Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kiahne v tehotenstve

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň mám 30rokov a ešte som nemala kiahne, momentálne sa okolo mňa vyskytujú vo veľkom a aj syn ich pravdepodobne dostane chcem sa opýtať keďže sa snažíme o dieťa a možno už aj tehotná som ake mi hrozia rizika a ako zabrániť aby som sa nimi nakazila mám z toho veľký strach už pri prvom tehotenstve som mala avšak vtedy nebol ich výskyt taký ako teraz. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste ešte nemali kiahne a tehotenstvo iba plánujete, vyčkajte do času, kedy už syn bude po prekonaní kiahní. Po prekonaní kiahní už má človek trvalú ochranu a viackrát sa kiahňami nakaziť nevie. Akútna infekcia (akákoľvek, stačí aj chrípky) je v prvom trimestri tehotenstva nebezpečná. Po 12. týždni tehotenstva následky niektorých ochorení, ktoré tehotná žena prekoná nemajú až tak veľký vplyv na vývoj plodu, ako v prvom trimestri. Ak žijete v jednej domácnosti so synom, prakticky inak, ako úplným izolovaním sa prenosu neviete inak zabrániť.

Podobné otázky

  • Kiahne v tehotenstve

    , Autor: Barbi01

    Dobrý den som 25tt a mam podozrenie ze dcerka 2r ma kiahne žial ja som ich ešte nemala mam sa obávať najhoršieho? Alebo čo ma čaká?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste kiahne naozaj nemala a dcéra má naozaj kiahne, je veľká pravdepodobnosť, že ich dostanete. Tehotnosť to neohrozuje, avšak priebeh kiahní v dospelosti a v tehotnosti môže byť dosť prudký, hrozí Vám aj možnosť zápalu pľúc. Odporúčam realizovať infektologické vyšetrenie ihneď po výseve, či prítomnosti symptómov. Pravdepodobnosť, že bude dieťa po narodení postihnuté je pomerne dosť malá.