Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zamlcany potrat

    , Autor: Sass

    Prajem pekny den, chcela by som Vas poprosit o radu.

    Posledna menstruacia 31.5., cyklus 33-35 dni, 29.7.na sone mi dr potvrdila tehotenstvo s tym, ze sa jej nezda velkost plodu, povedala aby som prisla o tyzden, ci plod narastol. Po tyzdni vysledky sona 5.8.: 9+3, v dutine uteru GS, zltkovy vac.8mm, AS:+-, CRL 6+0, pri zltkovom vacku atypicka struktura.
    Lekarka ma poslala na konzil.vysetrenie, ze pravdepodobne ide o potrat.

    Chcem sa len spytat, ci to teda potrat podla tych vysledkov vyzera. Prsia ma stale bolia, unavena som stale, nic sa nezmenilo. A dalsia otazka co za atypicku strukturu sa tam moze nachadzat? A co znamena AS plus minus?
    Dakujem pekne, prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príznaky tehotenstva u Vás budú pretrvávať, pretože tehotná ste. V tomto týždni tehotenstva by už malo byť vidieť akciu srdca. Vyšetrujúca lekárka si nebola jednoznačne istá akciou srdca. Čo sa týka popisovanej atypickej štruktúry, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní. Ak sa jedná o žiadúce tehotenstvo, štandardne sa realizuje kontrolné USG vyšetrenie. Podľa výsledkov kontrolného USG vyšetrenia sa určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • MA vymiznutie príznakov

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň, pán doktor.

    Som v 5 tt aj test ukazuje 3+ s tým že hcg je viac ako 1300. No vymizli mi príznaky ako citlivosť na pachy bolesť v podbrušku ako rozťahovanie maternice a čo sa najviac bojím nebolia má prsia ale že vôbec pred tým ma boleli veľmi aj na dotyk celé dni. Som po ivf užívam prolutex progesteronelle a estrofem po užití progesteronelle včera ma zase začali bolieť prsia aj som mala pocit na menzes a potom nič. Dnes je všetko v poriadku nemám žiadne príznaky stým že na sono mam ísť až 29. Chcela som sa opýtať lebo ma kamarátka postrášila zamlčanym potratom no čo som čítala tak vraj zamlčany potrat skôr býva v neskoršom štádiu tak 7 až 8 mi týždeň a nedá sa to zistiť inak ako ultrazvukom že pokým je len gestacný vak a hcg okolo 1000-2000. Prosím mám sa obávať nekrvacam ani nespinim nič. Len sa chcem opýtať či je možné tak skoro mať MA a či sa mám obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa Vás úplne zbytočne kamarátka vystrašila. K zamlčanému potratu môže dôjsť aj v 20. týždni tehotenstva. Aj keď Vám úplne rozumiem, naozaj nemá zmysel trápiť sa nad niečim, čo neviete ovplyvniť. Na to, aby sa dalo niečo na USG vyhodnotiť, musí to narásť do ľudským okom viditeľného spektra, teda aspoň na niekoľko milimetrov. Sledovanie dynamiky rastu betaHCG má do istej miery zmysel, tiež sa to ale nedá realizovať každý druhý deň počas 5. až 6. týždňov. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • prázdy gestačný vak

    , Autor: MiLiva

    Dobrý deň, zaujímal by ma Váš názor. Podľa poslednej MS by som mala byť v 7tt + 1. Doktor však na ultrazvuku nevidel plod v gestačnom vaku. Na základe ultrazvuku trvá tehotenstvo nejaký ten 5tt. Zvažuje anembryomolu. Je ešte nejaká nádej, že by plod sa mohol ukázať? kontrolu mám o týždeň. Do kedy je najlepšie čakať na ukázanie sa plodu v prípade, že ho nevidieť? Mám sa radšej začať zmierovať s možnosťou, že bude nevyhnutná kyretáž? Čo môže sposobiť, že plod sa môže pomalšie vyvíjať alebo vôbec nevývíjať. Jedno dieťa už mám a bolo všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a tehotenstvo je chcené, vhodné je realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. V prípade, že nebudú viditeľné embryonálne štruktúry, stav sa vyhodnotí ako anembryomolla, čo je forma zamlčaného potratu (Missed Abortion). Už aj teraz sa dá zmerať veľkosť GS, teda gestačného vačku, v ktorom sa embryo nachádza. Ak hodnota GS zodpovedá 5. týždňu tehotenstva, embryo ešte nemusí byť vidieť. Ak Vám bude diagnostikovaný zamlčaný potrat, organizmu môže trvať týždne, kým si uvedomí, že tehotenstvo je patologické, preto bude vhodnejšie odsatie obsahu dutiny maternice v celkovej anestéze vrámci jednodňovej chirurgie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Názor na moju vec

