Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Papp test pozitivny

    , Autor: Ivka2023

    Dobrý deň pán doktor,
    K menstruacii po prvom porode nedoslo takze termin druheho porodu je urceny podla uzv vysetrenia a velkosti plodu a to 2.10.2023. V tom case budem mat 29 rokov. Momentalne som v 13+2tt. Z odberu 14.3 a uzv merania CRL 43,25mm (11+1) PAPP-A 0,48iu/L Freebeta-hCG 101,9 iu/L zvysene riziko downovho syndromu 1v30 len podla veku matky. Definitivne zhodnotenie az po odbere v 2. Trimestry integrovanym testom. Moj gynekolog ma 3d4d uzv a tvrdi ze morfologicky vyzeralo vsetko ok. Otazka znie bolo by vhodne navstivit aj ineho odbornika na 1trimestralny screening ? Pripadne ako by ste postupovali? Dakujem za vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, PTS (prvotrimestrálny screening), ktorý patrí medzi špeciálne skríningové vyšetrenia nerealizuje každý gynekológ, ale gynekológ s atestáciou a certifikátom FMF. Ak Vám PTS realizoval Váš obvodný gynekológ, ktorý nemá spomínanú atestáciu z maternofetálnej medicíny a FMF certifikát, je vhodné realizovať PTS u kompetentného špecialistu. Ak ste dnes 11+1, máte ešte možnosť sa na špecializované vyšetrenie objednať. Prvotrimestrálny screening sa realizuje od 11. do ukončeného 14. týždňa tehotenstva. Následne je potrebné vyšetrenie Triple testu v 16. až 17. týždni tehotenstva. Ak si chcete byť ešte istejšia, viete si dať realizovať TRISOMY test, ktorý sa však hradí v plnej cene. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, ani výsledky vyšetrení, či nálezy, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.