Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Oligohydramnion

    , Autor: andariaj_

    Dobrý večer, pán doktor. Momentálne som v 28+4tt a dnes na rizikovej poradni mi Pán dr. zistil, že mám trošku menej plodovej vody akoby malo byť ale kontrolu mi naplánoval až o ďalšie 2 týždne. V 21tt bol morfologický ultrazvuk úplne v poriadku, obličky aj močový mechúr dieťatka boli v poriadku a aj množstvo plodovej vody. V pondelok na poradni u obvodnej dr. tiež bolo normálne množstvo plodovej vody. Je možne, že sa za pár dní voda 'pominie'? Aký to môže mať dôvod? A aký vplyv môže mať oligohydramnion na bábätko?

    Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotenie množstva plodovej vody je trošku subjektívne, aj keď sa dá pomerať pomocou AFI indexu. Takto bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale ak bola kontrola naplánovaná o 2 týždne, nie je to asi až tak zlé. Príčin zníženého množstva plodovej vody môže byť viacero. Ak je vaginálny nález, ako aj všetky výsledky vyšetrení v poriadku a nebol potvrdený ventilový odtok plodovej vody, hraničný oligohydramnion nemá na plod žiadny vplyv. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • Plodova voda

    , Autor: evicka711

    Dobry den,
    Bola som na poradni a pan doktor mi povedal, ze vzhladom nato, ze si picham fraxiparine 0,4 mala by som mat vacsie babatko a viac plodovej vody. Do diagnozy mi napisal toto:
    PV oligohydramnion l. st., stlpec 5cm, AFI 9cm, VVCHN, RI au 0,64 RI acm 0,85.

    Navrhol zvysit davku fraxiparinu na 0,6.

    Su to zle vyslekyy pan doktor? Mozem sa zacat obavat?
    Som v 30+1 a babatko ma 1560g a ze zodp 30+6. Prietoky su ukazkove.

    Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, plodovej vody máte dostatok, hodnoty AFI 9 sú v norme, hoci na spodnej hranici normy. Skratke VVCHN celkom v tomto kontexte nerozumiem. Prietoky sú v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorý poznajú všetky informácie a výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť.

  • Oligohydramion a menší plod

    , Autor: Ajuska182

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som počuť Váš názor, dnes som bola na poradni a podľa ms som 35+4 tt. Lekár mi robil sono a skonštatoval oligohydramion stredného stupňa, RI: 0,57 S/D: 2,34
    BPD: 8,26 - 33/0
    FL: 6,47 - 33/2
    AC: 28,39 - 32/2
    HC: 31,06 - 34/4
    Viem nejakým spôsobom docieliť, aby sa množstvo plodovej vody zvýšilo? Pripadne ako sa postupuje, ak je malička menšia? Nejako špeciálne sa to prosím sleduje? Ďakujem krásne vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, oligohydramnion sám o sebe nepredstavuje patológiu, ale určite to treba priebežne odsledovať. Prietoky sú v poriadku. Veľkostne je plod v poriadku.o IUGR sa jedná pri zaostávaní 4 týždne a viac, čo u Vás nie je. Odporúčam pravidelné tehotenské poradne, ako aj USG sledovanie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • OZT

    , Autor: lucka-151

    Dobry den prajem,nedavno som vam pisala ohladom oligohydra, som v 34+5 tt a zistili mi tazky oligo 4-5, lezim v nemocnici a davaju mi infuzie penicilinu,riedia krv, a najnovsie dnes som bola na oxitocinovom zatazovom teste,ja som necitila nic len malicka bola velmi v tiesni,doktor mi povedal ze skusime pockat do konca 35 tt a porod potom vyvolame,nerobia mi ziadne ine testy,chcem sa vas opytat,neublizi babatku to male az skoro ziadne mnozstvo vody kym budeme cakat do vyvolania porodu??

    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, množstvo plodovej vody je parameter, ktorý sa hodnotí na USG a a odzrkadľuje stav plodu. Nepoznám všetky výsledky ako aj okolnosti, neviem sa k tomu bližšie vyjadriť, neviem, či najväčším problémom je oligohydramnion a či má zmysel pôrod indukovať alebo ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Je to na zvážení lekárov zariadenia, v ktorom ste hospitalizovaná. Pri akýchkoľvek najasnostiach sa ich nebojte pýtať, najlepšie poznajú stav aj okolnosti ako aj výsledky vyšetrení.

  • stredne tazky oligohydramion

    , Autor: lucia-nm

    Dobry den, poprosim Vas o vysvetlenie, som v 33+1tt a lekar mi povedal ze prietoky mam 0,7 a mam stredne tazky oligohydramion, prosim ake by mali byt hodnoty na prietoky je to v poriadku?a co to druhe?da sa to nejakym sposobom liecit ako?je nevyhnutna hospitalizacia?Dakujem Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    prietoky a.umbilicalis RI 0,53-0,70 , cize su hranicne, urcite to lekar opakovat, stredne tazky oligohydramnion znamena ze mate menej plodovej vody.vacsinou sa hodnoti objem a mnozstvo plod.vody v indexoch AFI, AFV, preto je takmer nemozne z tvrdenia stredne tazky oligohydramnion zisit co to ma presne znamenat.Iste je ze plod.vody je v maternici menej.
    Ak by dany stav pretrvaval, samozrejme tiez so zhodnotenim dalsich ultrazvukovych parametrov, ze dost mozne ze by vas poslal vas obvodny lekar na hospitalizáciu, kde by bola doporučená dalsia lieba a tiez by bol plod intenzivnejsie monitorovaný
    s pozdravom