Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,497 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • MA vymiznutie príznakov

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň, pán doktor.

    Som v 5 tt aj test ukazuje 3+ s tým že hcg je viac ako 1300. No vymizli mi príznaky ako citlivosť na pachy bolesť v podbrušku ako rozťahovanie maternice a čo sa najviac bojím nebolia má prsia ale že vôbec pred tým ma boleli veľmi aj na dotyk celé dni. Som po ivf užívam prolutex progesteronelle a estrofem po užití progesteronelle včera ma zase začali bolieť prsia aj som mala pocit na menzes a potom nič. Dnes je všetko v poriadku nemám žiadne príznaky stým že na sono mam ísť až 29. Chcela som sa opýtať lebo ma kamarátka postrášila zamlčanym potratom no čo som čítala tak vraj zamlčany potrat skôr býva v neskoršom štádiu tak 7 až 8 mi týždeň a nedá sa to zistiť inak ako ultrazvukom že pokým je len gestacný vak a hcg okolo 1000-2000. Prosím mám sa obávať nekrvacam ani nespinim nič. Len sa chcem opýtať či je možné tak skoro mať MA a či sa mám obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa Vás úplne zbytočne kamarátka vystrašila. K zamlčanému potratu môže dôjsť aj v 20. týždni tehotenstva. Aj keď Vám úplne rozumiem, naozaj nemá zmysel trápiť sa nad niečim, čo neviete ovplyvniť. Na to, aby sa dalo niečo na USG vyhodnotiť, musí to narásť do ľudským okom viditeľného spektra, teda aspoň na niekoľko milimetrov. Sledovanie dynamiky rastu betaHCG má do istej miery zmysel, tiež sa to ale nedá realizovať každý druhý deň počas 5. až 6. týždňov. Ak nemáte žiadne ťažkosti, postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.