Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mierne bolesti

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor aktuálne som 37tt+1 a od rana mám slabší menštruačné bolesti, je mi trosku aj zle na žalúdok nevoľno. Bolesti netrvajú dlho po chvíli prestanú .
    Výtok žiadny, ani by som nespozorovala ze by ku odišla zátka alebo plodová voda. Môže sa jednať o poslickov ?? Minulý týždne som bola u lekárky, ktorá mi na pasoch zistila kontrakcie , ktoré som cítila ako dnes slabší bolesť v podbrušku .
    Dieťatko sa hybe ako stále.
    Mám ísť na pohotovosť alebo stačí počkať ?
    Váha plodu v 36 tt+1 bola cca 3330 gramov
    Považuje sa dieťatko v mojom týždne t.j 37+1 ako donosene aj keby som začala rodiť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o poslíčkov. Ak nie sú bolesti intenzívne a pravidelné, ak nekrvácate, pohyby plodu cítite, neodteká plodová voda ani nemáte žiadne iné ťažkosti, odsledujte si to. Ste už v 38. týždni tehotenstva. V prípade pôrodu sa už nejedná o predčasný pôrod. Odsledujte si to. Samozrejme v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Hnede spinenie

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil 7 tt.Už 4tý deň sa mi objavuje tmavý hnedý vytok, nie je ho síce veľa ale je tam. Nemám žiadne silné bolesti iba mierne bolesti v podbrušku. Podľa USG vyšetrenia je v dutine prítomný GS v priemere 10mm ale EZ zatiaľ vizualizovaný nie je. Vraj je to špinenie v začiatkoch bežné. Užívam Duphaston 2x1 tbl. Kontrolu mam az o 14 dní. Mám mať obavy či to môže byť začínajúci potrat alebo je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie ružovým výtokom alebo tmavou krvou je do 16. týždňa tehotenstva pomerne bežné. Súvisí to s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Podľa mňa sa nemusíte obávať. Odsledujte si to. Pokračujte v odporúčanej liečbe. Užívať tiež môžete Ascorutin 3x1 tabletku denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: Tereza1997

    Dobrý deň,
    dňa 13.12.2023 som mala prvý deň poslednej menštruácie, ktorá trvala 6 dní. Dňa 25.12. som pociťovala prechladnutie močového mechúra ale v priebehu ďalšieho dňa som sa preliečila.
    Menštruačný kalendár mi stanovil deň ovulácie na 27.12. V tom čase ma sprevádzali aj mierne bolesti vaječníka. 1.1.2024 sme mali s priateľom nechránený styk s tým, že priateľ ejakuloval do mňa. O pár hodín som začala pociťovať ovulačné bolesti ľavého vaječníka a trvali až do noci a zopakovali sa aj 2.1. Posledné tri cykli som mala 28., 30. 32. dňové. Chcela som sa spýtať či mohla na 20. deň cyklu (1.1.2023) prebehnúť ovulácia, pripadne či mohla byť posunutá z dôvodu prechladnutia a či sa dá predpokladať možné tehotenstvo. Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa samozrejme tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spálenie pokožky

    , Autor: VL95

    Dobrý deň pán doktor,

    v pondelok sme boli na kúpalisku, kde som sa spálila. Som bledej pokožky, tak tomu asi netrebalo veľa a aj napriek aplikácii ochranného faktoru to nedopadlo dobre a bruško ostalo veľmi červené.
    Pociťujem mierne bolesti v podbrušku a semtam pichanie v pravom boku. Myslíte, že to mohlo mať zlý dopad na bábätko? Veľmi sa bojím a viem, že som to neustriehla. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na plod môže mať vplyv prehriatie organizmu, ako aj dehydratácia. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa V8m neviem bližšie objektívne vyjadriť. Na kožu si skúste aplikovať Panthenol s aloe vera. Pri tehotenských ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa. Vyšetrenie, či konzultácia u kožného lekára by tiež nebola na škodu.

  • Šalvia

    , Autor: Ivanar

    Dobrý deň, som v 15tt+4, momentálne sa nachádzam v Taliansku a včera som si z chuti dala foccacciu so šalviou (pár kúskov). Ráno som cítila mierne bolesti v brušku a práve čítam, že šalvia je pre plod jedovatá. Mala by som zájsť na pohotovosť na kontrolu preistotu- ak je tak nebezpečná? Poprípade čo iné môžem urobiť? Ďakujem.ivana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že ste jednorázovo skonzumovali malé množstvo šalvie. To na tehotenstvo nebude mať vplyv. Nemusíte sa obávať.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pán doktor
    Som v 15 tt a mám mierne bolesti v podbrušku ,netrvajú dlho. Tieto bolesti mám väčšinou keď ležím na boku. Iné problémy nemám všetko je v poriadku.
    Mám strach či sa niečo nestane bábätku .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, čím sa naťahuje aj závesný aparát maternice, takže občasné pichnutie v pošve, či pobolievanie podbruška sa môže vyskytovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Skúsiť môžete užívať magnézium. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.