Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Entizol

    , Autor: Alexandra1007

    Dobrý deň. Som v 38 ty a na poslednej poradni mi gyn predpísal entizol 500 a povedal že 5-6 dní si to mám vkladať. Predtým mi robil ster ale do knižky napísal gbs neg. Ale aj tak mi predpísal tieto lieky. Chcem sa spýtať v prípade že by ma chytil pôrod kým užívam tabletky entizol neohrozilo by to bábätko alebo ho to teraz neohrozuje? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám z výteru vyšla pozitivita na Gardnerelu vaginalis. Ak máte GBS negat., Streptococcus agalactiae nie je prítomný. Ak by sa aj pôrod rozbehol, nič by sa nestalo, nemusíte sa obávať. Gardnerela sa nemusí za každých okolností preliečovať. Najrizikovejší je Streptococcus agalactiae, ktorý môže pri rozvoji infekcie počas pôrodu spôsobiť novorodeneckú sepsu. Spomínané antibiotiká si môžete aplikovať podľa odporúčaní.

Podobné otázky

  • Malé krvavé trhliny

    , Autor: MimaLea

    Dobrý deň,

    pán doktor. Chcem sa spýtať som v 24 +2 tt. Mala som baktériu, pani doktorka mi predpísala Entizol. Dala som si spraviť po vybratí aj kontrolný ster, nakoľko som sa ešte necítila ok. Spravila sa mi mala krava trhlinka nad pyskami a malinke na vonkajších pyskoch. Celý spodok ma bolí. Myslím si, že to mám z vložiek. Nakoľko si musím zavádzať progesterón čiže ich nosím celý deň aj noc. Chcem sa spýtať môžem to už mať tak vydraté z vložiek? Samozrejme zajtra idem aj k obvodnému. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin vzniku trhliniek môže byť viacero. Bez videnia nálezu a poznania bližších informácií sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je vhodné realizovať gynekologické vyšetrenie, kde sa Vám Váš obvodný gynekológ bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Na trhu je viacero voľnopredajných preparátov, ktoré si môžete aplikovať lokálne, napríklad Cicatridina sprej, či masť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Trichomoniaza v tehotenstve

    , Autor: Lenha

    Dobrý den, v 8. Týždni tehotenstva mi bola zistená trichomoniaza. Následne som po ukončení prvého trimestra ja aj moj partner spoločne užili jednorazovú dávku Entizolu (4tablety). Mala som pocit ze príznaky ustúpili, nemala som stále nutkanie na mocenie ani výtok. Teraz som v 16.týždni a opäť sa mi príznaky vrátili. Je mozne ze trichomoniaza nebola preliecena?
    Je bezpečne resp mozne opakovane užiť entizol na preliečenie ? Sú aj ine možnosti liečby ? Určite budem konzultovat aj so svojim gyn, no ten tak malo komunikuje, ze sa snažím zistavat informacie aj po vlastnej osi. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky aj prakticky je možné, že u Vás trichomoniáza pretrváva. Je však tažké to takto bližšie posúdiť. Pre každý trimester je odporúčaná daná antibiotická liečba. Ste už v druhom trimestri. Ak sa u Vás na základe vyšetrení potvrdí prítomnosť trichomonas vaginalis, bude potrebné Vás, ako aj Vášho partnera, adekvátne preliečiť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rontgen a entizol

    , Autor: Siska2802

    Dobrý den pan doktor. Som v 7t tehotenstva. Na konci januara som podstupila panoramaticky rontgen zubov. Moze mat ziarenie vplyv na plod? Rovnako kvôli problémom mi lekar predpisal entizol 250, 2 tablety denne. Brala som ich 6 dni, kedze mi test vysiel negativny a až neskôr som zistila ze som tehotna. Moze mat tento liek vplyv na plod? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, panoramatické RTG zubov nemá vplyv na tehotenstvo. Či sa týka užívania Entizolu hlavne v I. trimestri, liek by sa mal užiť iba v nevyhnutnom prípade. Niektoré štúdie poukazujú na zvýšené množstvo malformácií.

  • Kultivacia

    , Autor: Nikca538

    Dobrý den. Pan doktor som v 20tt a mam na vas otázku. 4.6. mi moj obvodný gynekológ robil kultivaciu vysledky boli 8.6. A vysledok bol gardnerella vaginalis. Dal mi teda ATB Entizol.
    6.6. som mala vo vytoku krv tak som sla na urgent a tam mi robili zas kultivaciu vysledky dnes 10.6. Negatívne. Ako je možné ze kultivacia s rozdielom dva dni bez liecby je odlišná. Dnes som mala zas krv vo vytoku obvodný gynekolog tvrdi ze to moze byt z tej bakterie ale ked ju nemam tak z coho to potom je ked je vsetko vporiadku. Alebo ju teda mam nerozumiem tomu. Brat teraz tie ATB dalej alebo nie? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak z kultivácie vyšiel výsledok Gardnerella vaginalis, táto baktéria na živnej pôde musela vyrásť, nevymyslel si to nikto. To, že bol nasledujúci výsledok kultivácie negatívny, môže mať viacero dôvodov. Užívajte antibiotiká dľa odporúčania.

  • Vysledky kultivacie a nasadenie liecby

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, som v 31 tt a lekar na poradni pri vysetreni odobral kultivaciu, nakolko sa mu zdalo, ze v posve mozem mat nejaky zapal. Subjektivne tazkosti nemma ziadne, dost ma prekvapilo jeho zistenie. Chcem sa vsak spytat - bez ohladu na vysledky kultivacie, mi hned predpisal tabletky na vkladanie (entizol), so slovami "preventivne". Napriek tomu, ze rozumiem, ze pripadny zapal moze byt nebezpecny pre babatko, nebolo by vhodnejsie pockat na vysledky kultivacie a podla toho stanovit liecbu? Je vhodnejsie zacat uzivat lieky alebo pocakt na vysledky? Vopred vdaka za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    väčšinou sa v rámci odbornej praxe doporučuje podávať ATB alebo inú liečbu hneď ako má lekár podozrenie na nejaký infekt, vzhľadom na fakt, že výsledok kultivácie nebude hneď dostupný, niekedy môže spracovanie v laboratóriu trvať veľmi dlho i 10 dní, kým mňpomnožia v médiu baktérie, preto je nezmyselné tak dlho čakať, dovtedy by nepreliečená infekcia mohla spôsobiť i výraznejšie e nebezpečnejšie ťažkosti-teraz hovorím obecne, nielen v prípade tehotenstva.
    ATB sa podávajú tzv.empiricky, podľa najčastejích patogénov,kt. sa vykytujú pri tomktorom ochorení.
    čiže postup vášho lekára bol správny , v 31tt by infekcia mohla zbytopčen ohroziť plod skrátením krčka a hroziacim predčasným pôrodom,
    ak obdrží výsledok kultivácie do 10 dní, a bola by tam baktérieria, iná než je účinnosť nasadených ATB, potom by doplnil liečbu cielenú
    s pozdravom