Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mimomaternicove tehotenstvo

    , Autor: ja_1111

    Dobry den doktor mi robil USG je vidno len GS (7.5mm) plod nie (asi anembryomola) cakame este tyzden. Naznačil mi vsak ze moze ist aj o mimomaternicove? Strasne sa bojim aby ma to neohrozilo. Zatial nekrvacam, nemam bolesti len mi je klasicke trosku zle a toci sa mi obcas mierne hlava. Mala by som byt 6ty tyzden.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne ste otehotneli neskôr, prípadne bola ovulácia posunutá. Dôležité je aj sledovanie dynamiky beta HCG. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Áno, je potrebné myslieť aj na mimomaternicové tehotenstvo. Záleží od progresie USG nálezu. Určite Vám bol daný termín kontrolného USG vyšetrenia. Na základe toho, ako aj dynamiky beta HCG, sa určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Rous

    Dobrý večer , som 2 týždne po kyretaži a doktorka mi dnes po odbere beta HCH a potom ako som jej povedala že mám bolesti v oblasti vajecnika povedala že to bude mimomaternicové tehotenstvo preto že maternica je prazdna a hodnota Beta HCG neklesá .Ako je to možné?
    A ak je to mimo maternicove teh.,môže mi vajcovod prasknúť pri prudkom pohybe?
    Alebo ako tomu zabrániť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností to naozaj vyzerá na mimomaternicové tehotenstvo. Ak sa tehotenstvo nachádza vo vajíčkovode, vplyvom času a zväčšujúceho sa zárodku vo vajíčkovode môže dôjsť k prasknutiu vajíčkovodu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani USG nálezy, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Mimomaternicové tehotenstvo je patologické tehotenstvo. Predpokladám, že Vás obvodný gynekológ odoslal do zdravotníckeho zariadenia, kde sa stanoví další postup, či priamo naplánuje a zrealizuje operačný výkon.

  • Gestacny vačok je prázdny

    , Autor: SimonssVeve

    Zdravím .
    Je normálne mať gestacny vačok 4mm prázdny (4+3)?
    Povedali mi že mám prísť zasa o týždeň , no bojím sa že to nedopadne dobre ... Od kedy som mala dostať menzes a nedostala som tak ma stále bolia prsníky a sem tam má pichne aj pri vaječníkoch ...
    17.08.2022 som mala mimomaternicové tehotenstvo musela som podstúpiť laparoskopicku operáciu, a 4.11.2022 som potratila mesačne bábätko,...

    Stalo sa niekomu niečo podobné ???
    Ďakujem vám

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto skorom týždni tehotenstva ešte embryonálny pól nie je vidieť. Na potvrdenie tehotenstva ste prišli priskoro. Ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle silných bolestí podbruška, či silného krvácania, štandardne sa USG kontroluje o 7 až 10 dní, kedy by už mohlo byť vidieť viac. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Resorbcia

    , Autor: Mirilla

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je potrebné ísť do nemocnice, ak som začala krvácať. Predpokladám že sa spustila resorbcia mimomaternicoveho tehotenstva. HCG mi kontroloval môj gynekológ každý druhý deň. Klesalo od 530 až pod 100.
    Môj lekár povedal že keďže plod odumrel nie je potrebné ísť do nemocnice a riešiť laparoskopiu. Dnes som začala krvácať, mám zvýšenú teplotu a mierne bolesti. Môj lekár povedal že telo sa s tým samo vysporiada a výplavi to von samo.
    Môžem vedieť vás názor ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, či USG nález, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa jednalo o tehotenstvo v maternici a došlo k spontánnemu potratu, je možné, že si s tým organizmus poradí a vysporiada sa s tým. Ak sa však bavíme o mimomaternicovom tehotenstve, každé mimomaternicové tehotenstvo treba brať vážne, keďže môže ženu ohrozovať aj na živote. Pojem resorbcia mimomaternicového tehotenstva nepoznám. Ak sa jedná o mimomaternicové tehotenstvo, organizmus si s tým nemusí poradiť. Záleží tiež od lokalizácie mimomaternicového tehotenstva. Ak dochádza k postupnému poklesu beta HCG a začali ste krvácať, jedná sa pravdepodobne o spontánny potrat. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Mimomaternicove

    , Autor: micka10

    Dobry den, chcem sa opytat. Mam za sebou mimomaternicove tehotenstvo a znova som tehotna strasia ma ze moze opat ist o mimomaternicove. Posledna menstruacia bola 27.7. mam kratsi cyklus kedze ovulaciu citim tipujem ze bola 6.8. Odber HCG 18.8. bola hodnota 120,dnes 22.8. 932 a stale nebolo vidiet vnutromaternicove tehotenstvo. Moze sa znovu stat ze je to mimomaternicove?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste vo veľmi skorých týždňoch tehotenstva. Na USG tehotenstvo vidieť ešte nebude. Dynamika beta HCG je v poriadku. Realizácia beta HCG bola priskorá, najmä ak nemáte žiadne ťažkosti. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hcg

    , Autor: DomiŠimon

    Dobrý večer, chcem sa spýtať, bola som u svojho gynekologa s tym ze som mala menstruaciu a po nej asi za 5 dni som zacala spinit tak cca 5 dni a koniec. Najprv doktor povedal, ze to vidi bud na tehotenstvo, alebo na spontanny potrat. Robil mi minulu stredu testy z krvy a mala som hcg okolo 500. Dnes som bola u neho samozrejme nic nevidel povedal ze spontanny potrat. Zobral mi znova krv a vyslo mi hcg okolo 1000. Mam ist zajtra znova ze ma pozrie ale povedal, ze nevylucuje mimomaternicove. Chcem sa opytat pri takychto hodnotach moze ist o mimo? Pozerala som si tabulku len tak pre svoju zaujimavost a v tabulke mi to ukazuje ze by som mala byt ak by bolo normalne tehotenstvo okolo tej 1000 a viac asi 4 tt ak sa nemylim. Moze byt aj pri mimo taketo hcg? Lebo predtym mi povedal ze by sa mi muselo dosr zvysit. Tak som teraz to toho rozladena. Ak mi nebude nic vidiet posiela ma zajtra do nemocnice. Nemam ani bolesti nemam ani spinenie. Sem tam ma zaboli mozno 2-3x za den ale tak normalne co si myslim ze pri tehotenstve je ok. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je štandardným postupom odsledovať dynamiku rastu beta HCG. Za 48 hodín by sa mala hodnota beta HCG zdvojnásobiť, preto je postup Vášho obvodného gynekológa správny. Za týchto okolností sa u Vás nedá vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo a preto je hospitalizácia na mieste. Je nutné stav odsledovať a dodiferencovať. Treba toež povedať, že ak sa jedná o veľmi včasné tehotenstvo, je tu možnosť, že ešte nie je vidieť v maternici. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu, ktorý určí ďalší postup.