Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Morfologicky ultrazvuk

    , Autor: GabiKrki

    Dobrý deň p. doktor, chcem sa opýtať na Vás na názor. Som v 17tt, prvý skrining mi vyšiel pozitívny na Downov syndróm 1:130. Ultrazvuk (bodová kostička a sójové prejasnenie) bolo v poriadku, len krv bola zlá. Šla som na TRISOMY testy, ktoré vyšli negatívne. Následne druhý skrinig vyšiel v poriadku. Citala som však, že na take doplnenie/uistenie, že bábätko je v poriadku sa odporúča aj morfologicky ultrazvuk. Chcem sa Vás teda opýtať, ako to Vy vidíte, ci by ste tento ultrazvuk ešte odporúčal. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas tehotenstva sú dôležité tri USG vyšetrenia. PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. - 14. týždni tehotenstva, morfologický (genetický) ultrazvuk v 20. - 22. týždni tehotenstva a fetálny screening v 30. - 32. týždni tehotenstva, ktoré realizujú gynekológovia so špecializáciou z materno-fetálnej medicíny a certifikátom FMF. Určite odporúčam realizáciu morfologického USG vyšetrenia.

Podobné otázky

  • Oligohydramnion

    , Autor: andariaj_

    Dobrý večer, pán doktor. Momentálne som v 28+4tt a dnes na rizikovej poradni mi Pán dr. zistil, že mám trošku menej plodovej vody akoby malo byť ale kontrolu mi naplánoval až o ďalšie 2 týždne. V 21tt bol morfologický ultrazvuk úplne v poriadku, obličky aj močový mechúr dieťatka boli v poriadku a aj množstvo plodovej vody. V pondelok na poradni u obvodnej dr. tiež bolo normálne množstvo plodovej vody. Je možne, že sa za pár dní voda 'pominie'? Aký to môže mať dôvod? A aký vplyv môže mať oligohydramnion na bábätko?

    Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotenie množstva plodovej vody je trošku subjektívne, aj keď sa dá pomerať pomocou AFI indexu. Takto bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale ak bola kontrola naplánovaná o 2 týždne, nie je to asi až tak zlé. Príčin zníženého množstva plodovej vody môže byť viacero. Ak je vaginálny nález, ako aj všetky výsledky vyšetrení v poriadku a nebol potvrdený ventilový odtok plodovej vody, hraničný oligohydramnion nemá na plod žiadny vplyv. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Morfologický ultrazvuk

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, min.týžden (21tt) som absolvovala morfologický ultrazvuk v HC. Pán doktor bol príjemný, niektoré veci pozrel a skontroloval viackrát. Mám však obavy, či bolo všetko skontrolované v dostatočnej miere. Aj pri prvom tehotenstve som bola na morfologickom ultrazvuku, a vtedy iný pán doktor napr. detailne skontroloval srdiečko, čo mi tam teraz chýbalo. Okrem iného vtedy počítal aj pršteky, čomu sa teraz tiež nevenovala pozornosť (aspoň nič nespomenul). Prvý syn má skrytý rázštep chrbtice, na čo som na začiatku upozornila. Prekvapilo ma, keď pán doktor na základe pozorovania hlavičky/mozgu usúdil že rázštep tam nie je. Chýbalo mi napr. detailné skontrolovanie chrbtice či úst. Viackrát sa vrátil k hlave, ukázal na mozog a nejaký priestor vedľa, ktorý by tam v prípade nejaké problému nebol, tak zhodnotil, že je to v poriadku. Nedostala som ani priamu odpoveď na otázku, či je možné vidieť aj skrytý rázštep, kvôli čomu mám ešte väčšie pochybnosti. Pri prvom tehotenstve pán doktor kontroloval chrbticu, viackrát tváričku a nič podobné ako tento pán doktor nespomínal. Mám termín aj u toho istého lekára (Mudr.Slezák z BA )ako pri prvom tehotenstve, ale vychádza to až na 23tt, keďže sa mi podrilo vybaviť skorší termín v HC, išla som tam a tento termín som chcela zrušiť, ale som na vážkach či by som ho predsa len nemala absolvovať ešte aj uňho, hoci neviem, či by to v tak krátkom čase po sebe neuškodilo bábätku. Prosím o Váš názor na vykonaný ultrazvuk. Bola som tam v piatok a odvtedy mi to stále vŕta v hlave a mám stále pochybnosti. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol špecializovaný morfologický (genetický) ultrazvuk realizovaný lekárom so špecializáciou maternofetálnej medicíny, nemal by som obavy. K realizovanému vyšetreniu sa Vám takto neviem vyjadriť, ani mi neprináleží ho hodnotiť. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Pozitívny screening

