Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Potraty, Progestanelle 100 mg, lieky na riedenie krvi.

    , Autor: Radanka

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať som po 2 potratoch. Jeden bol v 8 týždni a druhý v 9 tyzdni v rozmedzí 4 rokov.
    Pri druhom tehotenstve mi nasadil pan doktor hneď progesterón 100mg (2-0-3) na udržanie tehotenstva a taktiež som bola sledovaná na hematologii kde mi boli nasadené injekcie na riedenie krvi.
    Pri tomto 3. tehotenstve mi opäť nasadil pan doktor progesteron 100mg vaginálne (2-0-3) nie je to vysoká dávka??? A od hematologičky mám namiesto injekcii tablety aspirin protect 100 mg. (1-0-0) po jedle.
    Chcela by som poznať Vás názor. Nechcem nič podceniť. Ale už mám obavy zo všetkého, nakoľko aj druhé tehotenstvo bolo pod prísnejším dohľadom a aj tak to dopadlo zle. Chcela by som vedieť aj váš názor ako nezávislého lekára -odbornika.
    Aktuálne som cca v 5 týždni (zatiaľ nič nevidno bolo mi to potvrdené len z krvi) a samozrejme mešká menštruácia.
    Dakujem pekne za váš čas a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti, ak dôjde u pacniekty opakovane k potratom, štandardne pacientku odosielame na endokrinologické, hematologické, genetické a imunologické vyšetrenie. Ak máte realizované hematologické vyšetrenie a nasadenú odporúčanú liečbu, postupujte podľa odporúčaní. Progesterónový blok je štandardne podávanou liečbou na udržanie tehotenstva, aj v uvedenej schéme. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, preto sa Vám neviem bližšie takto objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.