Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kultivacia

    , Autor: Nikca538

    Dobrý den. Pan doktor som v 20tt a mam na vas otázku. 4.6. mi moj obvodný gynekológ robil kultivaciu vysledky boli 8.6. A vysledok bol gardnerella vaginalis. Dal mi teda ATB Entizol.
    6.6. som mala vo vytoku krv tak som sla na urgent a tam mi robili zas kultivaciu vysledky dnes 10.6. Negatívne. Ako je možné ze kultivacia s rozdielom dva dni bez liecby je odlišná. Dnes som mala zas krv vo vytoku obvodný gynekolog tvrdi ze to moze byt z tej bakterie ale ked ju nemam tak z coho to potom je ked je vsetko vporiadku. Alebo ju teda mam nerozumiem tomu. Brat teraz tie ATB dalej alebo nie? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak z kultivácie vyšiel výsledok Gardnerella vaginalis, táto baktéria na živnej pôde musela vyrásť, nevymyslel si to nikto. To, že bol nasledujúci výsledok kultivácie negatívny, môže mať viacero dôvodov. Užívajte antibiotiká dľa odporúčania.

Podobné otázky

  • Vysledky

    , Autor: Mon7991

    Prosím vás o názor a vysvetlenie. Som v 26.tt bola som na pohotovosti pre silnú bolesť ľavého boku vzadu. S bábätkom všetko v poriadku. Sono obličiek v poriadku , cievk. moč - Leu,pozit.mierne , bakterie hranicne(bližšie nič popísané) na to mi predpísali ATB cedrox 500mg. Zhodou okolností prisli výsledky vyteru kvôli vytoku kde je nález : aerobna kultivacia
    -enterococcus faecalis + popísaná jeho citlivosť na ATB
    - staphylococcus epidermidis
    -lactobacillus species
    Mykologia
    Saccharomyces cerevisiae ( masívne )
    Kultivacia gardnerella -nález negatívny
    Moja otázka znie či tieto výsledky súvisia s momentálnymi ťažkosťami mocovymi cestami, konkrétne enterococcus aj keď nie je pri ňom popísané nejaké množstvo. Či sú dane antibiotiká vhodné aj na jeho preliecenie ? gynekologicka mi určila brat ATB ktoré mi odporučil lekár na pohotovosti. Ako liečiť k tomu mykozu, prípadne ostatné nálezy ak nie sú bežné? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, enterococcus faecalis sa bežne vyskytuje v črevách, v pošve, ani moči nemá čo robiť za normálnych okolností. Dostal sa tam najpravdepodobnejšie zanesením pri toalete intímnych partií. Moč mal byť odoslaný aj na kultivačné vyšetrenie, kde by sa zistila konkrétna baktéria, ako aj jej citlivosť na antibiotiká. Áno, spomínané ťažkosti s močovými cestami môžu byť spôsobené infekciou močových ciest. Záleží od citlivosti na enteroccocus faecalis, ktoré sú vo výsledkoch kultivácie. Keďže ich nepoznám, rovnako tak ani ďalšie informácie a výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Spontánny potrat a ďalšie tehotenstvo

    , Autor: jaja117

    Dobrý deň pán doktor,
    Dnes 7.8.2022 som po kontrole zistila že som sa po spontánnom potrate úplne vyčistila bez nutnej kyretaze (bola mi však pichnúť injekcia na vyvolania stahov maternice na docistenie). Vývin bol zastavený cca v 5+4tt (prítomný GS a ZV údajne bez plodu - iný lekár videl naznačený embryonálny pól bez AS).
    Som po dobrovoľnej UPT 04/2020 ( vtedy bolo s plodom všetko ok).
    1)Myslite že to s tým ma súvis alebo odporučili by ste ďalšie vyšetrenia pred ďalším tehu?
    2) keďže som nebola čistena kedy odporúčate ďalšie snaženie o bábätko ?
    3) vo vyteroch prítomná vaginoza v chronickej forme (gardnerella vaginalis) a anaerobna kultivácia (atopobium Vag + prevotella bivia) kedy najlepšie po potrate je najlepšie nasadiť ATB?
    Ďakujem za odpoveďou

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte za sebou iba jeden spontánny potrat, nie je ešte dôvod na realizáciu hematologického, endokrinologického, genetického, či imunologického vyšetrenia. Bez ohľadu na to, či je žena po potrate čistená alebo nie, sa odporúča vyčkať aspoň 2 - 3 mesiace, nech sa maternica stiahne, ukľudní a až potom je vhodné sa začať snažiť otehotnieť. Dva mesiace pred snažením sa otehotnieť začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Čo sa týka kultivačného vyšetrenia pošvy, je vhodné ho zopakovať po dočistení sa, po skončení krvácania. V prípade pretrvávania infekcie je vhodné preliečenie a až následne snaženie o tehotenstvo. V prípade ťažkostí alebo nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Tvrdnutie bruska