    , Autor: LauraMalu

    Dobrý večer Pán doktor,

    Chela by som sa Vás opýtať na názor na výsledky morfologického ultrazvuku, ktoré mi boli dnes robené. Prvý screening v 12 tt mi vyšiel negatívne riziko DS bolo 1: 9 900. Druhý screening mi vyšiel horšie / pozitívny a rizisko na DS 1:230. V dôsledku tejto skutočnosti som sa objednala na morfologický ultrazvuk, krorý mi bol na genetike odporúčený.

    Odhadovaný dátum pôrodu mám zapisaný 7.10.2022 a dátum poslednej menštruácie 31.12.2021. Dnešné výsledky z morfologického ultrazvuku (18tt + 5 dní) mi vyšli nasledovné:

    NF - 3,43 mm
    NBL (sonek) - 6,87 mm
    VP - 7,43 mm
    C.S.P - 5,73 mm
    CM - 4,01 mm
    Cereb (Hill) - 1,91 cm
    Ulna (Jeanty) - 2,55 cm
    RAD (Jeanty) - 2,46 cm
    HL (Jeanty) - 2,69 cm
    FIB (Jeanty) - 2,51 cm
    TIB (Jeanty) - 2,52 cm
    FL (Headlock) - 3,06 cm
    AC (Headlock) - 13,13 cm
    HC * (Headlock) - 15,02 cm
    HC (Headlock) - 15,27 cm
    OFD (HC) - 5,26 cm
    BPD (Headlock) - 4,28 cm
    Placenta (Thickness) - 2,54 cm

    Fetal anatomy bola vo všetkých prípadoch písaná ako ,, v norme,,.

    Chcela by som sa v tomto prípade obrátiť na Vás s prosbou o vyjadrenie názoru na vyššie uvedené hodnoty. Je tam nejaká hraničná hodnota, alebo hodnota, ktorá by nás mala znepokojovať, prípadne poukazovať na možnosť DS? Pán doktor Brešťanský mi taktiež prepočítal pravdepobonosť DS z 1:230 na 1:2091.

    Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

    S pozdravom,

    Laura Maluniaková

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špecializované morfologické USG vyšetrenia realizujú lekári so špecializáciou na maternofetálnu medicínu. Ak Vám bolo povedané, že výsledky USG sú v norme, veril by som danému lekárovi. Podľa mňa sa nemusíte znepokojovať.

  • DS

    , Autor: Adela372

    Dobry den pan doktor, mam 31 rokov a cakam druhe babatko. Pred 3 dnami mi volali ze prisli triple testy na DS 1:330 a odporucanie na genetiku a trisomy. Co si samozrejme urobit dam. V 13tt som absolvovala aj morfologicky ultrazvuk kde bolo NT 1,5mm a nosova kosticka pritomna. Pan doktor je tam riziko DS? Som s toho velmi nestastna a bojim sa. A prosim vas trisomy testom mozem verit ked pridu v poriadku? Alebo je to tiez len ako štatistika? Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je vhodné postupovať podľa odporúčania. Je však pravda, že Triple test môže byť aj falošne pozitívny, teda že plod je úplne v poriadku. Ak bol kombinovaný prvotrimestrálny screening v poriadku, teda negatívny, a odporúčané vyšetrenia budú v poriadku, plod bude s veľmi veľkou pravdepodobnosťou v poriadku.

  • Morfologicky ultrazvuk

    , Autor: Luciluc

    Dobry den, objednavala som sa na morfologicky ultrazvuk (syn ma skryty razstep chrbtice). Momentalne som 19+2tt a termin mi dali na 24.5. co budem uz 22+2tt, cize v prebiehajucom 23 tyzdni, citala som vsak, ze by sa mal robit medzi 20-22 tyzdnom. Nie je to preto v mojom pripade uz neskoro? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, morfologické (genetické) vyšetrenie by sa malo realizovať medzi 20. až 22. ukončeným týždňom tehotenstva. Rozdiel dva dni nebude mať vplyv na výsledok, avšak vzhľadom k okolnostiam sa mohlo realizovať aj skôr. Vyťaženosť špecializovaných USG pracovísk je však veľká.