Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Je v poriadku, keď je plod o 6 dní menší?

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň,

    bola som na potvrdenie tehotenstva. Plod zodpovedá 6tt + 2, prítomná je aj akcia srdiečka. Podľa menštruácie by však mal zodpovedať 7tt + 1. Mala som však cyklus 32 dňový. Nakoľko sme mali s manželom iba 1 nechránený styk, tak viem, že otehotnieť som musela iba z neho, styk prebehol 31.1, kedy bola ovulácia po styku neviem.
    Je to podľa Vás v poriadku?

    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva neexistuje zaostávanie v raste. Spomínaná odchýlka je spôsobená alebo dlhším menštruačným cyklom a posunutou ovuláciou alebo nepresnosťou merania, keďže je zárodok ešte malý a na USG prístrojoch s nižšou kvalitou obrazu môže dôjsť k pár milimetrovým odchýlkam, ktoré spôsobujú aj pár dňový rozdiel. Ak ste aj mali nechránený pohlavný styk 31.1.2023, ale bolo to napríklad vo večerných hodinách, k oplodneniu mohlo dôjsť aj ďalší deň. Ak boli výsledky USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri ďalšom vyšetrení bude embryo väčšie a presnejšie sa pomerá. Najobjektívnejšie je meranie v 10. - 12. týždni tehotenstva vrámci prvotrimestrálneho skríningu (PTS). Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.