    , Autor: Sandrusik

    Dobrý den prajem chcela by som sa spýtať som aktuálne v 22 tt. Mám tvrdnutie bruska na ktoré užívam magnezium ale pár krát do dňa aj tak tvrdne do 10 krát. Na poslednej kontrole mi p. doktor povedal že sa mi skracuje krčok cervikometria najprv 41 mám a o dva týždne bola 37 mm CS 1b ( tato skratka som nevedela čo znamená našla som si to v knižke ) Kultivácia z posvy aj mocu negatívne. Pan doktor povedal že pokračovať v kľudovom režime zvýšiť magnezium a o dva týždne opäť kontrola. Chcela by som sa spýtať či je takáto liečba postačujúca ? Čítala som o vhodnosti nasadenia progesteronu aký máte názor vy pripadne čo by ste odporúčali ? Čo sa týka kludoveho režimu a ležanie je potrebné lezat s vyvýšenými nohami alebo klasicky ? Ďakujem krásne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CS znamená cervikálne skóre, cervikometriu máte v norme. Magnézium môžete užívať v dávke 2x1, v prípade potreby 3x1 tabletku denne, maximálna odporúčaná dávka je 3x2 až 4x2 tabletky. Vyskúšať môžete Magnerot. Občasné tvrdnutie podbruška môžete pociťovať, súvisí s rastom maternice, ktorá sa zväčšuje každým dňom. Nemyslím si, že je nevyhnutné ležať s vyloženými nohami. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prosba o pomoc - streptococcus agalactiae v moci 23/24tt

    , Autor: Martina Š

    Dobry den, pan doktor, prosim zistili mi v 23/24tt po navsteve nemocnice v moci "streptococcus agalactiae 10^4". Asi tyzden som bola na Urinal Accut Forte, ktory mi vyrazne pomohol, kym sme cakali na kultivaciu. Nemala som vyrazne tazkosti (vdaka Bohu) len na zaciatku palenie a bolest, z mocu mi vysla trosku krv. Po urinale sa to relativne stabilizovalo, ale kultivacia ukazala ze teda som chytila bacil. Uzivam ATB Duomox 1000. Chcem Vas velmi poprosit o radu a upokojenie, ktore potrebujem. Prosim, su bezpecne tieto atb v tehotenstve? Zaroven, su ucinne na streptokoka, citala som take dost narocne veci o tomto streptokokovi, viem sa ho cez atb zbavit? Ci sa mi to bude vracat? Aku prevenciu mozem urobit? Davam si gynimun probiotika, klasicke probiotika, masticku zdola aby sa mi to neprenieslo, vela pijem sipkovych cajov. Davam si tehu vitaminy a ine vitaminy na posilnenie. Tento druh sa skuma hlavne okolo 35tt, chcem proste ho znicit, aby som nemala problemy. Nemusim sa bat, alebo co z tohto vyplyva? Neohrozi babatko? Budem ziadat opakovane kultivaciu po atb a mam riesit aj vyter z posvy? Dakujem nesmierne za kazdu radu ❤️

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká môžete užívať. Aj napriek preliečeniu ste však považovaná za GBS pozitívnu, a to aj vtedy, ak budú ďalšie výsledky kultivácie negatívne. Pre Vás to znamená to, že pri príjme na pôrodnú sálu budete až do pôrodu dostávať antibiotiká v pravidelných intervaloch podľa schémy. Probiotiká, aj vaginálne, či tehotenské vitamíny užívať môžete. Rovnako tak sú vhodné čaje a celkovo dostatok tekutín.

  • Lactobacillus sp.

    , Autor: Kami999

    Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadom výteru v 36.tt - nález Lactobacillus pozit. +++, epitélie pozit. +, leukocyty PMN negat. Aeróbna kultivácia negat., nález Lactobacillus sp. produkujúci H2O2. Čo sa týka subjektívnych ťažkostí nemám žiadne, jedine výtok krémovej až svetložltej farby, bez zápachu. Mô gynekológ sa k nálezu nevyjadril, preto sa len chcem uistiť, či to nie je potrebné pred pôrodom preliečiť, ide o normálny nález? Môže byť výtok spôsobený uvedenou flórou? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná s a fyziologický nález. Nie je potrebná žiadna liečba.