    , Autor: Mia176

    Dobrý deň poslednú menštruáciu som mala 7.10 aké viem že nechránený sex som mala 20.10 robila som si tehotenský test vyšiel pozitívny no 21.11 som mala ísť na prvé sono lenže v pondelok 20.11 som začala ráno krvácať také zrazeniny potom už len slabé krvácanie išla som na pohotovosť tam mi povedali že nič nevidia len vyplnenú dutinu dali mi MEM injekciu na čistenie v štvrtok som bola na kontrole už za videli Gestacny vak a zobrali hcg mala som 656 zas mi dali MEm injekciu v piatok som išla zas na krv hcg 660 lenže z tých injekci mňa od vtedy boli hlava a je mi ťažko od žalúdka v sobotu som išla na pohotovosť lebo som vracala tam mi zas povedal že vidí 8,4 gestacny vak so žĺtkom dali mi do vagíny zas tabletky na čistenie a nechali si ma na noc robili predoperačné vyšetrení krv všetko v norme ráno v nedeľu len dve zrazeniny vypadli od vtedy nič len špinenie hcg sobotu 646 keď mňa púšťali domov lekárka povedala že maternicu mám čistú len ten vak so žĺtkom tam je že mam prísť zajtra na sono ja som z toho na nervy hovoria že to je zamlcany potrat ale ja tomu všetkému nerozumiem lebo kamoška tiež mala až neskôr plod

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mám z toho trošku chaos. Podľa opisu Vám hodnota betaHCG stojí, takže to na normálne tehotenstvo nevyzerá. Ak sa jedná o formu potratu, pre jednoznačné vyriešenie situácie je potrebné dutinu maternice poodsávať a následne skontrolovať beta HCG, či hladina klesá. Nerozumiem však, prečo Vám bol opakovane podávaný MEM a už keď ste boli v nemocnici, stav sa neriešil. Nepoznám však všetky informácie, výsledky vyšetrení, okolnosti, ani som nevidel USG nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste riešená.

  • Zamlčaný potrat

    , Autor: Vajicko000

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať bola som tehotná všetko bolo v poriadku na poslednej kontrole som bola v 9tt srdiečko bilo všetko bolo v poriadku ďalší kontrolu som mala mať v 12tt .pri kontrole doktor zistil že mu nebije srdiečko že zamlčaný potrat ..Chcela som sa spyytat mala som po dopravnej nehode poranenu nohu cca 5 rokmi kde mi boli operované cievi mám bajpass na cieve v obdobi tehotenstva som nebrala žiadne lieky na riedenie krvi myslite že to že mám problémy s cievami mohlo zapríčiniť zástavu srdiečka plodu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá tretia žena potratí aspoň raz za život. Častokrát sú to okolnosti, ktoré sa nedajú ovplyvniť. Štandardne sa pacientka odosiela na hematologické, endokrinologické, genetické, či imunologické vyšetrenie až keď potratí aspoň dvakrát za sebou. Za týchto Vašich okolností je vhodnejšie pred plánovaním ďalšieho tehotenstva realizovať hematologické vyšetrenie, či sa u Vás nevyskytuje trombofílny stav, ktorý mohol mať vplyv na zastavenie vývoja embrya. Nemusí to mať žiaden súvis, ani vplyv, minimálne budete aj Vy kľudnejšia. Po potrate je vhodné dať maternici pauzu aspoň 3 - 4 mesiace, počas tejto doby si môžete realizovať spomínané hematologické vyšetrenie. Dva mesiace pred plánovaním otehotnenia začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne.

  • Cakanie na potrat

    , Autor: Aliz

    Dobry den, mam zamlknuty potrat, vyckavam na ms. Mozno hlupa otàzka, ale mozem sa ist normàlne kúpat na kupalisko, aj mat pohlavny styk? Comu sa ma vyhybat? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kúpať sa, ako aj mať pohlavný styk môžete, neviem však, či má zmysel čakať na krvácanie.
    Ak Vám bol diagnostikovaný Missed abortion, teda zamlčaný potrat, štandardne sa u pacientky plánuje inštrumentálne vyčistenie dutiny maternice. Nečaká sa na krvácanie, kedy je aj tak pravdepodobnosť, že sa maternica nevyčistí dôkladne, prípadne bude prítomné silné krvácanie, pomerne vysoká. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, prípadne navštívte zdravotnícke zariadenie, kde určia ďalší postup.